Pelasta pilalle mennyt majoneesi – takuuvarma niksi

shutterstock_171356777(1)
Majoneesi valmistuu helposti myös kotioloissa. Shutterstock

Epäonnistuneen itsetehdyn majoneesin pelastaminen voi olla helpompaa kuin voisi uskoa.

Kun majoneesin tekee itse, saattaa tekele täysin yllättäen epäonnistua ja majoneesin raaka-aineet erottua ja majoneesi niin sanotusti "leikkaa kiinni". Huippukokki Matti Jämsén kertoi vinkkinsä siihen, kuinka epäonnistuneen majoneesin voi pelastaa.

Perusmajoneesi

2 huoneenlämpöistä kananmunaa
1 tl dijon-sinappia
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kylmää vettä
½ tl suolaa
3,5 dl rypsiöljyä

Yhdistä kaikki ainekset paitsi öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää kylmä öljy joukkoon todella hitaasti ohuena nauhana. Sekoita voimakkaasti öljyn lisäämisen aikana.

"Majoneesi on helppo korjata"

Perinteisesti majoneesin valmistamisen kulmakivenä pidetään sitä, kun kananmunien ja muiden raaka-aineiden joukkoon kaadetaan öljyä kapeana nauhana. Tämän työvaiheen aikana on ensisijaisen tärkeää sekoittaa syntyvää majoneesia intensiivisesti esimerkiksi sähkövatkaajan avulla. Vaikka kaikki olisi tehty oikein, saattaa majoneesi tästä huolimatta kuitenkin leikata kiinni.

– Majoneesi on helppo korjata. Ensin otetaan kaikki raaka-aineet pois astiasta ja siirretään ne toiseen kulhoon. Sen jälkeen laitetaan alkuperäisen astian pohjalle yksi keltuainen ja sekoitetaan perään leikannut majoneesi. Silloin majoneesin rakenne korjaantuu, Jämsen toteaa.

Jämsen myöntää, että majoneesi on kastikkeena myös ammattilaisille joskus yllättävän haastava valmistaa. Keskittymistä vaativan reseptin noudattaminen saattaa aiheuttaa ammattilaisillekin päänvaivaa.

– Tiedän monta ammattilaista, jotka ovat epäonnistuneet. Aina välillä kiireessä sattuu ja tapahtuu, Jämsén hymyilee.

Resepti: Buzzfeed

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja