Ovelat kikat: Näin ravintolat huijaavat asiakkaitaan

ravintola, menu
Shutterstock

Ravintolat käyttävät kyseenalaisia keinoja huijatakseen makuaistejasi.

Miltä ravintola-ateriasi maistuu? Jos ravintolassa ovat käytössä nämä yleiset taktiikat, luulet varmaan, että ruoka maistuu todellisuutta paremmalta. Usein nämä tavat kaiken lisäksi korostavat nimenomaan jo valmiiksi epäterveellisten ruokien makua.

Kuvailevat sanat

Värikkäät kuvailut ruoista, kuten sana mehevä, eivät vain houkuttele, vaan saavat sinut myös kuvittelemaan, että ruoka on herkullisempaa. Food Quality and Preference -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ruokailijat söivät samoja ruokia, joita kutsuttiin kuitenkin eri nimellä. Ne, jotka söivät kuvailevalla nimellä nimettyä versiota, arvioivat ruoan maukkaammaksi.

Tuoksut

Makuaistilla on merkitystä, mutta Rochesterin yliopiston mukaan hajuaisti merkitsee enemmän. Tiedäthän, kuinka mikään ei maistu miltään, jos nenäsi on tukossa? Wall Street Journalin mukaan jotkin ravintolat ovat vaihtaneet leipurinsa yövuorosta päivävuoroon, jotta paikka tuoksuisi leivältä. Toiset ravintolat puolestaan levittävät ilmaan herkullisia tuoksu-uutteita.

Värejä lautasella

Mitä kauniimmalta ruoka näyttää, sitä herkullisemmalta luulemme sen maistuvan. Journal of Consumer Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa opiskelijoille annettiin kulhollisia M&M's-karkkeja. Ne opiskelijat, jotka saivat karkkeja kymmenessä eri värissä söivät 77 prosenttia enemmän herkkuja kuin ne opiskelijat, joiden kulhoissa oli karkkeja vain seitsemässä eri värissä.

Korkea hinta

Saamme, mistä maksamme – tai ainakin luulemme niin. Cornell Food and Brand Labin tutkijoiden mukaan onkin niin, että kun ruokailijoilta pyydetään korkeampi hinta syö niin paljon kuin jaksat -tyyppisessä buffetissa, he arvioivat ruoan paremman makuiseksi.

Tunnelma

Syöminen hämärästi valaistussa huoneessa rentouttaa, joten nautit ruoastasi enemmän. Se saa sinut myös syömään hitaammin, jolloin huomaat olevasi kylläinen ennen lautasen tyhjentymistä. Psychological Reports -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa ne ihmiset, jotka söivät hienommille ravintoloille tyypillisessä hämärässä valaistuksessa rauhallisen musiikin tahdissa nauttivat 18 prosenttia vähemmän kilokaloreita kuin ne, jotka nauttivat ruokansa pikaruokapaikoista tutussa kirkkaassa valaistuksessa. Siksi pikaruokaravintolassa tuleekin hotkittua!

LUE MYÖS:

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja