Pekoni, pancetta ja ilmakuivattu kinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä suosituilla herkuilla oikein on?
Sekä pekoni, pancetta että ilmakuivattu kinkku ovat sianlihasta valmistettuja herkkuja, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten nämä tuotteet loppupeleissä oikein eroavat toisistaan?
Mistä perinteisen joulukinkun värierot oikein johtuvat? Katso vastaus videolta!
Nämä lihatuotteet eroavat toisistaan niin käyttö- kuin valmistustavoiltaan.
Italialaista versiota ei perinteisesti savusteta
Sekä pekoni että sen italialainen versio pancetta valmistetaan siansivusta, ja molemmat tuotteet ovat raakoja, kypsennystä vaativia tuotteita. Näiden kahden tuotteen välillä on kuitenkin kaksi merkittävää eroa.
Merkittävin ero on se, että toisin kuin pekoni, pancettaa ei perinteisesti savusteta. Toinen ero löytyy siitä, että pancetta leikataan siivuiksi rullatusta siansvusta, mikä antaa tälle herkulle pyöreän ulkomuodon.
Näistä eroista huolimatta pekonia ja pancettaa käytetään ruoanlaitossa hyvin samaan tapaan.
Ilmakuivattua kinkkua voi nauttia myös raakana
Ilmakuivattu kinkku eroaa hyvin paljon pekonista ja pancettasta. Tätä sianjalasta valmistettua kinkkua kutsutaan eri nimillä eri alueilla. Jamón serrano, eli vuoristokinkku on espanjalainen tuote, jota ilmakuivataan yhdestä neljään vuoteen. Prosciutto crudo on Italiasta kotoisin oleva, raakana kuivasuolattu ilmakuivattu kinkku, kun taas schwarzwälderin kinkku on saksalainen versio tästä herkusta.
Poimi talteen herkullinen resepti: Pesto-parmankinkkusuupalat
Yhteistä näille kaikille tuotteilla on se, että ilmakuivattua kinkkua ei tarvitse kypsentää, vaan sitä voi nauttia myös raakana pitkään kestäneen suolauksen ansiosta.
Yleensä ilmakuivattua kinkkua nautitankin sellaisenaan vaikkapa tapaksissa tai salaateissa, mutta se sopii hyvin myös lämpimien ruokien, pizzan raaka-aineeksi.
Lähteet: TheKitch,
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka