Peltivihis - peltilihapiirakka kasvisversiona
Supersuosittu jauheliharesepti muuttuu herkulliseksi ja helpoksi kasvisversioksi.
Peltilihapiirakan ohje on blogin suosituin postaus. Sivustouudistusten myötä en tiedä sen tarkkaa lukijamäärää, mutta se on klikattu auki ainakin 150 000 kertaa. Laittoipa muutama Facebook-lukija taannoin kuvia kauppojen tyhjistä voitaikinahyllyistäkin.
Olen sittemmin postannut pari muuta versiota peltilihiksestä: huippukokin resepti sekä italialaishenkinen tulkinta.
Nyt päätin tehdä piirakan kasvisversiona. Vaihdoin riisin kokojyväohraan. Se on maukkaampaa ja antaa paremman rakenteen. Lihan korvasin juureksilla. Tuli kerrassaan loistavaa.
VINKKI! Voit tietenkin vaihtaa juurekset toisiin. Kokeile vaikka keltajuurta, bataattia ja juuriselleriä.
PELTIVIHIS
5-8 hlölle2 pkt voitaikinaa (à 500 g)
3 kananmunaa (yksi voiteluun)
2 dl ohraa, riisiä tai muita viljoja
suolaa maun mukaan
2 porkkanaa, pieninä kuutioina
1 palsternakka, pieninä kuutioina
1 lanttu, pieninä kuutioina
2 sipulia, hienonnettuna
2 rosmariinioksan lehdet, hienonnettuna
2 rkl timjaminlehtiä
2 rkl hunajaa
öljyä paistamiseen
1 tl paprikajauhetta
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl valkopippuria
1 tl cayennepippuria
1) Sulata voitaikina.
2) Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja lorauta pohjalle öljyä. Lisää sekaan juureskuutiot ja sipulisilppu. Kuullota muutama minuutti. Laske lämpöä. Lisää sekaan hienonnetut yrtit. Anna seoksen kypsyä al denteksi. Pyöräytä sekaan hunajaa. Mausta suolalla.
3) Keitä ohra, riisi tms. suolalla maustetussa vedessä kypsäksi.
4) Keitä kananmunat koviksi (6-7 minuuttia). Kuori ja hienonna ne.
5) Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
6) Sekoita kypsän ohran/riisin joukkoon juuresseos ja hienonnetut kananmunat. Mausta seos paprikalla sekä musta-, valko- ja cayennepippurilla. Maista ja mausta (tuplasin sen jälkeen mausteet). Älä maista enää. Seis. Täytettä täytyy jäädä piirakkaankin.
7) Kauli taikinat levyiksi. Laita toinen levy uunipellille leivinpaperin päälle.
8) Levitä täyte taikinalevylle.
9) Asettele toinen taikinalevy piirakan päälle, leikkaa ylijäävät siivut pois (jos haluat, mutta muistele, onko kukaan koskaan valittanut hitusen turhan paksuista voitaikinareunoista). Taita ylempi levy hiukan alemman alle.
10) Pistele piirakan pintaan reikiä haarukalla ja voitele piirakka kevyesti vatkatulla kananmunalla.
11) Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa