Pienennä ruokahävikkiä – näin hyödynnät raaka-aineet tehokkaasti

Usein kokkaillessa saattaa jotain raaka-aineita jäädä hieman yli. Näitä ei missään tapauksessa kannata heittää pois, sillä monilla vinkeillä kykenet hyödyntämään raaka-aineitasi alkupalasta jälkiruokaan asti.
Suomalaiset heittävät vuosittain aivan suunnattoman määrän ruokaa roskiin. Ruokahävikkiä voi kuitenkin estää suunnittelemalla ruokalistan huolellisesti ja valmistamalla ruokaa aina vain sen verran kuin on tarve. Ylijääneitä ruokia voi myös hyödyntää erilaisissa annoksissa myöhemmin.
Hedelmät ja kasvikset
Liiaksi pehmenneitä hedelmiä voi käyttää sorbetteihin. Ylijääneitä hedelmiä ja kasviksia voi käyttää taas käyttää esimerkiksi chutneyihin, hillokkeisiin, soseisiin ja hedelmäkastikkeisiin.
Leipä
Kuivuneesta leivästä voi kätevästi valmistaa itse esimerkiksi korppujauhoja.
Kananmuna
Joskus kananmunista tarvitsee ainoastaan keltuaiset. Tällöin valkuaiset kannattaa säästää ja käyttää esimerkiksi leivonnassa. Valkuaisia tarvitaan muun muassa marenkien leipomisessa. Täältä löydät ohjeen marengin valmistukseen. Jos tilanne on päinvastainen, voit esimerkiksi käyttää keltuaisia vanukkaiden valmistuksessa.
Liha
Ylijääneitä lihoja voi käyttää esimerkiksi hernekeiton valmistukseen.
Parsa
Parsan nuppu on yleensä sen käytetyin osa. Joskus sen varret tai kanta saattaa jäädä käyttämättä. Nämä voi kuitenkin esimerkiksi keittää ja nauttia majoneesin kera. Tai niistä voi valmistaa keittoa, pyreetä tai sosetta.
Kala
Kalasta saatetaan annokseen käyttää vain joku tietty osa. Muut osat kannattaa sitten hyödyntää keittoihin, tartareihin tai kalapihveihin.
Hiilihydraatteja
Älä heitä ylijääneitä pastoja, perunoita, riisejä tai suurimoita roskikseen, sillä voit hyvinkin käyttää niitä seuraavana päivänä esimerkiksi kylmissä salaateissa. Täältä löydät makoisia reseptejä, joissa voit hyödyntää ylijääneitä pastoja.
Lue lisäksi: Tiesitkö? Voit tehdä ylijääneestä puurosta sämpylöitä! Ohjeen löydät täältä.
Makuja-sivuston Facebook-fanina luet ensimmäisenä keittiömaailman kuumimmat uutiset, saat ruokablogaajien sekä huippukokkien reseptit ja voit osallistua herkullisiin kilpailuihin!
Lähde: Unilever Food Solutions, Perheateria-kirja, Ferran Adria.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Koko Suomi leipoo: Juustoinen siemennäkkäri ja mausteiset parmesaanipikkuleivät
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Koko Suomi leipoo: Mummin mustikkasuu, Juulian resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Wilhelmiina-keksit – nämä supersuositut ja helpot pikkuleivät viedään käsistä
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Lumihiutalejoulutortut – taittele joulutorttu helposti lumihiutaleen muotoon
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka