Paprika onkin marja? 8 hauskaa faktaa hedelmistä ja vihanneksista

paprika
Shutterstock

Oletko miettinyt, mikä kasviksen ja hedelmän ero oikeastaan onkaan? On aika kerrata koulussa opittua tietoa! Katso hauska listaus. 

Hedelmän sisällä on siemeniä, kun taas kasviksesta on kyse, kun jotain kasvaa juuresta tai lehdistä. 

Raparperi = vihannes

Raperperia luullaan usein virheellisesti hedelmäksi ehkä siksi, että sitä käytetään paljon jälkiruokiin, mutta tosiasiassa kirpsakka raparperi on vihannes.

Oliivi = hedelmä

Oliivit kasvavat oliivipuiden siemenissä, jolloin ne on helppo määritellä hedelmiksi, vaikka oliiveja suolaiseen ruokaan käytetäänkin.

Munakoiso = hedelmä

Munakoiso on teknisesti ottaen hedelmä, mutta sen voi määritellä myös marjaksi sen sisältämien runsaslukuisten pienten siementen takia.

Kurpitsa = hedelmä

Kurpitsa sisältää siemeniä, ja varsin isoja sellaisia, joten kyse on hedelmästä, vaikka kurpitsaa ruoanlaitossa käytetäänkin vihannesten tapaan.

Paprika = marja

Paprikoita kohdellaan keittiössä kuten vihanneksia, mutta oikeastaan ne eivät ole vihanneksia tai hedelmiä vaan marjoja. 

Herne = hedelmä

Herneet ovat siemeniä, minkä takia ne luokitellaan hedelmiksi.

Mansikka = ei kumpaakaan

Mansikkaa ei virallisesti voi luokitella sen enempää hedelmäksi kuin vihannekseksi tai marjaksikaan.

Maissi = kaikkea mahdollista

Maissi on teknisesti ottaen hedelmä, mutta toisaalta sitä voisi pitää myös viljana tai jopa vihanneksena. Maissi onkin ehkä yhdistelmä näitä kaikkia.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!