Perjantaikalaa punasikurin, papujen ja sitruunavinegretin kanssa

MTV Oy, All rights reserved

Ruokavaliomme hienoimpia ideoita on ollut vaimon keksimä perjantaikalaperinne. Tulee väkisinkin syötyä ainakin kerran viikossa kalaa ja kun päivä osuu perjantaille, siihen haluaa panostaa hiukan enemmän kuin keskellä arkea - vähintään ruokaviinin muodossa. 

Turska on varmaankin lempikalani. Rakastan sen paksua, lihaisaa rakennetta ja hentoa, mutta puolensa pitävää makua. Kaiken lisäksi se on oikeista paikoista kalastettuna WWF:n kalaoppaan vihreällä puolella eli suositeltavien fisujen joukossa.

Tällä kertaa tein sen kylkeen kirpakan, mutta maanläheisen kastikkeen punasikurista, pavuista ja sitruunaisesta vinegretistä. Se toimisi italialaisittain sellaisenaan, mutta laitoin kalan silti sahramirisottopedille. Fiinimmän tuloksen saat, kun tarjoilet risoton alkuun ja kalan jälkeen. Hyvä näinkin. (kts. sahramirisoton ohje)

VINKKI! Turskan voit korvata milla tahansa vaalealihaisella kalalla. Aivan yhtä hyvää.

VINKKI 2! Tsekkaa muita kalaohjeita täältä.

Turskaa sikurin, papujen ja sitruunavinegretin kera

4-6 annosta

150 g turskaa per syöjä (tai muuta vaalealihaista kalaa)

1 punasikuri, hienonnettuna

400 g valkopapuja (cannellini)

2 salottisipulia, hienonnettuna

1 dl kalalientä

oliiviöljyä

vehnäjauhoja

suolaa

mustapippuria

(sitruunavinegrettiä, resepti alempana)

Kuumenna paistinpannu tai kattila keskilämmölle. Lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä. Kuullota sipulia pannulla pari minuuttia. Lisää sikuri ja hauduttele sitä pehmeäksi viitisen minuuttia. Lisää sekaan pavut ja kalaliemi. Hämmentele viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kuumenna toinen paistinpannu keskilämmölle. Mausta kala suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle hiukan vehnäjauhoja ja ravistele varovasti ylimääräiset jauhot pois. Lorauta pannun pohjalle hiukan oliiviöljyä. Paista kala kauniin väriseksi, noin 3 min per puoli, mahdollinen nahkapuoli ensin. Tarjoile sikuri-valkopapuseoksen ja sitruunavinegretin kanssa.

Sitruunavinegretti

0,5 dl puristettua sitruunamehua

0,5 dl lehtipersiljaa

2 valkosipulinkynttä

1 sitruunan kuori raastettuna

3/4 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

Laita kaikki ainekset paitsi oliiviöljy blenderiin ja aja sileäksi (tai sitten kulhoon, johon pääset sauvasekoittimella). Kaada öljy sekaan samalla sekoittaen. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat