Piemontelainen pähkinätorttu

MTV Oy, All rights reserved

Lähdetään siitä, että en ole kummoinen kakunleipoja. Tai jälkkäri-ihminen. Ja juuri siksi on mahtavaa, että tekniikka tulee apuun, kun jauho(ton)peukalo alkaa kasata torttutaikinaa. 

Sain pari kuukautta sitten testiin Boschin Serie 8 -superuunin, josta olen sanonut löytyvän kaikki paitsi 3D-tulostin. Uuni, mikro, höyrytys ja aivan pirusti kaikkea muuta kivaa. Olen tällaisten yhteistyökuvioiden kanssa aikas kriittinen, mutta jos tarjolla on huippua, otan vastaan. Tähän mennessä olen hämmästellyt, miten paljon mikroa tulee käytettyä, kun sellainen viiden vuoden jälkeen löytyy taas taloudesta. Uunin varsinainen ihmetemppu löytyy hiukan kuivahtaneiden leipomusten palautuskyvystä. Höyryn kanssa lämmitetty, parin päivän ikäinen pulla putkahtaa uunista ulos melkein vastaleivotun kuohkeana. Mikro sitkeyttää ja uuni kuivattaa, mutta tämä vempele palauttaa. 

Uunista turinoin myöhemmin tarkemmin, mutta nyt oli tarkoitus testata sen Perfect Bake -toimintoa. Tsydeemi, jossa kakku, leipä tms. isketään kylmään uuniin ja masiina hoitaa homman loppuun itsenäisesti. Uunissa on sensoreita, jotka hahmottavat leipomuksen kosteuden perusteella, koska se on täydellisen kypsä. Sellainen mehevä. Kun ilmoittaa uunille, että kyseessä on leipä, se paistaa kuoren rapeaksi ja sisuksen kuohkeaksi. Mua ei kiinnosta, miten se sen tekee, mutta kokemus on näyttänyt, että tekee just niin. 

Meidän isä ei ole marjojen ja hedelmäkakkujen perään, joten hain isänpäiväherkun Piemonten perinteistä. Pähkinätorttu, torta di nocciole. Perinteisesti hasselpähkinöistä, mutta saksanpähkinä toimii yhtä lailla. Joskus olen sellaista paikan päälläkin maistanut. Ja on helppo valmistaa. Uunikin onnistui jälleen tehtävässään täydellisesti. Ei tarvi työnnellä hammastikkuja kypsyyden testaamiseen. Kun piippaus kuului, torttu oli valmis ja täydellinen. Ei lisättävää.

Pähkinätorttu - torta di nocciole

200 g saksanpähkinöitä tai hasselpähkinöitä (4 dl hienonnettuna)

3,5 dl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

0,5 dl kermaa

200 g voita

200 g sokeria

1 tl leivinjauhetta

(korkillinen saksanpähkinälikööriä, valinnainen)

korppujauhoja ja voita vuoan jauhotukseen

tomusokeria koristeluun

saksanpähkinöitä, hienonnettuna koristeluun

Laita saksanpähkinät kylmälle paistinpannulle ja lämmitä pannu keskilämmölle. Pyöräytä pähkinöitä välillä ja paahda kuivaksi, mutta varo polttamasta. Voit paahtaa pähkinöitä myös uunissa 200 asteessa 10 min. Surauta pähkinät hienoksi tehosekoittimessa.

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Sulata voi. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää sulatettu voi. Sekoita mukaan jauhot ja leivinjauhe. Lisää sitten kerma ja pähkinäpuru ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kruunuksi voi heittää sekaan korkillisen makoisaa Frangelico-saksanpähkinälikööriä, joka tekee pähkinäisestä mausta vielä intensiivisemmän. Saa käyttää, ei oo pakko.

Voitele vuoka voilla ja jauhota korppujauholla (tai pähkinäjauholla). Kumoa taikina vuokaan. Paista uunissa 35-40 min. Anna jäähtyä ja ripottele pinnalle tomusokeria sekä hienonnettua pähkinää.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.