Ostatko sinäkin hittikinkun? Joulukinkku, jota myydään tänä vuonna ennätysmäärä
HK:n mukaan kypsien kinkkujen ennustetaan myyvän tänä jouluna erittäin hyvin.
Suomalaiset syövät tänäkin jouluna noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua, saman verran kuin viime vuonna. Suosituin kinkku on noin 7 kilon potkallinen kinkku, kertoo HK.Pienten luuttomien juhlakinkkujen osuus kasvaa kuitenkin kovaa vauhtia.
Valmiiksi kypsennettyjä kinkkuja myydään ennätysmäärä
Kinkun myynnissä näkyvät sekä maantieteelliset erot että talouksien pienentyminen. Itä-Suomessa syödään eniten kinkkua. Pääkaupunkiseudulla puolestaan on paljon sinkkutalouksia, ja siellä ostetaan eniten pieniä, kypsiä ja viipaloituja kinkkuja.
Itäsuomalaisista 89 prosenttia syö jouluna kinkkua. Lähes yhtä suurta herkkua se on Pohjois-Suomessa, jossa 87 prosenttia herkuttelee joulukinkulla. Länsi- ja eteläsuomalaisista kinkkua syö jouluna 83 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla näkyy selvä ero. Kinkkua syö vain 68 prosenttia pääkaupunkiseudun asukkaista.
– Pääkaupunkiseudulla on paljon sinkkutalouksia. Siksi siellä syödään eniten pieniä, kypsiä ja viipaloituja kinkkuja. Kun Suomessa kypsien kinkkujen osuus on 10 prosenttia kaikista kinkuista, niin Ruotsissa lähes 70 % kinkuista myydään kypsinä. Tulemme hyvää vauhtia perässä, sillä kinkkumarkkinassa eniten kasvua on juuri näissä pienissä, kypsissä ja viipaloiduissa kinkuissa, joiden myynti kasvaa viime vuodesta jopa 30 prosenttia, kertoo HKScanin markkinointi- ja kategoriajohtaja Anne Terimo.
Pakasteena vai tuoresuolattuna?
Kinkkujen evoluutiokehityksessä näkyy selvästi muutos suurista kinkuista pienempiin. Vielä 1990-luvulla yleisin kinkku oli luullinen, noin 12 kilon kinkku. 2020-luvun suosikki tulee olemaan pieni, luuton kinkkurulla. Juuri nyt 7 kilon potkallinen kinkku on yleisin ostos. Jopa 80 prosenttia suomalaisista pitää joulukinkun kotimaisuutta tärkeänä valintakriteerinä.
– Suomalaisen joulupöydän ehdoton suosikki on perinteinen harmaasuolattu kinkku, joka ostetaan joko pakastekinkkuna tai tuoresuolattuna. Tuoresuolattujen kinkkujen osuus kasvaa vuosi vuodelta ja on tänä vuonna noin 40 ptosenttia, kertoo Terimo.
Harmaasuolattu tarkoittaa, että kinkku on suolattu suolalla, joka ei sisällä nitriittiä. Harmaasuolattuja kinkkuja myydään sekä pakastettuna että tuoreena. Tuoreena myytävästä, harmaasuolatusta kinkusta käytetään nimikettä tuoresuolattu.
Joulukinkkujen myynnin jakautuminen 2017
Osuus kinkkumäärästä 2017 | Trendi | |
Perinteinen joulukinkku, kokonainen n. 10 - 12 kg, luullinen | noin 5 % | laskua |
Juhlakinkku potkalla n. 5 - 8 kg | noin 35 % | pientä laskua |
Juhlakinkku, luuton, n. 4 - 7 kg | noin 25 % | pientä laskua |
Pieni juhlakinkku, luuton, n. 2 - 4 kg | noin 25 % | nousua |
Kypsät pikkukinkut ja viipaloidut kypsät kinkut | noin 10 % | nousua |
Ennuste perustuu HKScan Finland Oy:n näkemykseen markkinaan toimitettavista kiloista 2017, peilautuen joulukinkkumarkkinan toimittajaosuuksiin.
Lähde: HK
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan