Päiväys lähenemässä? Pidä juusto tuoreena yllättävällä keinolla

juustoöljy
Öljyäminen pitää juuston tuoreena pidempään. Shutterstock

Juustotiskiltä ostettu juusto on parhaimmillaan muutaman päivän sisällä ostohetkestä. Näillä vinkeillä pidät juuston tuoreen makuisena pidempään. 

Juustoja kannattaa ostaa vain tarpeen mukaan, sillä niiden maku heikkenee herkästi muutaman päivän sisällä ostohetkestä. Jos juustoa on kuitenkin tullut ostettua yli tarpeen, voi säilyvyyttä parantaa muutaman helpon vinkin avulla.

Tarpeen tullen myös pakastaminen onnistuu, kunhan ottaa huomioon muutaman tärkeän seikan. 

Öljyä ja desinfioi suolalla

Yleisin syy juustojen pilaantumiselle ovat epäpuhtaat välineet. Juustoja tulisikin aina muistaa käsitellä puhtailla välineillä ja huolellisesti pestyin käsin.

Jos juustoon on kuitenkin päässyt epäpuhtauksia, voit desinfioida juuston suola-vesiseoksessa. Suola desinfioi juuston tehokkaasti, jolloin myös säilyvyys hieman pitenee. Ota kuitenkin huomioon, että juuston maku voi hieman muuttua suolan myötä.  

Toinen hyvä keino säilyvyyden pidentämiseksi on öljyäminen. Hiero öljyä juuston pintaan tai upota se kokonaan öljyyn. Säilö öljytty juusto ilmatiiviissä pakkauksessa.

Juuston säilytyslämpötilan tulisi olla alle +8 astetta. Normaali jääkaappilämpötila on hieman viileämpi, joten hyvä juustojen säilytyspaikka on esimerkiksi vihanneslaatikko.

Pakasta raasteena

Useimmat juustolaadut kestävät pakastuksen, mutta parhaiten siihen soveltuvat täysrasvaiset juustot. Muut juustolaadut saattavat kuivua ja muuttaa makuaan pakastuksen myötä. 

Juusto kannattaa pakastaa aina raasteena, sopivan kokoisina kerta-annoksina. Raastettua juustoa on helppo lisätä ruokiin, ja lisäksi se sulaa nopeasti. Kokonaisena pakastetun juuston rakenne muuttuu puolestaan vaikeasti höylättäväksi.

Juusto kannattaa sulattaa jääkaapissa ja käyttää mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen. Juustoa ei kannata unohtaa pakkasen perukoille, vaan käyttää se kolmen kuukauden sisällä pakastuksesta.

 

Lähde: Food52

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja