Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Parsakeitto minttukermalla ja sipulikierteet

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 14.04.2015 21:10

Puutarha alkaa heräillä talviuniltaan ja peukalo vihertyy päivä päivältä. Siksipä ilahduin, kun minulle tarjottiin testiin Hannele Kojon uutta Yrttiherkut-keittokirjaa. Mukana on paitsi reseptejä, myös rutkasti tietoa yrteistä. Niiden kasvatuksesta puutarhassa ja ruukussa, historiasta, säilömisestä ja käyttämisestä ruoanlaitossa. Reseptit on lajiteltu niissä pääosassa käytetyn yrtin mukaan. 

Kirjan ruoat ovat simppeleitä ja luonnollisesti hyvin yrtin maun esiintuovia. Muutamia sesonkiherkkuja lukuunottamatta kirjasta voi kokata läpi vuoden. Tartuin ensimmäiseksi juurikin sesonkiaan viettävään parsaan, jonka kumppaniksi on löydetty hauskalla tavalla minttu. Parsakeitto nokareella minttukermaa toimii niin kylmänä kuin kuumana tarjoiltuna. Keiton kaveriksi toimii täydellisesti ruohosipulilla maustetut sipulikierteet. Ne ovat erinomaista tarjottavaa myös illanistujaisissa viinilasillisen kera.

Parsakeitto ja minttukerma

3-4 hlölle

500 g vihreää parsaa

pala purjoa

1 rkl voita

5 dl kasvislientä

suolaa

Minttukerma

1/2 dl mintunlehtiä

1 tl sitruunamehua

1 dl kuohukermaa

Huuhdo parsat ja poista puumainen osa tyvestä. Paloittele parsat pieniksi viipaleiksi. Halkaise purjo pituussuunnassa kahtia, huuhdo hyvin ja viipaloi. Kuullota purjoa voissa matalalla lämmöllä, kunnes se on pehmeää. Lisää vesi, kasvisliemi ja parsaviipaleet. Keitä pehmeiksi, noin 10 min. Soseuta keitto sileäksi tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa. Maista ja mausta suolalla mieleiseksi.

Hierrä mintunlehdet morttelissa sitruunamehun kanssa aivan hienoksi. Vaahdota kerma ja mausta mintulla.

Jos tarjoat keiton kuumana, tarjoa minttukerma erikseen. Jos tarjoat keiton kylmänä, jäähdytä hyvin ja tarjoa minttukermanokareella koristettuna.

Sipulikierteet

14 kpl

2,5 dl vettä

12 g hiivaa

0,5 tl suolaa

1 tl sokeria

1 dl vehnä- tai kauraleseitä (käytimme ruis- ja kauraleseitä)

noin 5 dl vehnäjauhoja

Täyte:

20 g pehmeää voita

1 dl ruohosipulia hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

pinnalle suolahiutaleita

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri, leseet ja jauhot. Alusta taikinaa yleiskoneella noin 10 min, käsin alustaen kauemmin.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi leivinliinan alla, vähintään puoli tuntia.

Kauli kohonnut taikina jauhotetulla leivinpöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi (noin 30 x 40 cm). Voitele levy pehmeällä voilla ja ripottele päälle hienonnettu ruohosipuli ja halutessasi valkosipuli. Taita taikinalevy kahtia. Leikkaa taikinasta suikaleita. Siirrä ne pellille leivinpaperin päälle ja kierrä niitä pituussuunnassa.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Anna kierteiden kohota uunin kuumenemisen ajan ilman leivinliinaa. Voitele kierteet vedellä ja ripottele pinnalle suolahiutaleita. Paista uunin keskitasossa kullanruskeiksi, reilu 10 minuuttia.

MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Sipulikeitto – se Pirjon paras ohjeCocktailpalat parsamoussella, ricottalla ja paahdetulla pekonillaUudenvuoden pikkusuolaiset valmistuvat helposti ja nopeasti – poimi talteen maukkaat reseptitYrttipastaperhoset itse tehtyyn pastaanTäydellisen kermainen ja terveellinen keitto: Torjuu flunssaa ja lämmittää pakkasellaTuulihattuja
keittokeittokirjaleipäleivontaminttuparsaparsakeittoreseptiruohosipuli

Tuoreimmat aiheesta

keitto
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
  • 17.07.201911:59
    katkaravut

    Tuoretomaattikeitto katkaravuilla

  • 18.07.201812:48
    tomaattikeitto

    Salmorejo - paksu, viileä tomaattikeitto Andalusiasta

  • 04.01.201820:29
    pho

    Kasvis-pho eli vietnamilainen nuudelikeitto (vegaaninen)

  • 26.11.201717:09
    hummeri

    Hummerikeitto katkaravuilla - taivaallista

  • 25.08.201718:32
    Hans Välimäki

    Piristä arkikeittoja tällä Hans Välimäen vinkillä – vie maun "aivan uudelle tasolle"!