Kalayhdistys kertoo, paljonko kalaa pitäisi varata ruokailijaa kohden joulupöytään.
Kalasta saa näyttävän pääruoan tai vaihtoehtoja alkupaloille, suosittelee Pro Kala ry. Moni voi kuitenkin pohtia, paljonko kalaa pitäisi varata ruokailijaa kohden.
– Ruokaa ei kannata ostaa aivan summamutikassa: kukaan ei nauti siitä, jos ruoka loppuu kesken, ja toisaalta ruokahävikkiä vähentääkseen ei kannata hankkia varmuuden vuoksi turhan suuria määriä syötävää, Pro Kala ry:stä vinkataan.
Paljonko kalaa tulisi varata joulupöytään per ruokailija?
Tarvittava kalan määrä riippuu Pro Kala ry:n mukaan muutamasta asiasta. Jos on tarkoituksena tarjoilla ainoastaan pääruoka, kannattaa annoskoon olla isompi, kuin jos samalla syödään myös alku- ja jälkiruoka.
Kalan määrään vaikuttaa myös se, missä muodossa kalansa ostaa: valmista fileetä ei tarvita yhtä paljon kuin kokonaista kalaa, jonka painosta osa häviää fileoidessa. Noutopöydästä syödään usein montaa sorttia ruokaa, joten kalaa ei tarvita aivan täyttä annosta jokaiselle.
Jos kala on pääruokana:
Perkaamatonta kalaa kannattaa pääruokaa varten varata noin 250 grammaa annosta kohden. Perattua kalaa, jossa on nahka ja ruodot jäljellä, tarvitaan noin 150–200 grammaa. Valmista fileetä voi annokseen laittaa 100–150 grammaa.
