Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Patonki sai erityisen kunnianosoituksen – leipuri ei ole vaikuttunut: "Se on vitsi"

0:33Nerokas kikka leivän voiteluun – oletko hoksannut tätä?Näin saat kivikovan voin levitettyä leivän päälle todella helposti.
Julkaistu 01.12.2022 07:34

STT - MTV LIFESTYLE

Patongin historiaan liittyy tarinoita muun muassa Napoleonista ja Pariisin metron rakentajista. Ranskalainen patonki lisättiin keskiviikkona YK:n kulttuurijärjestö Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Ranskalaisten leipomoiden kansallisen liiton mukaan patonkeja leivotaan Ranskassa vuosittain yli kuusi miljardia.

Pitkänmallinen, rapeakuorinen ja pehmeäsisuksinen leipä mielletään perinteiseksi osaksi ranskalaista elämäntapaa. Nyt sitä kunnioitetaan virallisella kulttuuriperinnön asemalla.

– Se juhlistaa kokonaista kulttuuria: päivittäistä rituaalia, aterian rakenteellista elementtiä, joka on synonyymi jakamiselle ja seurallisuudelle, kuvaili Unescon pääsihteeri Audrey Azoulay.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema leipuri ei kuitenkaan ollut vaikuttunut kunnianosoituksesta.

– Se on vitsi, sanoi palkittu lyonilaisleipuri Francois Pozzoli.

– Aikana, jolloin leipominen on ennennäkemättömässä kriisissä, ajoitus tuntuu kehnolta. Jauho on kallistunut 10–15 prosenttia, voi 40 prosenttia, kananmunat 50–60 prosenttia... Leipurit tarvitsevat tukea.

Lue myös: Hinta sai suomalaiset hylkäämään suosikkituotteen – jätitkö sinäkin nämä ruoat kaupan hyllyyn?

Luksustuotteesta koko kansan evääksi

Patongin varhainen historia on epävarma: joidenkin mukaan se olisi ollut yleinen jo 1700-luvulla, toisten mukaan nykypatonki olisi kehittynyt vasta, kun itävaltalainen August Zang toi 1830-luvulla maahan höyryuunit.

Erään tarinan mukaan keisari Napoleon olisi määrännyt leivät leivottavaksi pitkiksi ja ohuiksi, jotta sotilaiden olisi helpompi kantaa niitä.

Patongit on myös yhdistetty Pariisin metron rakentamiseen 1800-luvun lopulla ja ajatukseen siitä, että työläisten olisi ollut helpompi jakaa pitkänmallinen leipä ilman veitsiä.

Patonki sai virallisesti nimensä vuonna 1920, jolloin laissa määriteltiin sen minimipainoksi 80 grammaa ja maksimipituudeksi 40 senttiä.

– Alun perin patonkia pidettiin luksustuotteena. Työväenluokat söivät maalaismaisia leipiä, joka säilyivät paremmin, sanoo Loic Bienassis Euroopan elintarvikehistorian ja kulttuurien instituutista.

– Sitten kulutus yleistyi, ja patonki valloitti maaseudun 1960–70-luvuilla.

Vuodesta 1970 lähtien Ranskan artesaanileipomot ovat vähentyneet noin 400:lla vuodessa. Viitisenkymmentä vuotta sitten leipomoita oli vielä 55  000, nykyisin 35  000, mikä tarkoittaa yhtä leipomoa 2  000 asukasta kohden. Kehitykseen on vaikuttanut niin teollisten leipomoiden ja supermarkettien lisääntyminen kuin ruokamieltymysten muuttuminen.

Ranska jätti hakemuksensa patonkien lisäämisestä kulttuuriperintöluetteloon vuoden 2021 alussa.

Lue myös: Joko testasit nerokkaat sämpylät? Täydellinen jymäytys: "Äiti, nää on parhaita leipiä ikinä"

Lue myös: Legendaarinen Subwayn tuote poistettiin yllättäen myynnistä Suomessa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Leipomoon hiipi ovela leipävaras – alla olevalle videolle tallentui, miten kukaan ei huomannut pitkäkyntisen pikavisiittiä.

0:26Leipomoon hiipi ovela leipävaras – videolle tallentui, kun kukaan ei huomannut pitkäkyntisen pikavisiittiäVideolle tallentui, miten kukaan ei huomannut pitkäkyntisen pikavisiittiä.

Lisää aiheesta:

Milloin paahtoleipä tuli Suomeen? Faktat suosikkiruoasta yllättävätOletko tullut ajatelleeksi tätä kaupan leipähyllyllä? Voi lyödä turistin ällikällä: "Meillä suomalaisilla on etuoikeutettu asema"Tämän perunapatsaan ulkomuoto herättää härskejä mielleyhtymiä – "Todellinen maamerkki"Ranskalaisleipurit ajavat patonkia Unescon maailmanperintölistalle – "Patonki on Ranskan symboli aivan kuin Eiffel-torni"Croissant-kriisi! Kuukausia jatkunut voipula koskettaa ranskalaisia: "Ajatus sitä ilman jäämisestä on todella sietämätön"Varhaiskristityt eivät käyneet nakkikioskilla
LeipäKulttuuriLeivontaRuokaLifestyleMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • Eilen17:26
    Ruoka

    "Yksiselitteisesti maailman parasta paahtoleipää" – oletko maistanut?

  • 26.9.07:45
    Ruoka

    Pizzaperjantain vinkki: Säästät rahaa helposti!

  • 12.9.07:45
    Ruoka

    Oleellinen yksityiskohta leivänpaahtimesta jäänyt monilta huomaamatta

  • 10.9.10:31
    Ruoka

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?