Pelasta pilalle mennyt majoneesi – takuuvarma niksi
Epäonnistuneen itsetehdyn majoneesin pelastaminen voi olla helpompaa kuin voisi uskoa.
Kun majoneesin tekee itse, saattaa tekele täysin yllättäen epäonnistua ja majoneesin raaka-aineet erottua ja majoneesi niin sanotusti "leikkaa kiinni". Huippukokki Matti Jämsén kertoi vinkkinsä siihen, kuinka epäonnistuneen majoneesin voi pelastaa.
Perusmajoneesi
2 huoneenlämpöistä kananmunaa
1 tl dijon-sinappia
2 rkl sitruunamehua
2 rkl kylmää vettä
½ tl suolaa
3,5 dl rypsiöljyäYhdistä kaikki ainekset paitsi öljy kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää kylmä öljy joukkoon todella hitaasti ohuena nauhana. Sekoita voimakkaasti öljyn lisäämisen aikana.
"Majoneesi on helppo korjata"
Perinteisesti majoneesin valmistamisen kulmakivenä pidetään sitä, kun kananmunien ja muiden raaka-aineiden joukkoon kaadetaan öljyä kapeana nauhana. Tämän työvaiheen aikana on ensisijaisen tärkeää sekoittaa syntyvää majoneesia intensiivisesti esimerkiksi sähkövatkaajan avulla. Vaikka kaikki olisi tehty oikein, saattaa majoneesi tästä huolimatta kuitenkin leikata kiinni.
– Majoneesi on helppo korjata. Ensin otetaan kaikki raaka-aineet pois astiasta ja siirretään ne toiseen kulhoon. Sen jälkeen laitetaan alkuperäisen astian pohjalle yksi keltuainen ja sekoitetaan perään leikannut majoneesi. Silloin majoneesin rakenne korjaantuu, Jämsen toteaa.
Jämsen myöntää, että majoneesi on kastikkeena myös ammattilaisille joskus yllättävän haastava valmistaa. Keskittymistä vaativan reseptin noudattaminen saattaa aiheuttaa ammattilaisillekin päänvaivaa.
– Tiedän monta ammattilaista, jotka ovat epäonnistuneet. Aina välillä kiireessä sattuu ja tapahtuu, Jämsén hymyilee.
Resepti: Buzzfeed
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan