Perjantaikalaa punasikurin, papujen ja sitruunavinegretin kanssa
Ruokavaliomme hienoimpia ideoita on ollut vaimon keksimä perjantaikalaperinne. Tulee väkisinkin syötyä ainakin kerran viikossa kalaa ja kun päivä osuu perjantaille, siihen haluaa panostaa hiukan enemmän kuin keskellä arkea - vähintään ruokaviinin muodossa.
Turska on varmaankin lempikalani. Rakastan sen paksua, lihaisaa rakennetta ja hentoa, mutta puolensa pitävää makua. Kaiken lisäksi se on oikeista paikoista kalastettuna WWF:n kalaoppaan vihreällä puolella eli suositeltavien fisujen joukossa.
Tällä kertaa tein sen kylkeen kirpakan, mutta maanläheisen kastikkeen punasikurista, pavuista ja sitruunaisesta vinegretistä. Se toimisi italialaisittain sellaisenaan, mutta laitoin kalan silti sahramirisottopedille. Fiinimmän tuloksen saat, kun tarjoilet risoton alkuun ja kalan jälkeen. Hyvä näinkin. (kts. sahramirisoton ohje)
VINKKI! Turskan voit korvata milla tahansa vaalealihaisella kalalla. Aivan yhtä hyvää.
VINKKI 2! Tsekkaa muita kalaohjeita täältä.
Turskaa sikurin, papujen ja sitruunavinegretin kera
4-6 annosta
150 g turskaa per syöjä (tai muuta vaalealihaista kalaa)
1 punasikuri, hienonnettuna
400 g valkopapuja (cannellini)
2 salottisipulia, hienonnettuna
1 dl kalalientä
oliiviöljyä
vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria
(sitruunavinegrettiä, resepti alempana)
Kuumenna paistinpannu tai kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Kuullota sipulia pannulla pari minuuttia. Lisää sikuri ja hauduttele sitä pehmeäksi viitisen minuuttia. Lisää sekaan pavut ja kalaliemi. Hämmentele viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kuumenna toinen paistinpannu keskilämmölle. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle hiukan vehnäjauhoja ja ravistele varovasti ylimääräiset jauhot pois. Lorauta pannun pohjalle hiukan oliiviöljyä. Paista kala kauniin väriseksi, noin 3 min per puoli, mahdollinen nahkapuoli ensin. Tarjoile sikuri-valkopapuseoksen ja sitruunavinegretin kanssa.
Sitruunavinegretti
0,5 dl puristettua sitruunamehua
0,5 dl lehtipersiljaa
2 valkosipulinkynttä
1 sitruunan kuori raastettuna
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
Laita kaikki ainekset paitsi oliiviöljy blenderiin ja aja sileäksi (tai sitten kulhoon, johon pääset sauvasekoittimella). Kaada öljy sekaan samalla sekoittaen. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa