Pav Bhaji – suosittu intialainen vege-katuruoka

Pav Bhaji
Pav Bhaji, yksi Intian suosituimmista katuruoista. MTV

Teki mieli lohturuokaa, mutta ei lihaa. Löytyi täydellinen ratkaisu, Pav Bhaji, joka on yksi Intian suosituimmista katuruoista.

Pav Bhaji on curry-tyyppinen ruoka, mutta toisaalta ei sinne päinkään. Mukaan tulee omanlaisensa, sämpylämäinen leipä eikä lainkaan riisiä. Pav merkitsee marathin kielellä ruokalajiin kuuluvaa leipäpalaa ja Bhajilla tarkoitetaan annoksen pannulla paistettavaa kasvisten ja mausteiden kastikemaista, soseutettua seosta. Lajiin kuuluu runsas voin käyttö, sitruunamehun puristaminen ja höysteeksi reippaasti korianteria ja raakaa sipulia (jonka unohdin kuvasta). Mausteena upea pav bhaji masala -mausteseos, jota kannattaa tehdä kerralla vähän isompi satsi. Toimii monenlaisessa intialaisessa maustamisessa.

RUOKALAJIN HISTORIA. Lainaan Wikipediaa

Ruokalajin alkuperä sijoittuu 1800-luvun brittikolonialismin myötä teollistuneeseen Mumbaihin, jossa erityisesti tekstiiliteollisuus oli valtavassa kasvussa. Tehtaiden lounastaukojen lyhyyden vuoksi työläisillä ei normaalisti ollut aikaa nauttia täysipainoista lounasta. Kevyttä lounasta suosittiin myös siksi, että sellaisen jälkeen lounastauolta oli helpompi palata fyysisesti raskaan työn ääreen verrattuna täysipainoiseen, raskaaseen lounaaseen. Pav bhajissa perinteinen riisi tai roti korvattiinkin kevyemmällä pav-leivällä, ja curry-tyyppinen ruoka korvattiin niin ikään kevyemmällä bhaji-sekoituksella. Näistä ajoista asti pav bhaji on pysynyt myös siirtomaavallasta vapautuneen Intian yhtenä suosituimmista katu- ja lounasruoka-annoksista.

VINKKI 1! Ruokalajista saa helposti vegaanisen korvaamalla vain voi vegaaniseksi versioksi.

VINKKI 2!  Jos et jaksa tai ehdi leipoa omia pav-sämpylöitä, voit korvata ne parhaiten burgeribriosseilla tai sitten mennä ihan kaupan naan-leivällä. Tsekkaa pav-leipien resepti!

PS. Tsekkaa myös muut intialaiset reseptit! Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa (etenkin Stories) ja Twitterissä.

Pav Bhaji

Tee ensin Pav Bhaji Masala. 

Pav Bhaji Masala:

4 rkl korianterin siemeniä
2 rkl juustokuminan siemeniä
1-2 rkl chilirouhetta, maun mukaan
8 neilikkaa
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 tl kardemummaa
1 kanelitanko tai 0,5 tl jauhetta
1 ½ tl kurkumaa
2 tl mustapippuria rouhittuna
½ tl inkiväärijauhetta
2 tl suolaa

Paahda pannulla muutama minuutti korianterin, juustokuminan ja fenkolin siemeniä sekä chiliä ja kanelitankoa. Jauha paahtuneet mausteet morttelissa paitsi kanelitanko, jonka voit raastaa mikroraastimella (sama kuin ainakin itse käytän sitruunankuoren raastamiseen).

Sekoita ainekset hyvin yhteen.

Bhaji:

2 isoa perunaa
½ kukkakaalia, pilkottuna
½ vihreää paprikaa, pilkottuna
1 dl pakasteherneitä
3 rkl voita
1 rkl kasviöljyä
1 tl juustokuminansiemeniä
2 punasipulia, hienonnettuna
5 cm pätkä inkivääriä, raastettuna
7 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2 vihreää chiliä, hienonnettuna
3 tomaattia, hienonnettuna
0,75 dl tomaattipyreetä
2 tl suolaa
1 rkl pav bhaji masala -mausteseosta
1 tl chilijauhetta
3 rkl hienonnettuja korianterinlehtiä
1 sitruunan mehu
pav-sämpylöitä, tai burgeribriossia
voita sämpylöiden paahtamiseen
pav bhaji masala -mausteseosta lopuksi päälle

Bhaji:

Keitä ensin perunat, kukkakaali ja paprika muusattavan valmiiksi. Valuta, lisää mukaan sulatetut herneet ja muusaa kevyesti.

Kuumenna pannulla keskilämmöllä 1 rkl voita ja 1 rkl öljyä ja lisää mukaan juustokuminan siemenet. Anna paahtua/paistua pari minuuttia. Lisää sipulisilppu ja sekoita. Anna kuullottua muutama minuutti. Lisää inkivääri, valkosipuli ja chili ja kuullota minuutti. Lisää tomaattipyree ja anna sen kypsyä pari minuuttia. Lisää tomaatit ja anna kypsyä muutama minuutti.

Sekoita mukaan pav bhaji masala -mausteseos, chilijauhe ja vähän suolaa ja sokeria.

Lisää muusatut kasvikset ja sekoita kunnolla. Soseuta seosta vielä perunasurvimella.

Lisää hiukan vettä ja sekoita. Peitä kannella ja anna porista hiljalleen 15 min. Lisää sen jälkeen 2 rkl voita ja sekoita. Höystä seos reippaasti korianterilla. Kaada mukaan 1 sitruunan mehu. Anna vielä porista muutama minuutti ja nosta levyltä.

Annostele lautasille, ripottele pinnalle hiukan pav bhaji masala -mausteseosta, korianteria ja raakaa sipulia ja tarjoile sitruunalohkojen ja pav-sämpylöiden kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat