Perinneruokien kuningas? Tässä on viikonlopun ykkösruoka

karjalanpaisti
Shutterstock

Tavallista juhlavampi ateria on monessa suomalaiskodissa merkittävä osa itsenäisyyspäivän viettoa, mutta juhlapäivän ruokalajit eivät ole vakiintuneet. Suomalaisten suurin suosikki itsenäisyyspäivän ruokapöytään on karjalanpaisti, kertoo Suomalaisen Työn Liiton teettämä Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimus.

Perinteiset suomalaiset ruuat sopivat suomalaisten mielestä itsenäisyyspäivän viettoon. Karjalanpaistia piti itsenäisyyspäivän ruokapöytään parhaiten sopivana suomalaisena ruokalajina 28 prosenttia kyselyyn vastanneista. Perinteinen pataruoka oli erityisesti nuorten, eli 16–29-vuotiaiden mieleen. Taloustutkimuksen tekemään tutkimukseen vastasi yli 1 000 suomalaista.

– Vaikka karjalanpaisti melko selvä suosikki vastaajien keskuudessa olikin, itsenäisyyspäivän juhlapöytä ei vastausten perusteella ole yhtä vakiintunut kuin muiden juhlapäivien. Karjalanpaistin ohella kärkikolmikkoon vastaajat nostivat myös kotimaisen kalan ja hirvenlihan, joista kotimainen kala oli erityisesti naisvastaajien mieleen, tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen Työn Liitosta kertoo.

Eljala muistuttaa, että valitsemalla itsenäisyyspäivän ruokapöytään kotimaisia raaka-aineita tukee samalla suomalaista työtä. Suomalaisten elintarvikkeiden kohdalla kulutusvalintojen työllistävät vaikutukset ulottuvat laajalle.

– Elintarviketeollisuus työllistää suoraan lähes 33 000 henkeä ja kokonaisuudessaan elintarvikeketju tarjoaa työpaikan liki 300 000 hengelle, joten taloudellisessa mielessä alan merkitys Suomelle on kiistaton. Mikäli kaikki suomalaiset ostaisivat joka kuukausi 10 eurolla lisää suomalaisia elintarvikkeita, maahan luotaisiin 15 000 uutta työpaikkaa, hän vertaa.

Suosikit erottautuvat myös ruokakaupoissa

Tutkimuksessa esiin nousseiden ruokien suosio huomataan itsenäisyyspäivän aikaan myös kaupoissa kasvaneena menekkinä.

– Karjalanpaistin suosio näkyy myynneissä. Lisäksi muut juhlaherkut, kuten naudan ja porsaan paistit sekä ulko- ja sisäfileet ovat juhlapöytien suosikkeja. Itsenäisyyspäivänä on mahdollisuus valmistaa ruokaa ajan kanssa, esimerkiksi hidasta hauduttamista vaativaa pataruokaa tai paistia, joka nousi näissäkin tutkimustuloksissa kärkisijojen tuntumaan, ostopäällikkö Johanna Holopainen Ruokakeskolta kertoo.

Karjalanpaistin ja erilaisten liharuokien lisäksi itsenäisyyspäivän ruokasuosikkien kärkikymmenikköön mahtui myös muunlaisia päivän henkeen sopivia ja hyvin suomalaisiksi miellettyjä herkkuja, kuten karjalanpiirakat, poronliha sekä ruisleipä.

Mikä suomalainen ruoka sopii parhaiten itsenäisyyspäivään?

1. Karjalanpaisti 28 %

2. Kotimainen kala 21 %

3. Hirvenliha 10 %

4. Paisti 8 %

5. Karjalanpiirakat 7 %

6. Poronliha 5 %

7. Ruisleipä 5 %

8. Metsäsienet 3 %

9. Hernekeitto 2 %

10. Laatikkoruoat 2 %

Tutkimustiedot perustuvat Suomalaisen Työn Liiton tilaamaan Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjatutkimukseen. 

Lähde: Suomalaisen Työn Liitto

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja