Pakastemarjoissa piilee vaara – muistathan käsitellä ulkomaiset vadelmat oikein?

Vadelmia.
MTV oy

Kevään juhlakauden kynnyksellä on syytä muistaa tuontivadelmien oikeaoppinen käsittely. Ulkomaiset pakastevadelmat tulisi aina kuumentaa ennen käyttöä, elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan vadelmajälkiruoan epäillään aiheuttaneen kahden vanhuksen kuoleman ja jopa kuudenkymmenen ihmisen vatsatautiepidemian Ruotsissa. Ulkomaisten pakastemarjojen aiheuttamat ruokamyrkytykset eivät ole tavattomia Suomessakaan, minkä vuoksi Evira suositteleekin kuumentamaan aina ulkomaiset pakastevadelmat ennen käyttöä.

Kuumenna tuontivadelmat ennen käyttöä

Eviran mukaan ulkomaiset pakastevadelmat ovat aiheuttaneet Suomessa toistuvasti norovirusepidemioita. Tartunnat ovat vaarallisia erityisesti riskiryhmille, kuten vanhuksille ja raskaana oleville naisille.

Ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tuleekin kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan.

Kuluttajien on syytä kiinnittää erityistä huomiota myös marjapakkausten tuoteselosteisiin. Joskus ulkomaiset marjat voivat olla Suomessa pakattuja, mutta tällöinkin valmistajien on ilmoitettava tuotteen todellinen alkuperämaa paketissa.

Lähde: Evira

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja