Pannukakuista terveys- ja proteiinipommeja – kolmen ainesosan tuunausvinkit

Pancake
Shutterstock

Pannukakut ovat herkullinen ja kumma kyllä myös terveellinen aamiainen, jos teet ne hieman perinteisestä reseptistä poiketen.

Amerikkalainen aamiaisherkku on rantautunut jo aikoja sitten mukaan suomalaiseenkin aamiaispöytään. Pannukakut herättävät innostusta runsaasti urheilua harrastavissa herkuttelijoissa ja fitnesspiireissä, koska tästä ruoasta on niin helppoa tehdä todellinen terveys- ja proteiinipommi.

Tavallisesti pannukakut valmistetaan maidosta, vehnäjauhoista ja kananmunista. Minkä tahansa osan tästä kolmen ainesosan yhdistelmästä voi kuitenkin vaihtaa terveellisempään versioon.

Lue alta erilaisia vaihtoehtoja terveellisempiin ja hauskemman makuisiin pannukakkuihin!

1. Korvaa vehnäjauho näillä

Pannukakuista on sangen helppoa tehdä gluteeniton versio. Kokeile vehnäjauhojen tilalla esimerkiksi tapioca-jauhoja, tattarijauhoja, riisijauhoja tai kikhernejauhoja. Jos tavoitteenasi on painonhallinta, huomaa, että jauhojen vaihtaminen gluteenittomaan versioon ei luultavasti tee pannukakuista yhtään vähäkalorisempia. Kaikissa edellä mainituissa gluteenittomissa jauhoissa on suunnilleen saman verran kaloreita kuin vehnäjauhoissakin.

Jos haluat pannukakuistasi mahdollisimman vähäkalorisia, kokeile korvata vehnäjauho kaurahiutaleilla ja banaanilla.

2. Pannarit ilman kananmunaa

Pannukakut onnistuvat myös ilman kananmunaa ja jopa täysin vegaanisena. Chia-siemenistä ja pellavansiemenistä saa molemmista tehtyä luontaista sidosainetta pannukakkutaikinaan. Sekoita kupissa yksi ruokalusikallinen haluamiasi siemeniä ja kolme ruokalusikallista vettä. Anna seoksen paksuuntua ainakin viisi minuuttia ja sekoita sitten taikinan joukkoon.

Murskatut vihannekset ja hedelmät sopivat myös mainiosti korvaamaan kananmunan leivonnassa. Banaanimurska tai omenasose sopivat hyvin pannukakun taikinaan mukaan.

Maissitärkkelys sopii myös pannukakun sitovaksi ainesosaksi. Sekoita yksi ruokalusikallinen maissitärkkelystä kolmeen ruokalusikalliseen kylmää vettä ja vispaa mukaan taikinaan.

Jos haluat kananmunattomista pannukakuistasi kuohkeita ja kohonneita, lisää taikinan sekaan teelusikallinen leivinjauhetta.

3. Maidoton pannukakku

Maito tuo pannukakkuun makua ja saa sen pinnan paistumaan kauniin kullanruskeaksi. Sen voi kuitenkin halutessaan korvata muilla elintarvikkeilla. Esimerkiksi mantelimaito ja soijamaito toimivat yhtä hyvin, mutta sisältävät puolet vähemmän kaloreita.

Luonnonjogurtti on hauska korvike maidolle. Suolaisiin pannukakkuihin sopii mainiosti pohjaksi olut. Olutta käytetäänkin usein mukana blinien taikinassa.

Kaikkein kalorikammoisimmat voivat tehdä pannukakkunsa veteen maidon sijasta.

Lähde: BBC, Fineli.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!