"Pad Thai" - fiinimpi versio alkupalaksi

MTV Oy, All rights reserved

Viskiraivon myllätessä on täydellinen hetki keskittyä hetkeksi holittoman valkoviinin ääreen. Oiva Pari -reseptikilpailu jatkuu sovittamalla ruokaa Jacob’s Creek UnVined Riesling -viinille. Mukavasti happoja ja vienosti makeutta sisältävä valkoviini kutsuu vierelleen itämaista makumaailmaa.

EDIT: Resepti pääsi kilpailun finaaliin. Aiemmin sinne pääsi tämä bocadillo-resepti. Vielä on kolmas osakilpailu edessä, jossa sovitetaan gourmet-pikaruokaa Mumm-shampanjalle.

Teemana jatkuu gourmet-version suunnittelu tunnetusta katuruoasta. Pääsin kisan ensimmäisessä osakilpailussa finaaliin possunposki-bocadillolla. Nyt kerätään loppuskaboihin lisää herkkuja. Finaali pidetään loppuvuodesta. Seuraavaksi koittaakin shampanjan aika, mutta ei mennä vielä siihen.

Halusin suunnitella annoksen, joka tiivistää katuruoan olemuksen yhteen tai kahteen suupalaan käyttäen tismalleen samoja aineksia kuin tekisin ruoan normaaliin, rustiikkiseen tapaan. Muutaman vaihtoehdon jälkeen keksin tavan tarjoilla Thaimaan kenties tunnetuin ruoka, ehta street food -klassikko, Pad Thai, herkullisena alku- tai cocktail-palana. Riisinuudelipohjainen wokki on se paras kalibrointiruoka, jolla mittaat thairavintolan tason. Ajattelin annoksen osaset erillään ja mietin, miten saisin ne puristettua yhdeksi sormin syötäväksi herkkupalaksi. Sitten välähti. Pohjaksi rapeaksi keksiksi paistettua riisinuudelia ja päälle loput osaset puhtaina makuina. Suunnittelin annoksen ensimmäistä kertaa piirtämällä hahmottaakseni kunkin osasen asettelua ja kokonaisuuden muodostamista. Piirroksesta tuli ulkopuolisin silmin katsottuna melko karmaiseva tai huvittava, mutta itse hahmotin sen kautta saman tien olevani oikeilla jäljillä (kts. kuva alla). Muistin kastikkeen olevan koostumukseltaan jämäkkää. Keskellä oleva nokare muuttuikin enemmän nestemäisen olomuodon myötä katkarapujen valeluksi ja pisaroiden ripotteluksi. 

OIVA PARI. Tiesin, että viini komppaa varsin hyvin Pad Thain voimakkaiden makujen kanssa. Yllätyin, miten täydellisesti se toikin tasapainoa. Holittomuutta ei tullut edes mietittyä nautiskelun lomassa (tämä ei ollut myyntipuhe). :)

HUOM! Ainesten määrät ovat suuntaa antavia. Kustakin osasesta tulee ohjeella tietty hyvää, mutta todennäköisesti kaikkea jää yli ja niitä pystyy hyödyntämään vaikkapa leivän päällä tai tekemällä extra määrä naposteltavaa ihan itselle.

VINKKI!Riisinuudeli-crackeri toimisi sellaisenaan vaikkapa leffa-snacksina. Annoksen muut osat kannattaa laittaa keksin päälle hiukan ennen tarjoilua, ettei keksi kostu.

VINKKI 2!Tofun, nuudelikeksit ja kastikkeen voi tehdä vaikka edellisenä päivänä ja kuumentaa ja koota annoksen nopsaan juuri ennen tarjoamista. Toimii tosin myös kylmänä (en olisi uskonut, mutta ulkona kuvatut annokset syöneenä voin vahvistaa).

”Pad Thai” - fiinimpi versio

Cracker:

100 g ohuen ohutta riisinuudelia (Angel Hair)

0,5 kananmuna kevyesti vatkattuna

1 tl chilirouhetta

2 tl kalakastiketta (nam pla, fish sauce)

kasviöljyä (parasta maapähkinäöljy)

Kastike:

2 rkl tamarindikastiketta

0,5 dl kalakastiketta

2 rkl tummaa sokeria

Tofu:

150 g kiinteää tofua

1 tuore punainen chili, hienonnettuna

0,5 dl maapähkinäöljyä

0,5 dl kalakastiketta

1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna

loraus limemehua

Päällinen:

100 g katkarapuja

1 porkkana

1 dl pavunituja

1-2 tuoretta chiliä, ohuina viipaleina

1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna

tuoretta korianteria

tuoretta ruohosipulia

kuorettomia maapähkinöitä, paahdettuna ja hienonnettuna

limeä

Tofu marinadiin. Viipaloi tofu 5 mm levyiksi. Paina levyistä varovasti irtoava neste pois. Sekoita mukaan öljy, kalakastike, valkosipuli, chili ja limenmehu. Laita marinoitumaan vähintään pariksi tunniksi (voi olla vaikka yön yli). Leikkaa tofu halutessasi keksille sopivan, pyöreän muotoiseksi.

Tee kastike. Sekoita ainekset pienessä kattilassa keskenään. Kuumenna soosi hennosti kiehumaan ja anna sokerin sulaa ja maun hiukan tiivistyä. Maista ja mausta kohdilleen soosin aineksilla.

Tee nuudelikeksit. Murskaa nuudelit pieniksi pätkiksi. Keitä nuudeleita pakkauksen ohjeen mukaan, mutta hiukan yli. Valuta hyvin. Sekoita joukkoon puolikas kananmuna, chilirouhe ja kalakastike. Lorauta kuumalle paistinpannulle tuhti annos öljyä. Ota vajaa ruokalusikallinen nuudelimössöä ja levitä pannulle paistumaan. Paina pannulla litteäksi, max 5 cm halkaisijaltaan olevaksi levyksi (voi muotoilla pyöreäksi vielä tässä vaiheessa). Ole tarkkana, ettei öljy kuumennu liikaa. Kun keksin reunat alkavat ruskistua, käännä levyä ja paista molemmat puolet rapsakaksi. Nosta pannulta ja laita kuivumaan talouspaperin päälle. Laita uusi satsi tulille.

Kuori porkkana ja veistä esim. kuorimisveitsellä ohuiksi lastuiksi. Lorauta kuumalle pannulle öljyä. Taputtele paperilla tofuviipaleet molemmin puolin kuiviksi. Paista viipaleet kauniin värisiksi, pinnaltaa hiukan rapsakaksi. Ota valumaan paperin päälle. Lorauta pannulle lisää öljyä. Kippaa mukaan valkosipulia ja hiukan chiliä. Paista katkarapuja minuutti molemmin puolin. Nosta pois.

Kootaan annos. Ota nuudelikeksi pohjaksi. Aseta päälle tofuviipale. Aseta sitten päälle korianterin lehti tai kaksi. Laita pinnalle porkkanalastu tai pari. Nosta kruunuksi 2-3 katkarapua ja pavunitua, ripottele päälle kastiketta, maapähkinärouhetta, chilirenkaita ja ruohosipulisilppua. Laita tarjolle, kaada lasiin Jacob’s Creek UnVined Rieslingiä ja haukkaa kiinni.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat