Tavallista juhlavampi ateria on monessa suomalaiskodissa merkittävä osa itsenäisyyspäivän viettoa, mutta juhlapäivän ruokalajit eivät ole vakiintuneet. Suomalaisten suurin suosikki itsenäisyyspäivän ruokapöytään on karjalanpaisti, kertoo Suomalaisen Työn Liiton teettämä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus.
Perinteiset suomalaiset ruuat sopivat suomalaisten mielestä itsenäisyyspäivän viettoon. Karjalanpaistia piti itsenäisyyspäivän ruokapöytään parhaiten sopivana suomalaisena ruokalajina 28 prosenttia kyselyyn vastanneista. Perinteinen pataruoka oli erityisesti nuorten, eli 16–29-vuotiaiden mieleen. Taloustutkimuksen tekemään tutkimukseen vastasi yli 1 000 suomalaista.
KATSO RESEPTI: Karjalanpaistia ja piirakoita
– Vaikka karjalanpaisti melko selvä suosikki vastaajien keskuudessa olikin, itsenäisyyspäivän juhlapöytä ei vastausten perusteella ole yhtä vakiintunut kuin muiden juhlapäivien. Karjalanpaistin ohella kärkikolmikkoon vastaajat nostivat myös kotimaisen kalan ja hirvenlihan, joista kotimainen kala oli erityisesti naisvastaajien mieleen, tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitosta kertoo.
Eljala muistuttaa, että valitsemalla itsenäisyyspäivän ruokapöytään kotimaisia raaka-aineita tukee samalla suomalaista työtä. Suomalaisten elintarvikkeiden kohdalla kulutusvalintojen työllistävät vaikutukset ulottuvat laajalle.
– Elintarviketeollisuus työllistää suoraan lähes 33 000 henkeä ja kokonaisuudessaan elintarvikeketju tarjoaa työpaikan liki 300 000 hengelle, joten taloudellisessa mielessä alan merkitys Suomelle on kiistaton. Mikäli kaikki suomalaiset ostaisivat joka kuukausi 10 eurolla lisää suomalaisia elintarvikkeita, maahan luotaisiin 15 000 uutta työpaikkaa, hän vertaa.
