Pekoni ei olekaan samanlaista kaikkialla – lue mielenkiintoiset faktat!
Tiesitkö, että kaikkialla maailmassa pekoni ei ole samanlaista?
HK:n lihavalmisteiden ja leivänpäällisten kategoriapäällikkö Marika Rikkonen kertoo, että maailmalla pekonina pidetään toisistaan poikkeavia lihavalmisteita.
– Maailmalla pekoni esiintyy eri maissa vähän eri tavoilla, Rikkonen toteaa.
Englantilainen pekoni
Englantilainen pekoni valmistetaan sekä fileestä että kyljestä. Siivut ovat erityisen paksuja.
Amerikkalainen pekoni
Amerikanpekoni on englantilaista versiota ohuempaa. Toisin kuin englantilainen versio, se valmistetaan porsaan kyljestä.
Saksalainen pekoni
Saksalaiset pitävät suolatusta ja savustetusta pekonista. Tavallisesti saksalaista pekonia ei kypsennetä tavalliseen tapaan, vaan se nautitaan ilmakuivattuna.
Kiinalainen pekoni
Kiinalaiset marinoivat ja maustavat pekonia varten kyljen soijakastikkeilla sekä mausteilla ja lisäävät joukkoon myös ruskeaa sokeria. Pitkään ilmakuivaamalla syntyy vähän tiivimpää pekonia, joka käytetään kiinalaisessa keittiössä monipuolisesti
Ranskalainen pekoni
Pekonin ranskalainen ilmentymä on lardon-tyyppinen pekoni, jota on totuttu käyttämään suikaleiden muodossa. Ranskalaiset käyttävät pekoniaan esimerkiksi erilaisissa salaateissa ja quiche-tyyppisissä piiraissa.
Italialainen pekoni
Italiassa herkutellaan tyypillisesti pancetta-tyylisellä pekonilla. Italialaista pekonia ei perinteisesti savusteta. Oikeaoppisesti valmistettuun pasta carbonaraan kuuluu käyttää tällaista perinteistä pekonia
Kanadalainen pekoni
Kanadalaisille tyypillinen pekoni poikkeaa erityisen paljon muiden maiden pekoneista, sillä kanadalaiset pitävät siitä, että pekonin rasvaosa on putsattu kokonaan pois. Kanadalainen pekoni on oikeasti siis puhtaasti filettä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje