Osaako joku muu tehdä ruokaostoksesi? MTV testasi valmiit ruokakassit

image2
MTV testasi Suomessa toimivia ruokakassipalveluita. Kuvassa Anton & Antonin valmis ruokakassi.

MTV:n ruokasivusto Makuja.fi otti selvää, osaako joku muu todella tehdä ruokaostokset puolestamme. 

Tänä päivänä moni yritys tarjoaa ruokakassien muodossa mahdollisuutta siihen, ettei ruokakaupassa tarvitsisi käydä juuri ollenkaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ammattilaisen ennalta suunnittelemiin arkiruokiin tarvittavat raaka-aineet toimitetaan tilauksesta kotiovelle. 

Makuja.fi tilasi neljä erilaista ruokakassia ja testasi, kuinka ruokakassit istuvat perheen tarpeisiin. Testissä selvisi, että joku muu todella osaa tehdä ruokaostokset puolestasi, jos suhtaudut avoimin mielin uusiin raaka-aineisiin – etkä kammoksu tuoreita vihanneksia.

Sannan ruokakassi

Hinta: Alkaen 59 euroa/viikko

"Ruokakassi perheille, jotka arvostavat hyvää, monipuolista ja vaihtelevaa kotiruokaa. Tuttuja makuja, ei liian haastavaa."

Mitä kauppakassi sisälsi?

Kassi sisälsi porkkanaa, salaattia, punaista paprikaa, punasipulia, persiljaa, perunaa, sokeriherneitä, parsakaalia, kirsikkatomaatteja, keltasipulia, tortillalettuja, tomaattipyreetä, bulguria, kananmunia, kananpojan fileetä, turskan selkää, naudan luomujauhelihaa, ranskankermaa, porsaan ulkofileetä, vihreitä papuja ja pakastemangoa.

Olitko tyytyväinen kassin sisältöön ensinäkemältä?

Ensinäkemältä kassin sisältö oli hyvin runsas ja raikas. Mukana oli paljon tuoreita raaka-aineita ja silmään pisti heti positiivisena myös se, että valittu jauheliha oli luomua, eivätkä kanafileet olleet suinkaan sitä halvinta laatua.

Oliko mukana jotain sellaisia tuotteita, joita et olisi koskaan ostanut?

Mukana oli useampi sellainen raaka-aine, jota en olisi itse tullut koskaan kokeilleeksi. Esimerkiksi turskaa tai bulguria ei ole ennen nähty meidän keittiössämme. Nämä vieraammat raaka-aineet olivat kuitenkin sellaisia, ettei niiden valmistaminen jännittänyt, enkä pelännyt, etteivätkö ne maistuisi, vaan ryhdyin kokeilemaan niitä avoimin mielin.

Onnistuivatko ruoat, joita kassin ruoka-aineista valmistit? Kerro joku esimerkki!

Ruoat onnistuivat tosi hyvin ja maistuivat meille. Kaikkein positiivisin yllätys oli heti ensimmäiseksi maanantaina ruokalistalta lautasillemme päätyneet kana-fajitakset. Resepti neuvoi, että kastike tortillalevyjen väliin valmistetaan siten, että paistetut kanat lisätään sipuli- ja paprikasuikaleiden joukkoon pannulle, ja niiden sekaan lisätään purkillinen tomaattipyreetä. Pyree sopi tuohon komboon täydellisesti, ja aion todellakin jatkossa valmistaa tällaisen kastikkeen tortilloille. Olen ollut aikamoinen kerman suurkuluttaja, mutta tämän testiviikon aikana sain vieroitettua itseäni tästä tavasta ja oivalsin, että myös muut kuin kermakastikkeet voivat olla erityisen maukkaita.

Voisitko tilata kauppakassin jatkossakin valmiina?

Voisin hyvinkin tilata meille arkipäiviksi kauppakassin. Ainoa asia, joka harmitti oli se, että kauppakassi toimitettiin maanantaina vasta yhdeksän pintaan illalla, joten maanantain ruoka valmistui todella myöhään.

Suosittelisitko kauppakassia ystävillesi?

Suosittelisin ehdottomasti! Tämä on aivan loistava idea esimerkiksi lapsiperheille, joilta säästyy hurjasti vaivaa, kun arkipäivien ruokalistaa ei tarvitse miettiä ja ruoat tuodaan suoraan kotiin. Kaikki meidän ruokakassimme ruoat olivat idearikkaita, mutta sillä tavalla tavallisia, että ne maistuisivat varmasti moneen makuun. Tämän ruokakassin kohdalla ei tarvitse pelätä sitä, että kassiin eksyisi pelkkiä omia inhokkiraaka-aineita, sillä raaka-aineita oli kassissa niin monipuolisesti. Jos edessä on kiireinen viikko, suosittelen lämpimästi tilaamaan kotiin ruokakassin, joka voi parhaimmillaan keventää arkipäivien stressiä merkittävästi, kun ruoanlaitosta ei tarvitse ottaa paineita. Kaikki tilaamani kassin ruoat myös valmistuivat sopivan nopeasti, eikä keittiössä tarvinnut viettää tuntikaupalla aikaa.

Anton & Anton

Kauppakassi3

Hinta: Alkaen 68 euroa/viikko (neljälle)

"Louise on suunnitellut reseptit, joista valmistat herkullista kotiruokaa. Ruoat ovat helppoja ja nopeita valmistaa. Raaka-aineet ovat tuttua Anton & Anton -laatua."

Mitä kauppakassi sisälsi?

Kassi sisälsi ainekset kolmeen ateriaan (kala, liha ja kasvis) neljälle henkilölle.

Olitko tyytyväinen kassin sisältöön ensinäkemältä?

Kyllä. Näytti todella raikkaalta ja aineksia tuntui olevan suht runsaasti. Oli ilahduttavaa, että kassissa oli luomu-tuotteita.

Oliko mukana jotain sellaisia tuotteita, joita et olisi koskaan ostanut?

Kyssäkaalia en ollut ikinä aiemmin ostanut enkä punaisia linssejä. Myöskään tuore salvia ei ollut aiemmin eksynyt ostoskoriin.

Kauppakassi1

Onnistuivatko ruoat, joita kassin ruoka-aineista valmistit? Kerro joku esimerkki!

Kaikki onnistuivat oikein hyvin! Se oli positiivinen yllätys, vaikka aluksi reseptit näyttivätkin hieman haastavilta. Kaikista paras ateria oli raviolit lohi-salvia-kastikkeella. Sitä voisimme tehdä uudelleenkin! Kasvisruoka epäilytti, sillä perheemme syö varsinaisia kasvisaterioita todella harvoin. Tämäkin oli kuitenkin ihan asiallisen makuinen. Yksikään ruoka ei siis ollut pahan makuinen tai huono. Ehkä suolan, pippurin, yms. mausteiden lisäämisestä olisi toivonut jonkinlaista viitteellistä ohjeistusta. Ja meillä ei ollut ”perusaineksena” normaalia voita jääkaapissa, eli reseptin vilkaisu edellisenä päivänä ennen kokkausta kannattaa! Valmistusajat ohjeissa olivat mainio lisä, sillä niiden perusteella pystyimme jättämään hieman enemmän työtä vaativat reseptit viikonlopulle ja tekemään nopeamman arjen kiireiden lomassa.

Voisitko tilata kauppakassin jatkossakin valmiina?

Ehdottomasti! Lapsiperheen aikatauluun se ei kuitenkaan ehkä istuisi ihan joka viikko. Toisaalta voisi olla mielenkiintoista kokeilla palvelua esimerkiksi parin kuukauden ajan ja katsoa, muuttuisivatko ruoanlaittotottumukset sen myötä. Monesti arkeen mahtuu nimittäin puolivalmiiden ruokien päiviä, koska aikaa valmistukseen on esimerkiksi vain 15 minuuttia.

Suosittelisitko kauppakassia ystävillesi?

Kyllä! Varsinkin sellaisille, joiden on hankala keksiä, mitä ruokaa sitä tänään tekisi.

Kauppahalli24.fi:n Komero-pussi

Kauppahalli24.fi sisältö

Hinta: 8,99 euroa ja kuljetus 5,99 euroa. (kahdelle hengelle yksi ateria)

"Komero on Henri Alénin resepti ja tuoreet raaka-aineet kahdelle yhdessä pussissa. Raaka-aineita on juuri oikea määrä, joten mitään ei jää yli. Komeron avulla onnistut varmasti."

Mitä kauppakassi sisälsi?

Komero-pussi sisälsi kokki Henri Alénin reseptin mukaisesti raaka-aineet kahden hengen herkkutattirisottoon. Ainekset toimitettiin paperipussissa, joka sisälsi riisiseoksen, salotti- ja valkosipulin, limen, voita, parmesanjuustoa, lehtipersiljaa, oliiviöljyä ja kasvisfondia. Näiden lisäksi kokkailuun tarvitsi vain suolaa ja pippuria omasta kaapista.

Kauppahalli24.fi resepti1

Olitko tyytyväinen kassin sisältöön ensinäkemältä?

Kassi sisälsi kaikki reseptiä varten tarvittavat raaka-aineet, mikä oli iloinen yllätys. Ei haittaisi, vaikka jääkaapissa olisi pelkkä valo, sillä mitään ei todella tarvitse varata etukäteen. Raaka-aineet olivat tuoreita ja päiväykset olisivat riittäneet pitkälle, jos ruokaa ei olisi halunnut valmistaa heti. Raaka-aineet oli yksittäispakattu muoviin.

Oliko mukana jotain sellaisia tuotteita, joita et olisi koskaan ostanut?

Kaikki raaka-aineet olivat tuttuja – ainoastaan kasvisfondi on sellainen tapaus, jota kotoa ei löydy oikeastaan koskaan. Jääkaapista olisi löytynyt voita ja oliiviöljyä, joten tuntui hassulta käyttää kokkailuun yksittäispakattuja tuotteita näiden kohdalla. Toisaalta kaikkia raaka-aineita oli juuri annosta varten sopiva määrä, joten kaikki tuli myös käytettyä.

Onnistuivatko ruoat, joita kassin ruoka-aineista valmistit? Kerro joku esimerkki!

En ollut itse asiassa koskaan tehnyt aivan itse risottoa, vaikka sitä on tullut syötyä toki ennenkin. Herkkutattirisotto onnistui todella hyvin, vaikka riisin keitto vaatikin hieman tarkempaa otetta ruoanlaittoon: risottoriisin kypsyys on oltava juuri eikä melkein!

Voisitko tilata kauppakassin jatkossakin valmiina?

Voisin. Noin yhdeksän euroa maksavasta pussista saa kaksi reilunkokoista annosta ja tästä satsista jäi vielä seuraavalle päivällekin jämiä lämmitettäväksi. Kuljetuksen kanssa hinta tosin kipuaa jo noin 15 euroon. Voisin kuvitella, että tällainen setti olisi hauska tilata silloin, kun haluaisi tehdä vaikka isommalla porukalla ruokaa ja tilata ainekset suoraan kokkausosoitteen ovelle. Tällaisesta pussista on tarkoitus käyttää kaikki raaka-aineet, joten epämääräisiä purnukoita ei jää lojumaan jääkaapin perukoille. Näin kun tuppaa toisinaan käydä, kun haluaa kokeilla jotain uutta reseptiä, joka vaatii vähemmän käytettyjen raaka-aineiden ostoa.

Suosittelisitko kauppakassia ystävillesi?

Suosittelisin. Tilatessa valitaan, mikä päivä tilauksen haluaa kotiinsa sekä kahden tunnin aikavälin toimitukselle. Tämän lisäksi sain edellisenä päivänä vielä tarkan kellonajan, jolloin toimitus luvattiin perille. Tämä myös piti paikkansa. Reseptin ohjeet olivat myös hyvin selkeät.

Makuviikko.fi:n Pariskuntaboksi

Makuviikko.fi sisältö

Hinta: 69 euroa; kestotilaajille 62 euroa. (neljälle päivälle)

”Valmiit reseptit ja laadukkaat raaka-aineet suoraan kotiovellesi.”

Mitä kauppakassi sisälsi?

Boksi sisälsi raaka-aineet kolmelle reseptille: lohi-pinaattipasta, Koskenlaskijan porkkanakeitto ja ruisleipää, possun lehtipihvit ja kurpitsarisotto. Viimeisimmästä reseptistä valmistui annokset kahdelle päivälle. Kassi sisälsi seuraavat raaka-aineet: lohta, possun lehtipihvejä, porkkanaa, sipulin, fenkolin, pinaattia, myski- ja kesäkurpitsan, salviaa, salottisipulia, valkosipulia, versosalaattia, Koskenlaskija-juustoa, kuivattua rakuunaa, siemensekoitusta, ruisreikäleivän, raejuustoa, luomuspagettia, kermaa, parmesanjuustoa ja risottoriisiä. Lisäksi omasta kaapista reseptejä täydennettiin voilla, öljyllä, suolalla, pippurilla ja sokerilla, kasvis- ja kalaliemikuutioilla, laakerinlehdillä sekä halutessaan valkoviinillä. Raaka-aineet toimitettiin kotiovelle pahvilaatikossa kylmäkuljetuksena.

Makuviikko.fi resepti1

Olitko tyytyväinen kassin sisältöön ensinäkemältä?

Ensinäkemältä boksin sisältö on värikäs ja runsas. Raaka-aineet olivat laadukkaita ja iloisena yllätyksenä useampi tuote oli myös lähellä tuotettua.

Oliko mukana jotain sellaisia tuotteita, joita et olisi koskaan ostanut?

Reseptejä varten olisi tarvinnut omasta takaa kasvis- ja kalaliemikuutioita, joita en kuitenkaan itse käyttänyt. Niitä en tavallisesti käytä ruoanlaitossa, joten päätin maustaa ruoat itse. Muutoin raaka-aineet olivat pääosin tuttuja. Tosin esimerkiksi pakkauksessa tullut raejuusto oli Valion ruohosipuliraejuustoa, josta en ollut ennen kuullutkaan.

Makuviikko.fi resepti2

Onnistuivatko ruoat, joita kassin ruoka-aineista valmistit? Kerro joku esimerkki!

Reseptit olivat helppoja toteuttaa, vaikka muutaman kerran raaka-aineissa oli mainittu eri määrä kuin reseptissä. Esimerkiksi Koskenlaskijan porkkanakeiton ohjeissa puhuttiin laakerinlehdistä, kun raaka-aineissa puhuttiin yhdestä laakerinlehdestä. Suurempia ongelmia ei kuitenkaan herännyt.

Ehdoton suosikki oli lohi-pinaattipasta, joka ei ainoastaan valmistunut nopeasti, mutta oli todella maukasta. Tämä resepti täytyy ottaa talteen! Toinen maukas sesonkiin sopiva ruoka oli kurpitsarisotto. Oli mukava huomata, kuinka sesonkiin sopivia reseptejä boksi sisälsi.

Makuviikko.fi resepti3

Voisitko tilata kauppakassin jatkossakin valmiina?

En näe mitään estettä. Raaka-aineita jää tästä boksista ylikin ja niitä voi hyödyntää vaikkapa seuraavan viikon ruokia miettiessä. Annoskoot ovat reiluja, joten ruokaa jäi näistä annoksista yli. Pidin siitä, että kolme reseptiä olivat hyvin erilaisia ja monipuolisia: löytyi kasvissosekeittoa, lihaa sekä kalaa. Tulevienkin viikkojen reseptit kuulostivat houkuttavilta. Viikon jälkeen jäi hyvä fiilis; tuntui, että oli saanut joka päivä syödä oikein hyvää kotiruokaa. Arkena tulee harvoin kokeiltua uusia reseptejä, joten tällainen boksi oli tervetullutta vaihtelua.

Suosittelisitko kauppakassia ystävillesi?

Ehdottomasti, mikäli haluaa joku viikko säästyä isommalta kauppareissulta. Jokaisen resepti valmistui noin 30–45 minuutissa, joten arkiruoan teko sujuu helposti. Kauppareissuunkin saa kulumaan aikaa... Huomioitavaa on, että annoskoot ovat reilumman puoleisia, joten näistä voi hyvin saada vaikkapa seuraavan päivän lounaankin mukaan töihin.

 ***

9:19

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja