Pad Thai - riisinuudelia, katkarapuja, chiliä ja maapähkinöitä

MTV Oy, All rights reserved

Thaimaalaiset ruoat ovat meidän perheessä usein arkiruokaa. Lähinnä siksi, että ne ovat yleensä helppoja ja nopeita valmistaa ja tarjoavat tuhdisti makua, kun sellaisen kaipuu iskee. Tällä kertaa mentiin thaikkujen ytimeen ja kokattiin Pad Thaita, thaimaalaisittain paistettua riisinuudelia katkarapujen, maapähkinöiden, chilin sun muun kanssa. En ole käynyt Kaukoidässä, joten nimitetään tätäkin mielummin thai-tyyliseksi annokseksi, jotta vältyn besserwissereiltä. :) 

Kyseessä on perinteinen, Thaimaan kansallisruoaksi noussut katuruoka, joka on yksi tunnetuimmista thai-keittiötä määrittelevistä annoksista. Sitä voi säätää helposti tuliseksi, suolaiseksi tai vaikka makeahkoksi. Mukaan voi laittaa katkarapujen sijaan tai lisäksi esim. kanaa, possua tai tofua.

HUOM!Muistathan, että trooppiset isot katkaravut (jätti, tiikeri jne.) ovat WWF:n kalaoppaassa punaisella listalla eli vältettäviä. Tämä siksi, että pohjatroolauksella tuhotaan merenpohjaa, saadaan paljon sivusaalista ja ryöstökalastetaan itse kantaa. Osta siis pienempiä pohjankatkarapuja (Pandalus Borealis) Barentsinmereltä tai Huippuvuorilta tai sertifioidusti kalastettuja trooppisia katkarapuja. Yritä aina löytää pakastealtaasta MSC-sertifioinnilla varustettuja pusseja. Itse olen jättänyt isot katkikset kokonaan pois ruokavaliostani, vaikka suurta herkkuani ovatkin.

Pad Thai

4 hlölle

350 g katkarapuja

400-500 g riisinuudeleita

0,5 dl tamarindikastiketta

1 dl kalakastiketta (nam pla)

4 rkl sokeria

5 rkl maapähkinäöljyä (tai mietoa kasviöljyä)

2 chiliä (tai maun ja tulisuuden mukaan), hienonnettuna

2 salottisipulia, ohuina siivuina

4 valkosipulinkynttä, hienonnettuna

2 kananmunaa

3 dl pavunituja

1,5 dl paahdettuja maapähkinöitä (kokonaisena tai hienonnettuna)

1 puska korianteria, hienonnettuna

2 limeä, toinen lohkoina, toisen vihreä osa kuoresta raastettuna

Tee ensin kastike. Sekoita keskenään tamarindi, kalakastike ja sokeri. Maista ja laita maut balanssiin. Kypsennä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Oma paketti käski kiehauttamaan veden ja keittää 2-3 minuuttia. Koska nuudelit paistetaan myöhemmin, keitin niitä 2 min. Tämän jälkeen niitä huuhdellaan kylmän veden alla niin kauan, että tuntuvat sormissa viileiltä. Lopettavat näin kypsymisen. Valuta.

Kuumenna pannulla öljyä, kunnes se on savuavan kuumaa. Kippaa sekaan chili, salottisipuli ja valkosipuli. Sekoita puoli minuuttia. Riko mukaan kananmunat. Sekoita se kokkeliseokseksi muiden ainesten kanssa. Laita mukaan nuudelit ja nostele ja sekoita niitä kunnolla, jotta maut sekoittuvat. Kaada mukaan kastike ja raastettu limenkuori ja sekoita. Lisää katkaravut, pavunidut ja maapähkinät. Sekoita hyvin. Nosta lautaselle, koristele korianterilla ja laita mukaan limelohkoja.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.