Pekoni, pancetta ja ilmakuivattu kinkku – tiedätkö, mitä eroa näillä suosituilla herkuilla oikein on?

kinkku pekoni leikkeleet
Shutterstock

Sekä pekoni, pancetta että ilmakuivattu kinkku ovat sianlihasta valmistettuja herkkuja, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten nämä tuotteet loppupeleissä oikein eroavat toisistaan? 

Mistä perinteisen joulukinkun värierot oikein johtuvat? Katso vastaus videolta! 

Nämä lihatuotteet eroavat toisistaan niin käyttö- kuin valmistustavoiltaan. 

Italialaista versiota ei perinteisesti savusteta 

Sekä pekoni että sen italialainen versio pancetta valmistetaan siansivusta, ja molemmat tuotteet ovat raakoja, kypsennystä vaativia tuotteita. Näiden kahden tuotteen välillä on kuitenkin kaksi merkittävää eroa.

Merkittävin ero on se, että toisin kuin pekoni, pancettaa ei perinteisesti savusteta. Toinen ero löytyy siitä, että pancetta leikataan siivuiksi rullatusta siansvusta, mikä antaa tälle herkulle pyöreän ulkomuodon.

Näistä eroista huolimatta pekonia ja pancettaa käytetään ruoanlaitossa hyvin samaan tapaan.

Ilmakuivattua kinkkua voi nauttia myös raakana

Ilmakuivattu kinkku eroaa hyvin paljon pekonista ja pancettasta. Tätä sianjalasta valmistettua kinkkua kutsutaan eri nimillä eri alueilla. Jamón serrano, eli vuoristokinkku on espanjalainen tuote, jota ilmakuivataan yhdestä neljään vuoteen. Prosciutto crudo on Italiasta kotoisin oleva, raakana kuivasuolattu ilmakuivattu kinkku, kun taas schwarzwälderin kinkku on saksalainen versio tästä herkusta.

Poimi talteen herkullinen resepti: Pesto-parmankinkkusuupalat

Yhteistä näille kaikille tuotteilla on se, että ilmakuivattua kinkkua ei tarvitse kypsentää, vaan sitä voi nauttia myös raakana pitkään kestäneen suolauksen ansiosta.

Yleensä ilmakuivattua kinkkua nautitankin sellaisenaan vaikkapa tapaksissa tai salaateissa, mutta se sopii hyvin myös lämpimien ruokien, pizzan raaka-aineeksi. 

Lähteet: TheKitch

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat