Onko maapähkinävoi terveellistä? Valitse purkki huolella

maapähkinävoi
Shutterstock

Maapähkinävoi sisältää runsaasti hyviä ravintoaineita, mutta myös rasvaa. Kohtuudella nautittuna se voi tehdä hyvää.

Yllä olevalla videolla vinkki maapähkinävoin hyödyntämiseksi.

Koska maapähkinävoi sisältää runsaasti rasvaa, sitä ei ole mielletty kovin terveelliseksi elintarvikkeeksi. Tutkijat ovat kuitenkin havainneet, että rasvoissa on eroja, ja maapähkinävoi näyttäisikin sisältävän suurimmaksi osaksi terveyden kannalta edullisia tyydyttymättömiä rasvoja. Näitä rasvoja syömällä voi ehkäistä korkeaa veren kolesterolia sekä sydäntautien riskiä, etenkin jos sillä korvaa voin tai prosessoidut lihat.

Lisäksi maapähkinävoi sisältää runsaasti hyviä ravintoaineita. Epidemiologian ja ravitsemustieteiden professori Walter Willet Harvardin yliopistosta kertoo Time-lehdelle, että maapähkinävoi sisältää runsaasti proteiinia, kuitua sekä vitamiineja ja kivennäisaineita. Kaksi ruokalusikallista pähkinäistä levitettä sisältää noin 7 grammaa proteiinia, 16 grammaa rasvaa sekä 2 grammaa kuitua.

CNN-sivuston mukaan on saatu viitteitä myös siitä, että pähkinät ja maapähkinävoi saattaisivat vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Kaikki eivät ole samaa mieltä

Maapähkinävoista on saatu toisenlaisiakin tuloksia. International Journal of Epidemology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan levite sisältää transrasvoja, jotka suolan tapaan kumoavat maapähkinän terveysvaikutukset. Toisaalta Northwesternin yliopiston ehkäisevän lääketieteen professori Linda V. Van Hornin mukaan elintarvikeyhtiöt ovat transrasvoja koskevan keskustelun seurauksena muuttaneet tuotteidensa koostumuksia.

Lisätty sokeri ja suola ovat ongelma

Paras vaihtoehto on maapähkinävoi, jossa ei ole muuta kuin pähkinöitä. Lisätyt ainesosat, kuten suola ja sokeri, saattavat kumota terveysvaikutukset. Maapähkinävoi saattaakin sisältää paljon lisättyä sokeria ja säilymisajan pidentämiseksi käytettävää epäterveellistä kovetettua rasvaa, joten purkin valinnassa kannattaa olla tarkkana.

Kannattaa jättää väliin myös niin sanotut vähäkaloriset maapähkinävoit. Ne sisältävät usein saman määrän energiaa ja enemmän lisättyä sokeria.

Kohtuus on hyvä muistaa myös maapähkinävoin kanssa, sillä se sisältää runsaasti energiaa. Runsaasti ravintoaineita sisältävät pari ruokalusikallista pitävät sisällään myös parisen sataa kilokaloria.

Lähteet: Time.com, Cnn.com 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!