Penne alla vodka - runsas, maukas ja simppeli pasta

Penne alla vodka on supermaukas pasta, joka sotii monessa mielessä ruokafilosofiaani vastaan. Mutta kun lopputulos yksinkertaisesti toimii ja pistää ajattelemaan, on turha antaa oman henkisen byrokratian astua nautinnon edelle.

En likimain koskaan käytä pastassa kermaa. En likimain koskaan sekoita yhteen kermasoosia ja tomaattia. Lähtökohtaisesti se tekee kastikkeesta mössön, joka ei toimi niin kerman kuin tomaatinkaan suhteen. Tutustuin italialaiseen, järkeenkäyvään selitykseen, joka virkkoi ainesten erottuvan kastikkeessa toisistaan tomaatin hapon ansiosta. Mutta mikä sieltä tulee? Sieltä tulee vodka, osasten esiliina, joka toimii emulsio- eli yhdistymissiltana ainesten välillä.

PARITTAJAVODKA. Siinä missä kerma yleensä tappaa kaiken hienon italialaisessa keittiössä ja laittaa ranskalaisen keittiön kukoistamaan, toimii se tässä soosissa loistavana pehmentäjänä happojen keskellä. Maussa on paljon pistävyyttä, mutta kerman myötä ne toimivat mukavien happojen tapaan.

Penne alla vodka on muutaman vuosikymmenen vanha keksintö, jonka keksijästä on monta vaihtoehtoa ja tarinaa. Olis ollut kiva tietää aiheesta tarkemmin, mutta kukaan ei tiedä.

TEE SE ITSE. Reseptiä voi muokata helposti monella tapaa maun ja vaikka tähteiden pohjalta. Voit karamellisoida kastikkeen pohjalle sipulia, vaihtaa parmankinkku tuoremakkaraan, pekoniin tai vaikka joulukinkun rippeisiin. Kastikkeen rikkaus antaa tilaa monenlaiseen. Reseptiä noudattaen saat ainakin hyvää.

JOS SE OLE HYVÄÄ LASISSA, EI MYÖSKÄÄN RUOASSA. Mitä juomiin tulee, niin älä käytä tässä sitä kaikkein halvinta Viro-vodkaa. Mikä ei maistu pelkästään hyvältä, ei maistu hyvältä myös ruoassa. Tietty mitä parempaa vodkaa laitat mukaan, sitä parempi, mutta tuollainen keskitason laatu toimii tässä hyvin. Hitusen kerma antaa toki anteeksi. Italialaisittain voit tietty käyttää myös vaaleaa grappaa. Ei sitä polttavinta.

Kaikista vahvoista elementeistä huolimatta, tämä on yhtä aikaa loistava talvinen, runsas ja samalla yllättävän tyylikäs pasta.

PENNE ALLA VODKA
4 hlölle
400 g penne-pastaa
40 g voita
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 tl chilirouhetta
100 g parmankinkkua, siivutettuna
1 tlk tomaattimurskaa
0,5 dl vodkaa
1 dl kuohukermaa
kourallinen raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria
(lehtipersiljaa viimeistelyyn)

Laita pastavesi kiehumaan. Ala tehdä kastiketta, mutta kun vesi kiehuu, lisää 1 rkl karkeaa merisuolaa per vesilitra, odota minuutti ja lisää pasta mukaan. Keitä, kunnes al dente ja valuta, mutta säästä 2 dl keitinvettä varoiksi, jos soosi on liian kuivaa. Kaiken pitää olla yhtä aikaa valmista, mutta odota mielummin soosia kuin pastaa.

Ota iso paistinpannu tai kasari liedelle ja laita se lämpiämään. Iske voi sulamaan pannulle. Laita valkosipuli ja chilirouhe pannulle ja kuullota minuutti. Lisää siivutettu parmankinkku, pyörittele siivut irtonaisiksi ja kypsennä muutama minuutti. Lisää vodka ja tomaattimurska. Anna hautua ilman kantta 5-7 min, kunnes kastike alkaa hiukan tiivistyä. Sekoita mukaan kerma ja anna poreilla hissukseen vielä muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla mieleiseksi. Sekoita mukaan parmesaani ja tarjoile. Voit ripotella pinnalle lehtipersiljaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!