Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Parsa-endiivi-kylmäsavulohirisotto - sesonkiruokaa

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 02.06.2015 18:34

Jatkan parsakautta vielä yhdellä reseptillä. Osui jääkaapin sisältö niin täydellisesti yhteen, että on pakko jakaa spontaani risotto-ohje eteenpäin.

Olen huomannut makuni kääntyvän alati karvaamman puolelle. Punasikuri ja endiivi ovat nousseet suuriksi suosikeiksi. Harmi, että suomalainen maku ei laajasti ottaen ole samanlainen ja näihin aineksiin törmää turhan harvaan ravintoloissa ja ruokakaupoissa. Lisäksi ärsyttää, miten huonosti kaupat kohtelevat endiivejä. Ne kuuluu kääntää ”väärinpäin”. Valossa ne alkavat vihertyä, mikä huonontaa niiden makua. Valitse siis pinosta aina mahdollisimman valkoiset yksilöt.

Yhdessä parsan kanssa endiivi toimii loistavasti ja kun mukaan lisäsi hiukan kylmäsavulohta, nousi makukombo yhdeksi parhaimmista tekemistäni risotoista. Makua ainakin riittää. Kylkeen kaadoin testiin saamaani ja sopivasti avoinna ollutta ja vieläpä täydellisesti risottoa komppaavaa Wolfberger Riesling-Pinot Gris'tä.

PS. Tsekkaa myös muut risottoreseptit! Ja parsaruoat!

Parsa-endiivi-kylmäsavulohirisotto

4 hlölle alku- tai väliruokana

3 dl risottoriisiä

2 endiiviä

1/2 nippua parsaa

muutama siivu kylmäsavulohta

1 salottisipuli hienonnettuna (keltasipulikin käy)

1 varsisellerin varsi hienonnettuna

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna

2 dl kuivaa valkoviiniä

9-12 dl kana- tai kasvislientä

2 nokaretta voita

1 rkl oliiviöljyä

1/2 sitruunan mehu
suolaa
pippuria

Katkaise parsojen juuresta puinen osa veitsellä poikki. Mikäli parsat ovat paksuja, kuori alaosan kuorta. Halkaise endiivi pituussuunnassa. Lorauta oliiviöljyä parsojen ja endiivien päälle ja pyöräytä niitä niin, että ne ovat kauttaaltaan pinnoitettu öljyllä. Ripottele pinnalle suolaa.

Laita kasvikset kuumaan grilliin ja kääntele niitä hiukan minuutin välein, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Kun parsoissa on tummia parilaraitoja ympäriinsä, nosta ne grilliltä. Voit puristaa päälle sitruunamehua. Grillaa endiivejä hiukan kauemmin. Anna jäähtyä ja pilko kasvikset risottoon sopiviksi.

Kuumenna kattila keskilämmölle ja lorauta sinne hiukan öljyä ja nokare voita. Kippaa mukaan sipuli ja selleri. Kuullota muutama minuutti ja kaada mukaan riisi. Kuullota riisiä ja anna tärkkelyksen irrota sen pinnasta. Älä ruskista. Kaada mukaan lasi viiniä ja sekoita. Vähennä lämpöä miedolle. Kippaa 1 dl kasvislientä kerrallaan ja hämmennä koko ajan. Lisää seuraava desilitra, kun edellinen alkaa loppua. Sekoita noin 10-15 minuuttia ennen riisin kypsymistä mukaan endiivisiivut. Riisin lähestyessä al dente -tasoa, sekoita mukaan parsapalat ja kylmäsavulohi. Mausta risotto suolalla ja pippurilla ja lisää toinen nokare voita. Risoton tulee olla mehevää ja hiukan valuvaa.

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannuPaprikainen risotto sardellilla ja buffalomozzarellallaHerkkutattirisotto - syksyn ylivoimainen suosikkiniSavulohi-piparjuuri-parsarisottoVeriappelsiinirisotto - superhyvää!Manhattan Clam Chowder - simpukkaa ja chorizoa jenkkityyliin
endiivikylmäsavulohilohilohirisottoparsaparsarisottoreseptirisotto