Parantaako kallis viini ruoan makua?

viini_pihvi
Shutterstock

Viini kuuluu oleellisena osana moniin ruokiin. Kannattaako ruoanlaittoviinin panostaa, vai onko järkevämpää lorauttaa kastikkeen sekaan halpaa perusviiniä? 

Viinin valinta voi aiheuttaa ahdistusta. Valitsitpa viiniä sitten ruoan valmistukseen tai seurustelujuomaksi, päädymme usein miettimään valintamme onnistumista.

Usein nyrkkisääntönä pidetään sitä, että ruoanlaitossa tulisi käyttää samaa viiniä kuin mitä aikoo nauttia ruoan kumppanina. Mutta tekeekö laadukas viini ruoasta todella parempaa?

Kuiva viini on usein paras valinta

Ruoanlaittoviinissä ei saisi korostua mitään erityispiirteitä, vaan parhaiten ruoanlaitossa toimii neutraali perusviini. Viinin valintaan vaikuttaa suuresti myös se, mihin ruokaan viiniä lisätään. Toiset ruokalajit perustuvat viinille, toiset tarvitsevat sitä vain pienen tilkan. 

Kannattaa muistaa, että makea viini tekee myös ruoasta makean. Varmin valinta onkin usein kuiva viini. Myöskään tammisuus ei kuulu välttämättä hyvän ruoanlaittoviinin ominaisuuksiin. 

Lämpimän alueen viinit tuovat ruokaan runsautta, viileämpien alueiden viinit puolestaan raikkautta niiden sisältämien happojen vuoksi. Harkitse kuitenkin viinin happamuutta tarkkaan. Ruokaan käytetyn viinin määrällä voidaan myös vaikuttaa ruoan hapokkuuteen. Lopputulos voi olla joissain tapauksissa hyvä, joissain huono. 

Tärkeintä on, että viini on kunnossa

Älä kuitenkaan tuhlaa rahojasi ruoanlaittoviiniin. Maku ja aromit, jotka tekevät toisesta viinistä paremman kuin toisesta, muuttuvat monesti ruoanlaiton aikana yhdistyessä eri raaka-aineisiin. Neutraali perusviini onkin siis paras valinta niin maun, kuin hintansakin puolesta. Parhaimman lopputuloksen saat, kun käytät valkoiselle lihalle valkoviiniä, tummalle punaviiniä.

Ruoanlaitossa tärkein asia on viinin kunto, sillä pilaantuneen viinin aromit siirtyvät helposti myös ruokaan. Tämän vuoksi on hyvä tarkistaa, että viini on kunnossa. Monta viikkoa pöydällä seissyttä tai korkkivikaista viiniä ei kannata käyttää.

Jos käytät viiniä paljon ruoanlaitossa, kannatta ostaa hanapakkaus. Hanapakkaus on kätevä, sillä siitä voit lisätä viiniä ruokiin myös pieniä määriä ilman, että tarvitsee pelätä viinin pilaantumista. 

Jos pullon pohjalle on jäänyt viiniä, voit myös kokeilla pakastaa sen. Voit käyttää viinin kastikkeeseen sopivan tilaisuuden tullen.

Viini lisätään kattilaan ensimmäisenä

Maailmassa on tuhansia erilaisia viinejä, ja niitä voidaan käyttää hyvin eri tavoin myös ruoanlaitossa. Ruoanlaitossa alkoholin pääkäyttötapoja on olemassa neljä: marinoimin, liekittäminen, haudutus ja maustaminen.

Kun käytät viiniä pääruokiin, kuten patoihin ja risottoihin, lisää viini ruoan joukkoon jo alkuvaiheessa, jolloin alkoholi haihtuu pois haudutuksen aikana. Jäljelle jäävät ainoastaan ruoan makua korostavat viinin aromit. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että viinin on oltava ensimmäinen kattilaan lisättävä neste, ennen mahdollista lientä tai kermaa.

Väkevät ja makeat viinit tulisi puolestaan lisätä vasta loppuvaiheessa, jolloin aromit pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Samppanjaa tai kuohuviiniä voidaan käyttää ruoanlaitossa kuohkeuttamaan keittoja ja kastikkeita juuri ennen tarjoilua. Makeita likööreitä käytetään puolestaan jälkiruokien mausteena.

Lähteet: Alko, Viinimaa, seriouseats.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja