Teki mieli lohturuokaa, mutta ei lihaa. Löytyi täydellinen ratkaisu, Pav Bhaji, joka on yksi Intian suosituimmista katuruoista.
Pav Bhaji on curry-tyyppinen ruoka, mutta toisaalta ei sinne päinkään. Mukaan tulee omanlaisensa, sämpylämäinen leipä eikä lainkaan riisiä. Pav merkitsee marathin kielellä ruokalajiin kuuluvaa leipäpalaa ja Bhajilla tarkoitetaan annoksen pannulla paistettavaa kasvisten ja mausteiden kastikemaista, soseutettua seosta. Lajiin kuuluu runsas voin käyttö, sitruunamehun puristaminen ja höysteeksi reippaasti korianteria ja raakaa sipulia (jonka unohdin kuvasta). Mausteena upea pav bhaji masala -mausteseos, jota kannattaa tehdä kerralla vähän isompi satsi. Toimii monenlaisessa intialaisessa maustamisessa.
RUOKALAJIN HISTORIA. Lainaan Wikipediaa
Ruokalajin alkuperä sijoittuu 1800-luvun brittikolonialismin myötä teollistuneeseen Mumbaihin, jossa erityisesti tekstiiliteollisuus oli valtavassa kasvussa. Tehtaiden lounastaukojen lyhyyden vuoksi työläisillä ei normaalisti ollut aikaa nauttia täysipainoista lounasta. Kevyttä lounasta suosittiin myös siksi, että sellaisen jälkeen lounastauolta oli helpompi palata fyysisesti raskaan työn ääreen verrattuna täysipainoiseen, raskaaseen lounaaseen. Pav bhajissa perinteinen riisi tai roti korvattiinkin kevyemmällä pav-leivällä, ja curry-tyyppinen ruoka korvattiin niin ikään kevyemmällä bhaji-sekoituksella. Näistä ajoista asti pav bhaji on pysynyt myös siirtomaavallasta vapautuneen Intian yhtenä suosituimmista katu- ja lounasruoka-annoksista.
VINKKI 1! Ruokalajista saa helposti vegaanisen korvaamalla vain voi vegaaniseksi versioksi.
