Papa-burger - hampurilainen Hemingwayn tapaan

MTV Oy, All rights reserved

Kuvittelin tästä tulevan burgerikesä. Melko kohtuudella niitä on kuitenkin nautittu. Niinpä oli piristävää saada tutulta vinkki Hemingwayn lempipurilaisesta, kiitos vaan Mikael. Kirjailija on antanut yllättävän paljon sisältöä juoma- ja ruokapuolelle, joten halusin ilman muuta kokeilla, miten tarkasti omiin makumieltymyksiin nojaava mies oli burgerinsa tilannut. Resepti  löytyi Hemingwayn Kuuban kodista ja toimitettiin USA:han vasta muutama vuosi sitten (katso kuva siitä). Paperien joukossa oli useampiakin reseptejä. Olisikin mielenkiintoista, jos joku keräisi yhteen miehen kaikki tiedetyt makunystyröitä kutkuttavat ohjeet, aina Bloody Marysta alkaen. Vai onko sellainen jo tehty?

PIHVI JA SÄMPYLÄ. Erityistä tässä burgerissa on sen näennäinen karuus. Pelkkä pihvi sämpylän välissä. Pihvin koostumus pyhittää höysteiden puuttumisen. Se on erityisen mehevä. Taikinaan sekoitetaan kapriksia, valkosipulia, kevätsipulia, punaviiniä, relissiä sekä maustesekoituksia. Papa oli tarkka mies ja kirjoitti reseptin mausteet brändin tarkkuudella. Jenkkiläisiä Spice Islandin mausteita ei taida Suomesta löytyä, joten niissä täytyy käyttää hiukan luovuutta ja loihtia omat versiot. Mei Yen -sekoituksesta jätin natriumglutamaatin pois, koska natriumglutamaatti. India Relish ei ollut minulle entuudestaan tuttu ja kun tutustuin siihen, päätin siirtää sellaisen valmistuksen seuraavaan kertaan. Yhtä versiota sen houkuttelevasta, mutta pitkästä reseptistä voi katsastaa täällä. Valmisversiota hain turhaan muutamasta kaupasta. Hemingway paistoi pihvinsä pannulla, ei grillissä. Tein toisinpäin. Kaiken kaikkiaan tästä tuli siis melko omintakeinen versio. Ei haittaa, lopputulos oli varsin hyvä ja pihvi erityisen mehevä. Kun höysteitä ei ole, on maku suoraviivaisempi ja lihaisuus korostuu. Hyvää vaihtelua, mutta toiseen annokseen lisätty tomaatti ja salaatti mielestäni paransivat makua, vaikkakin tekivät burgerista aivan erilaisen, raikkaamman.

Käytin mausteita runsaammin kuin ohje neuvoi. Niitä olisi voinut olla silti vieläkin enemmän. Papa olisi varmasti räyhännyt tästä burgerista, mutta silti luultavasti rauhoittunut kaadettuani lasin täyteen. Ruokajuomaksi Ernest nautti burgerinsa kanssa jääkylmää olutta.

Laitan reseptin alkuperäisessä muodossaan mukana vinkit omien mausteseosten tekemiseen. Kukin soveltakoon mielensä mukaan.

HUOM!Resepti on kirjoitettu kaasuliedelle. Grillasin itse pihvejä 4 min per puoli, melko kuumalla, kansi suljettuna. Oikein punaista pihviä toivovat voivat jättää 3 minuuttiin.

Burgeri Hemingwayn tapaan

4 burgeria

500 g naudan jauhelihaa

2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

2 kevätsipulia, hienonnettuna

1 kukkurallinen tl India Relishiä (resepti englanniksi)

2 rkl kapriksia

1 kukkurallinen tl Spice Islands salviaa

1/2 tl Spice Islands Beau Monde Seasoning (sokeria, sellerisuolaa, jauhettua sipulia)

1/2 tl Spice Islands Mei Yen -sekoitusta

1 kananmuna, kevyesti vatkattuna

8 cl puna- tai valkoviiniä

1 rkl ruokaöljyä

4 burgerisämpylää (resepti)

Sekoita jauhelihaan valkosipuli, kevätsipuli ja kuivat mausteet haarukkalla (tai kahdella). Laita liha maustumaan jääkaappiin 10-15 minuutiksi. Lisää lihan sekaan relissi, kaprikset ja viini. Anna jälleen maustua 10 min. Muotoile sen jälkeen pihvit. Käsittele lihaa mahdollisimman varovasti ja tee tuuman paksuisia pihvejä. Lorauta pannulle öljyä ja kuumenna se kuumaksi. Laita pihvi paistumaan pannulle ja sammuta liesi. Anna paistua pannulla nelisen minuuttia. Ota pannu liedeltä ja laita lämpö taas täysille. Käännä pihvi ja paista sitä minuutti. Sammuta liesi ja paista vielä 3 min.

Mei Yen -maustesekoitus

9 osaa suolaa

9 osaa sokeria

2 osaa natriumglutamaattia

soijaa

Burgeriannokseen 2/3 tl sekoitusta, jossa tippa soijaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja