Persikat ylösalaisin – näin pidät hedelmät ja vihannekset tuoreina

vihannekset
Kesä on hedelmien ja vihannesten aikaan. Näillä vinkeillä pidät ne tuoreena pidempään. Shutterstock

Kesällä hedelmät ja vihannekset ovat parhaimmillaan, mutta lämpimällä ilmalla ne myös pilaantuvat herkästi. 

Jos et aio käyttää kasviksia heti, avainasemassa on oikeanlainen säilytys. Ota nämä seikat huomioon ja pidä kasvikset tuoreina pidempään!

Kirsikat eivät kestä pitkää säilytystä

Lämpötila on avainasemassa kirsikoiden säilytyksessä, sillä kypsät kirsikat eivät kestä pitkää säilytystä. Siirrä tuoreet, vahingoittumattomat kirsikat jääkaappiin mahdollisimman pian oston jälkeen. Kirsikat säilyvät hyvin muovipussissa.

Jos et aio käyttää kirsikoita heti, ne kannattaa pakastaa myöhempää käyttöä varten. Laita kirsikat pellille tai tarjottimelle, ja pakasta ne irtonaisina ennen muovipussiin siirtämistä.

Munakoiso ja kesäkurpitsa ovat kylmänarkoja

Munakoiso ja kesäkurpitsa ovat parhaimmillaan muutaman päivän sisällä ostosta. Pitkään säilytettynä vihannekset muuttuvat helposti kitkerän makuiseksi.

Nämä vihannekset säilyvät tuoreen makuisina parhaiten jääkaapin vihanneslokerossa. Ota huomioon, että sekö munakoiso että kesäkurpitsa ovat kylmänarkoja. Alle 7 asteen lämpötilassa ne paleltuvat ja niiden pintaan muodostuu ruskeita laikkuja.  

Salaatti vaatii kosteutta

Salaatti on parhaimmillaan tuoreena ja rapeana, mutta valitettavasti se nahistuu helposti jo muutamassa päivässä.

Salaatti säilyy parhaiten kosteaan liinaan tai paperiin käärittynä. Laita kääritty salaatti vielä muovipussiin ja säilytä jääkaapissa. Salaatti olisi silti hyvä käyttää muutaman päivän sisällä, jolloin maku on parhaimmillaan. 

Persikat säilyvät nurinpäin

Kiven sisältävät hedelmät, kuten persikat kannattaa aina säilyttää kanta pöytää vasten, niin sanotusti ylösalaisin. Tämä asento estää hedelmiä pyörimästä, jolloin ne välttyvät myös kolhuilta. Persikat ovat hyvin usein alttiita kolhuille, sillä ne mustuvat ja pehmenevät pienestäkin kosketuksesta.

Kun säilytät persikoita kanta pöytää vasten, vain syötämättömäksi kelpaamaton kanta pehmenee, ja muu hedelmä säilyy erinomaisena. 

Tomaatit viihtyvät ilmavassa paikassa

Yleisin virhe vihannesten säilyttämisessä tehdään tomaattien kanssa. Moni meistä säilyttää tomaatteja jääkaapissa jotta ne säilyisivät pidempään. Jääkaappi kuitenkin muuttaa tomaattien rakennetta, jolloin ne muuttuvat helposti vetisiksi.

Älä myöskään säilytä tomaatteja koskaan muovipussissa. Huoneenlämpö ja ilmavuus takaavat herkullisen makuiset tomaatit. 

Vesimeloni on parhaimmillaan huoneenlämmössä

Kokonaiset vesimelonit tulisi säilyttää huoneenlämmössä, sillä aivan kuten tomaatit, myös melonin rakenne muuttuu helposti väärin säilytettynä.

Lohkoiksi pilkottu meloni säilyy kuitenkin parhaiten jääkaapissa, mutta se tulisi käyttää mahdollisimman nopeasti, noin neljän päivän sisällä leikkuusta. 

Marjat tulee puhdistaa huolella

Marjat pysyvät tuoreempina pidempään, kun ne puhdistaa huolellisesti ennen säilytystä. Marjojen pinnalla elävät bakteerit nopeuttavat marjojen pilaantumista huomattavasti. Bakteerien tuhoaminen onnistuu pesemällä marjat huolellisesti etikkavedessä.

Käytä pesuun kolme osaa vettä ja yksi osa etikkaa. Huuhtele marjat huolellisesti, jolloin myös etikan maku poistuu. Kuivaa marjat huolellisesti talouspaperilla ja siirrä puhtaaseen astiaan. Säilytä marjat jääkaapissa ennen käyttöä.

Lähde: Dailymail

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja