Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ovelat kikat: Näin ravintolat huijaavat asiakkaitaan

Shutterstock
Julkaistu 05.12.2014 17:35

MTV LIFESTYLE

Ravintolat käyttävät kyseenalaisia keinoja huijatakseen makuaistejasi.

Miltä ravintola-ateriasi maistuu? Jos ravintolassa ovat käytössä nämä yleiset taktiikat, luulet varmaan, että ruoka maistuu todellisuutta paremmalta. Usein nämä tavat kaiken lisäksi korostavat nimenomaan jo valmiiksi epäterveellisten ruokien makua.

Kuvailevat sanat

Värikkäät kuvailut ruoista, kuten sana mehevä, eivät vain houkuttele, vaan saavat sinut myös kuvittelemaan, että ruoka on herkullisempaa. Food Quality and Preference -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ruokailijat söivät samoja ruokia, joita kutsuttiin kuitenkin eri nimellä. Ne, jotka söivät kuvailevalla nimellä nimettyä versiota, arvioivat ruoan maukkaammaksi.

Tuoksut

Makuaistilla on merkitystä, mutta Rochesterin yliopiston mukaan hajuaisti merkitsee enemmän. Tiedäthän, kuinka mikään ei maistu miltään, jos nenäsi on tukossa? Wall Street Journalin mukaan jotkin ravintolat ovat vaihtaneet leipurinsa yövuorosta päivävuoroon, jotta paikka tuoksuisi leivältä. Toiset ravintolat puolestaan levittävät ilmaan herkullisia tuoksu-uutteita.

Värejä lautasella

Mitä kauniimmalta ruoka näyttää, sitä herkullisemmalta luulemme sen maistuvan. Journal of Consumer Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa opiskelijoille annettiin kulhollisia M&M's-karkkeja. Ne opiskelijat, jotka saivat karkkeja kymmenessä eri värissä söivät 77 prosenttia enemmän herkkuja kuin ne opiskelijat, joiden kulhoissa oli karkkeja vain seitsemässä eri värissä.

Korkea hinta

Saamme, mistä maksamme – tai ainakin luulemme niin. Cornell Food and Brand Labin tutkijoiden mukaan onkin niin, että kun ruokailijoilta pyydetään korkeampi hinta syö niin paljon kuin jaksat -tyyppisessä buffetissa, he arvioivat ruoan paremman makuiseksi.

Tunnelma

Syöminen hämärästi valaistussa huoneessa rentouttaa, joten nautit ruoastasi enemmän. Se saa sinut myös syömään hitaammin, jolloin huomaat olevasi kylläinen ennen lautasen tyhjentymistä. Psychological Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ne ihmiset, jotka söivät hienommille ravintoloille tyypillisessä hämärässä valaistuksessa rauhallisen musiikin tahdissa nauttivat 18 prosenttia vähemmän kilokaloreita kuin ne, jotka nauttivat ruokansa pikaruokapaikoista tutussa kirkkaassa valaistuksessa. Siksi pikaruokaravintolassa tuleekin hotkittua!

LUE MYÖS:

Tiesitkö? Maailman kallein ravintola on kaikkien aikojen bilekohteessa

Syötkö tietämättäsi rasvaista ruokaa? Tunnista varoitusmerkit ravintolassa

Lähde: Women's Health

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Miksi sipsipussit rapisevat niin paljon? Suomalaisprofessori paljasti yllättävän syynTiedätkö, miksi sipsipussit rapisevat niin kovasti? Suomalaisprofessori paljasti yllättävän syynKun seuraavan kerran menet ravintolaan, kiinnitä huomiota tähän yksityiskohtaan – voi vaikuttaa siihen, miltä ruoka maistuuLapsesi ovat oikeassa: ”Jälkiruokamaha” on todellakin olemassa – tiede vahvistaa!Huomaamaton yksityiskohta ravintolan ruokalistassa voi johtaa harhaan – oletko tajunnut tätä? Oletko huomannut? Näin ravintolat saavat sinut tuhlaamaan enemmän rahaa
RavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja

  • 11:26
    Ruoka

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • Eilen12:37
    Ruoka

    Michelin-tähtiin kohumuutos täysin puskista: "Uskon, että on voitu saada huijaamalla"

  • ti17:24
    Ruoka

    Pitäisikö tippiä jättää 1 vai 50 euroa? Palkitulta tarjoilijalta selvä mielipide

  • ti09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu