Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Persikat ylösalaisin – näin pidät hedelmät ja vihannekset tuoreina

Kesä on hedelmien ja vihannesten aikaan. Näillä vinkeillä pidät ne tuoreena pidempään.
Kesä on hedelmien ja vihannesten aikaan. Näillä vinkeillä pidät ne tuoreena pidempään.Shutterstock
Julkaistu 07.07.2015 15:24
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Kesällä hedelmät ja vihannekset ovat parhaimmillaan, mutta lämpimällä ilmalla ne myös pilaantuvat herkästi. 

Jos et aio käyttää kasviksia heti, avainasemassa on oikeanlainen säilytys. Ota nämä seikat huomioon ja pidä kasvikset tuoreina pidempään!

Kirsikat eivät kestä pitkää säilytystä

kirsikat
Shutterstock

Lämpötila on avainasemassa kirsikoiden säilytyksessä, sillä kypsät kirsikat eivät kestä pitkää säilytystä. Siirrä tuoreet, vahingoittumattomat kirsikat jääkaappiin mahdollisimman pian oston jälkeen. Kirsikat säilyvät hyvin muovipussissa.

Jos et aio käyttää kirsikoita heti, ne kannattaa pakastaa myöhempää käyttöä varten. Laita kirsikat pellille tai tarjottimelle, ja pakasta ne irtonaisina ennen muovipussiin siirtämistä.

Munakoiso ja kesäkurpitsa ovat kylmänarkoja

kesäkurpitsaShutterstock

Munakoiso ja kesäkurpitsa ovat parhaimmillaan muutaman päivän sisällä ostosta. Pitkään säilytettynä vihannekset muuttuvat helposti kitkerän makuiseksi.

Nämä vihannekset säilyvät tuoreen makuisina parhaiten jääkaapin vihanneslokerossa. Ota huomioon, että sekö munakoiso että kesäkurpitsa ovat kylmänarkoja. Alle 7 asteen lämpötilassa ne paleltuvat ja niiden pintaan muodostuu ruskeita laikkuja.  

Salaatti vaatii kosteutta

Shutterstock

Salaatti on parhaimmillaan tuoreena ja rapeana, mutta valitettavasti se nahistuu helposti jo muutamassa päivässä.

Salaatti säilyy parhaiten kosteaan liinaan tai paperiin käärittynä. Laita kääritty salaatti vielä muovipussiin ja säilytä jääkaapissa. Salaatti olisi silti hyvä käyttää muutaman päivän sisällä, jolloin maku on parhaimmillaan. 

Persikat säilyvät nurinpäin

Shutterstock

Kiven sisältävät hedelmät, kuten persikat kannattaa aina säilyttää kanta pöytää vasten, niin sanotusti ylösalaisin. Tämä asento estää hedelmiä pyörimästä, jolloin ne välttyvät myös kolhuilta. Persikat ovat hyvin usein alttiita kolhuille, sillä ne mustuvat ja pehmenevät pienestäkin kosketuksesta.

Kun säilytät persikoita kanta pöytää vasten, vain syötämättömäksi kelpaamaton kanta pehmenee, ja muu hedelmä säilyy erinomaisena. 

Tomaatit viihtyvät ilmavassa paikassa

shutterstock_253756345 (1)Shutterstock

Yleisin virhe vihannesten säilyttämisessä tehdään tomaattien kanssa. Moni meistä säilyttää tomaatteja jääkaapissa jotta ne säilyisivät pidempään. Jääkaappi kuitenkin muuttaa tomaattien rakennetta, jolloin ne muuttuvat helposti vetisiksi.

Älä myöskään säilytä tomaatteja koskaan muovipussissa. Huoneenlämpö ja ilmavuus takaavat herkullisen makuiset tomaatit. 

Vesimeloni on parhaimmillaan huoneenlämmössä

Shutterstock

Kokonaiset vesimelonit tulisi säilyttää huoneenlämmössä, sillä aivan kuten tomaatit, myös melonin rakenne muuttuu helposti väärin säilytettynä.

Lohkoiksi pilkottu meloni säilyy kuitenkin parhaiten jääkaapissa, mutta se tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti, noin neljän päivän sisällä leikkuusta. 

Marjat tulee puhdistaa huolella

shutterstock_273357647 (1)Shutterstock

Marjat pysyvät tuoreempina pidempään, kun ne puhdistaa huolellisesti ennen säilytystä. Marjojen pinnalla elävät bakteerit nopeuttavat marjojen pilaantumista huomattavasti. Bakteerien tuhoaminen onnistuu pesemällä marjat huolellisesti etikkavedessä.

Käytä pesuun kolme osaa vettä ja yksi osa etikkaa. Huuhtele marjat huolellisesti, jolloin myös etikan maku poistuu. Kuivaa marjat huolellisesti talouspaperilla ja siirrä puhtaaseen astiaan. Säilytä marjat jääkaapissa ennen käyttöä.

Lähde: Dailymail

Lisää aiheesta:

Viisi tavallista ruokaa-ainetta, jotka tulisi aina säilyttää jääkaapissa – olisitko arvannut? Tiesitkö, voita ei sittenkään tarvitsisi säilyttää jääkaapissa?Yleinen moka pilaa maun ja rakenteen – ethän säilytä näitä hedelmiä ja vihanneksia jääkaapissa?Oletko sinäkin aina mokannut näiden ruokien säilytyksen? 9 tuotetta, jotka pitäisi oikeasti siirtää jääkaappiinTotuus jääkaappisäännöistä – kuuluuko tomaatteja säilyttää oikeasti huoneenlämmössä?10 ruokaa, jotka tulisikin säilyttää jääkaapissa – olisitko arvannut?
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 10:41
    Ruoka

    Suomi-herkku veti Hollywood-tähden sanattomaksi: "Olen aika varma, että sain tarpeekseni"

  • 08:21
    Ruoka

    Vain yksi lihapulla päivässä? Ruotsalaisprofessori uudesta suosituksesta: "Täysin hullua"

  • Eilen17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • Eilen14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • Eilen08:18
    Ruoka

    Kumpi on oikeasti terveellisempää, näkkileipä vai hapankorppu?