Paprika onkin marja? 8 hauskaa faktaa hedelmistä ja vihanneksista
Oletko miettinyt, mikä kasviksen ja hedelmän ero oikeastaan onkaan? On aika kerrata koulussa opittua tietoa! Katso hauska listaus.
Hedelmän sisällä on siemeniä, kun taas kasviksesta on kyse, kun jotain kasvaa juuresta tai lehdistä.
Raparperi = vihannes
Raperperia luullaan usein virheellisesti hedelmäksi ehkä siksi, että sitä käytetään paljon jälkiruokiin, mutta tosiasiassa kirpsakka raparperi on vihannes.
Oliivi = hedelmä
Oliivit kasvavat oliivipuiden siemenissä, jolloin ne on helppo määritellä hedelmiksi, vaikka oliiveja suolaiseen ruokaan käytetäänkin.
Munakoiso = hedelmä
Munakoiso on teknisesti ottaen hedelmä, mutta sen voi määritellä myös marjaksi sen sisältämien runsaslukuisten pienten siementen takia.
Kurpitsa = hedelmä
Kurpitsa sisältää siemeniä, ja varsin isoja sellaisia, joten kyse on hedelmästä, vaikka kurpitsaa ruoanlaitossa käytetäänkin vihannesten tapaan.
Paprika = marja
Paprikoita kohdellaan keittiössä kuten vihanneksia, mutta oikeastaan ne eivät ole vihanneksia tai hedelmiä vaan marjoja.
Herne = hedelmä
Herneet ovat siemeniä, minkä takia ne luokitellaan hedelmiksi.
Mansikka = ei kumpaakaan
Mansikkaa ei virallisesti voi luokitella sen enempää hedelmäksi kuin vihannekseksi tai marjaksikaan.
Maissi = kaikkea mahdollista
Maissi on teknisesti ottaen hedelmä, mutta toisaalta sitä voisi pitää myös viljana tai jopa vihanneksena. Maissi onkin ehkä yhdistelmä näitä kaikkia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa