Paina mieleen: Näin keität kananmunasta juuri mieleisen!
Osa tykkää kovaksi keitetyistä kananmunista ja toiset taas pehmeistä kananmunista. Jotta kananmunastasi tulee juuri mieleinen, niin noudata muutamaa näppärää vinkkiä.
Kananmunat kannattaa ottaa kylmästä huoneenlämpöön ennen keittämistä, jotta kuoret eivät hajoa keittäessä. Näin valmistat kananmunista täydellisiä:
Kovaksi keitetty muna:
1. Laita huoneenlämpöiset kananmunat kylmään veteen lusikan avulla.
2. Laita kansi kattilan päälle ja anna veden kuumeta kovalla lämmöllä kiehumispisteeseen. Alenna lämpöä keskitasolle heti, kun vesi kiehuu.
3. Anna munien kiehua hiljalleen 8–10 minuuttia. Mitä pidempään munaa keität, niin sitä kiinteämpi siitä tulee.
4. Aseta keitetty muna heti kylmään veteen noin minuutiksi. Vaihda vesi ja anna munan viilentyä vielä hetki, jotta muna ei enää jatka kypsymistä keittämisen jälkeen. Munankuoren poistaminen on helpompaa, jos lyöt lusikalla munankuoreen pienen halkeaman viilennysvaiheen aikana.
Puolikovat munat
1. Laita huoneenlämpöiset kananmunat kylmään veteen lusikan avulla.
2. Laita kansi kattilan päälle ja anna veden kuumeta kovalla lämmöllä kiehumispisteeseen. Alenna lämpöä keskitasolle heti, kun vesi kiehuu.
3. Anna munien kiehua hiljalleen 5 minuuttia.
Pehmeät munat:
1. Laita huoneenlämpöiset kananmunat kylmään veteen lusikan avulla.
2. Laita kansi kattilan päälle ja anna veden kuumeta kovalla lämmöllä kiehumispisteeseen. Alenna lämpöä keskitasolle heti, kun vesi kiehuu.
3. Anna munien kiehua hiljalleen 3,5–4 minuuttia munan koosta riippuen.
Nyt vaan keittämään tätä pienimuotoista terveyspommia! Kananmuna nimittäin pitää kauan nälkää loitolla ja sisältää muun muassa luteiini-nimistä luonnonväriainetta, jonka on havaittu pienentävän harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riskiä. Luteiini vaikuttaa myös ihon terveyteen sekä sydän- ja verisuonitautien ja rinta- ja suolistosyöpien riskin pienenemiseen. Lue lisää kananmunan terveysvaikutuksista!
Lähde: BBC
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan