Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pekoni, pancetta ja ilmakuivattu kinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä suosituilla herkuilla oikein on?

Shutterstock
Julkaistu 01.06.2018 17:01

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Sekä pekoni, pancetta että ilmakuivattu kinkku ovat sianlihasta valmistettuja herkkuja, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten nämä tuotteet loppupeleissä oikein eroavat toisistaan? 

Mistä perinteisen joulukinkun värierot oikein johtuvat? Katso vastaus videolta! 

Nämä lihatuotteet eroavat toisistaan niin käyttö- kuin valmistustavoiltaan. 

Italialaista versiota ei perinteisesti savusteta 

Sekä pekoni että sen italialainen versio pancetta valmistetaan siansivusta, ja molemmat tuotteet ovat raakoja, kypsennystä vaativia tuotteita. Näiden kahden tuotteen välillä on kuitenkin kaksi merkittävää eroa.

Merkittävin ero on se, että toisin kuin pekoni, pancettaa ei perinteisesti savusteta. Toinen ero löytyy siitä, että pancetta leikataan siivuiksi rullatusta siansvusta, mikä antaa tälle herkulle pyöreän ulkomuodon.

pancetta kinkkuPancetta on muodoltaa pyöreä.Shutterstock

Näistä eroista huolimatta pekonia ja pancettaa käytetään ruoanlaitossa hyvin samaan tapaan.

Ilmakuivattua kinkkua voi nauttia myös raakana

Ilmakuivattu kinkku eroaa hyvin paljon pekonista ja pancettasta. Tätä sianjalasta valmistettua kinkkua kutsutaan eri nimillä eri alueilla. Jamón serrano, eli vuoristokinkku on espanjalainen tuote, jota ilmakuivataan yhdestä neljään vuoteen. Prosciutto crudo on Italiasta kotoisin oleva, raakana kuivasuolattu ilmakuivattu kinkku, kun taas schwarzwälderin kinkku on saksalainen versio tästä herkusta.

Poimi talteen herkullinen resepti: Pesto-parmankinkkusuupalat

Yhteistä näille kaikille tuotteilla on se, että ilmakuivattua kinkkua ei tarvitse kypsentää, vaan sitä voi nauttia myös raakana pitkään kestäneen suolauksen ansiosta.

Yleensä ilmakuivattua kinkkua nautitankin sellaisenaan vaikkapa tapaksissa tai salaateissa, mutta se sopii hyvin myös lämpimien ruokien, pizzan raaka-aineeksi. 

Lähteet: TheKitch, 

Lisää aiheesta:

Joulukinkkujen todelliset erot: Mikä kinkku kannattaa ostaa?Mikä on paras joulukinkku? Tässä eri joulukinkkujen todelliset erotKinkkumysteeri marketin leikkelehyllyllä: Mitä eroa keittokinkulla, palvikinkulla ja korppukinkulla todellisuudessa on?Aki Wahlman paljastaa erikoisen kinkunpaistovinkkinsä – tätä valmistustapaa et taatusti ole ajatellut!Haluatko rapean kuoren vai herkullisen paistoliemen? Tämä on paras tapa valmistaa joulukinkkuYleiset kinkkumyytit MTV:n syynissä: Näin helposti mehevämpi joulukinkku? 
LihaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Liha
  • Eilen07:46
    Ruoka

    Jos jauhelihassa on viimeinen käyttöpäivä, tee heti näin!

  • 9.9.17:18
    Ruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos

  • 5.9.17:31
    Mitä ihmettä?

    Vegaanin palopelastajan ensimmäinen työpäivä: 20 000 kiloa palavaa pihviä

  • 18.8.10:36
    Ruoka

    Valmislihiksessä täytettä alle ruokalusikallinen: "Voiko tätä muka kutsua lihapiirakaksi?"

  • 13.8.20:06
    Sairaudet ja taudit

    Atrian tilalla sikaruttoa – jo toinen tapaus tänä kesänä