Paras liha pataruokiin? Voi olla yllättävän edullista – "Valinnan huomaa maussa ja koostumuksessa"

lihapata
Maukas pataruoka valmistuu hitaasti mutta helposti. Shutterstock

Lihalla on suuri merkitys pataruokien maistuvuuteen. Hyvä liha saostaa padan ja tuo ruokaan täyteläisen maun.

Pataruokaa-keittokirjan kirjoittanut Meri-Tuuli Väntsi (o.s. Lindström) suosittelee muhevaan ruokaan sidekudosta sisältävää, mielellään luullista lihaa.

Pataan parhaiten sopivat lihat ovat yleensä edullisia. Esimerkiksi naudanrinta ja -niska, mutta myös luullinen savupalvipotka tai potkakiekko, sopivat tarkoitukseen paremmin kuin kallis filee.

– Lihavalinnan huomaa maussa ja koostumuksessa. Rusto, rasva ja kalvot saavat padan saostamaan itse itsensä. Liemestä tulee paksu sekä tahmea, ja pata tuntuu huulilla vielä syömisen jälkeenkin. Myös muilla ainesosilla on vaikutuksensa saostukseen. Esimerkiksi padan pohjiin joskus lisättävät pienenpienet vihannekset saostavat pataa, kun niitä hauduttaa hajoamiseen asti. Tahmeutta ja liisterimäisyyttä ei kyllä saa ilman lihaa, kertoo Väntsi.

– Monissa resepteissä suositellaan suurustamaan pata esimerkiksi vehnäjauhoilla. Se ei ole ollenkaan tarpeellista, jos käytössä on oikeanlainen liha, Väntsi jatkaa.

Yksinkertainen pata maistuu myös vieraille

Väntsi haluaa kumota väitteen, jonka mukaan juhlaruoan pitäisi olla monimutkaisen työn tulos. Pataruoat ovat helppoja tehdä ja sopivat hyvin myös juhlapöytään.

– Monesti ihmiset ajattelevat, että juhlaruoaksi pitää olla monta sorttia ja lisuketta, joista tehdään lautasannoksia. Itse säästän mieluummin aikaa ihmisten kanssa seurustelemiseen ja teen ruoan, jonka voin nostaa keskelle pöytää.

Hidas hauduttaminen matalalämpöisessä uunissa on padan maulle tärkeää, eikä varsinkaan lihapatojen tekemisessä ei ole oikotietä onneen. Kasvispadat valmistuvat nopeammin, mutta vaativat myös hauduttamista saavuttaakseen syvän maun.

Aikaa voi kuitenkin säästää tekemällä padan illalla, ja hauduttamalla sitä yön yli uunissa. Aamulla valmiin padan voi nostaa jääkaappiin ja lämmittää illalla viidessä minuutissa.

– Ja vaikka viiden tunnin haudutuksen vaativan padan tekisi päivällä, sen viisi tuntia voi käyttää vaikka käymällä jumpassa, pesemällä pyykkiä ja ottamalla nokoset, Vänski lisää.

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja