Pähkinät jääkaappiin! Tiedätkö todella, missä ruoka-aineita kuuluisi säilyttää?

nainen, jääkaappi
Shutterstock

Älä turhaan heitä ruokaa roskiin. Opi, missä tietyt ruoka-aineet kannattaa säilyttää, jotta hävikkiä ei pääsisi syntymään niin herkästi.

Jos huomaat jatkuvasti tyhjentäväsi jääkaappia pilalle menneistä ruoista, et taatusti ole yksin. Suomessa heitetään henkilöä kohden 24 kiloa eli 125 euron edestä ruokaa roskiin vuodessa.

Lue, kuinka tietyt ruoka-aineet kannattaa säilyttää, jotta ne säilyisivät tuoreina pidempään!

Pähkinät

Oikea paikka: Jääkaappi
Pähkinöitä ei kannata koskaan säilyttää huoneenlämmössä, sillä niiden luontaiset rasvat säilyvät pidempään jääkaapissa. Huoneenlämmössä pähkinöiden maku muuttuu kitkeräksi, mutta suljetussa astiassa tai pussissa jääkaapissa säilytetyt pähkinät voivat säilyä jopa vuoden.

Kananmuna

Oikea paikka: Jääkaapin keskimmäinen hylly
Kananmunia ei kannata säilyttää jääkaapin ovessa, vaikka jääkaappiin kuuluisi niille sopiva säilytyslokerikko, joka sopii oveen. Jääkaapin keskimmäinen hylly on sen kylmin paikka ja tästä syystä se sopii erityisen hyvin juuri kananmunille. Jääkaapin ovessa lämpötilat vaihtelevat niin paljon, että kananmunien säilyvyys kärsii.

Peruna

Oikea paikka: Huoneenlämpö
Moni säilyttää perunoita jääkaapissa, vaikka kylmä lämpötila vaikuttaa perunan koostumukseen ei-toivotulla tavalla. Huoneenlämmössä ja valolta suojattuina perunat säilyvät kaikkein pisimpään. Kannattaa olla myös tarkkana, etteivät perunat ole liian lämpimässä paikassa keittiössä.

Tomaatti

Oikea paikka: Huoneenlämpö
Tomaatteja ei kannata säilyttää kylmässä, sillä ne menettävät makua ja nestettä kylmissä olosuhteissa. Jääkaapin sijaan oikea paikka tomaateille on huoneenlämmössä, suojattuna suoralta auringonvalolta.

Sipuli

Oikea paikka: Huoneenlämpö
Sipulit säilyvät kaikkein parhaiten kuorineen viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa, jossa ilma pääsee vapaasti virtaamaan. Sipulit kannattaa ottaa pois muovipussista, sillä virtaava ilma parantaa niiden säilyvyyttä.

Kurkku

Oikea paikka: Huoneenlämpö
Kurkku kärsii helposti liian kylmissä olosuhteissa ja muuttuu vettyneeksi. Tästä syystä kurkkua kannattaa säilyttää huoneenlämmössä – kaukana kypsyttävää etyleeniä vapauttavista banaaneista ja tomaateista.

Avokado

Oikea paikka: Huoneenlämpö
Avokadot myydään usein turhan raakoina. Jääkaappi ei ole raaoille avokadoille paras säilytyspaikka siksi, että ne eivät kypsy kylmässä. Tästä syystä raakoja avokadoja kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jos avokadosta käyttää vain puolet, kannattaa jäljelle jäänyt puoli suojata kelmulla ja laittaa ilmatiiviiseen muoviastiaan, jota voi säilyttää jääkaapissa.

LUE MYÖS:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!