Parhaat vinkit lohkoperunoiden valmistamiseen – näin onnistut täydellisesti

peruna
Shutterstock

Jos perunalisukkeet ovat herkkuasi, kannattaa kokeilla lohkoperunoiden valmistamista kotioloissa.

Kotona alusta asti tehdyt lohkoperunat ovat sopiva lisuke esimerkiksi erilaisille liharuoille, mutta pahimmillaan lohkoperunat tulevat uunista ilman tavoiteltua, rapeaa pintaa. Allt om Mat -sivuston vinkeillä lohkoperunoiden valmistus onnistuu kotona – jokaikinen kerta.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että uuniperunat paistuvat 250 asteessa noin 20 –40 minuutissa.

Valitse kiinteä perunalajike. Parhaat lohkoperunat syntyvät kiinteistä perunoista, sillä niiden koostumus ei kärsi uunissa samaan tapaan kuin jauhoisten perunoiden.

Jos haluat onnistua valmistamaan mahdollisimman rapsakoita lohkoperunoita, älä erehdy kuorimaan niitä, sillä nimenomaan perunoiden kuori muuttuu uunissa parhaimmillaan ihanan rapsakaksi. Muista, että myös valtaosa perunan sisältämistä vitamiineista piilee sen kuoressa.

Leikkaa perunoista kapeiden palojen sijaan melko suuria lohkoja. Jos perunoissa on tummia pilkkuja, ei niitä tarvitse heittää roskikseen, vaan tummat kohdat saa helposti poistettua veitsellä.

Huuhtele perunalohkot ennen kuin laitat ne uunivuokaan tai pellille. Veden mukana perunan pinnalta huuhtoutuu tärkkelystä ja perunat takertuvat epätodennäköisemmin toisiinsa.

Laita oliiviöljyä pellille tai uunivuokaan ennen perunalohkoja. Ripottelemalla perunalohkojen päälle korppujauhoja niistä saa entistä rapeampia.

Lohkoperunoille erityisen hyvin sopivia mausteita ovat erilaiset yrtit kuten rosmariini. Myös perinteinen mustapippurin ja merisuolan yhdistelmä sopii perunoiden mausteeksi erityisen hyvin.

Valitse riittävän suuri pelti tai uuniastia valmistaessasi lohkoperunoita. Parhaimmat lohkoperunat syntyvät silloin, kun lohkot ovat irrallaan toisistaan ja mahdollisimman moni niistä on kosketuksissa astiaan tai uunipeltiin.

Jos valmistat lohkoperunat pellillä, pidä huoli siitä, että valitsemassasi uunivuoassa tai levyssä on kunnon reunat, jotta rasva ei valu uuniin nostaessasi peltiä tai astiaa.

Sekoita perunoita paistamisen aikana kahdesta kolmeen kertaa. Tämä estää perunoita takertumasta toisiinsa tai astiaan. Kannattaa olla tarkkana, etteivät perunat hajoa käänneltäessä.

Osittainen lähde: Allt om Mat

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja