Olut katoaa maailmasta? 8 tuttua ruokaa, joita ei ehkä kohta enää ole olemassa

kahvi ja suklaa
Kahvin ja suklaan tuotanto voi olla uhattuna. Shutterstock

Ilmastonmuutoksen nähdään vaikuttavan eläin- ja kasvilajeihin ympäri maailmaa. Myös erilaiset ruoatkin ovat siis vaarassa kadota.

Mirror listasi ruokia, joiden tuotantoon ilmastonmuutos voi vaikuttaa. Listalla on monen suosikkiruokia ja -juomia.

1. Olut

Maailmanpankin mukaan 1,6 miljardia maailman ihmisistä asuu alueilla, joiden vesivarat ovat niukat. Määrän uskotaan nousevan 2,8 miljardiin vuoteen 2025 mennessä.

Kuivilla alueilla olut ei ole varmastikaan ensimmäinen juoma, jota tarjotaan.

Oluen valmistamiseen käytettyjen viljasatojen on nähty myös heikentyvän, kertoo New Scientist. Tämä näkyy eritoten Tšekeissä, itäisessä Saksassa sekä Keski-Slovakiassa.

2. Omenat

Vuonna 2011 tehty raportti ennustaa, että lauhkean alueen hedelmät ja pähkinät, kuten omenat, tarvitsevat riittävän viileän talven kantaakseen hedelmää.

Raportissa todetaan, että ilmaston lämpeneminen vaikuttaa talviin, jolloin sillä on myös suuri vaikutus tulevaan satoon.

3. Suklaa

Suklaantuotanto voi kärsiä, koska kaakaopuiden ihanteellinen kasvukorkeus on 100–250 metriä merenpinnan yläpuolella.

Trooppisen maatalouden kansainvälisen keskuksen mukaan ilmaston lämmetessä kasvuolosuhteet voivat muuttua 400–500 metriin vuoteen 2050 mennessä. Tämän vuoksi suklaantuotanto voi laskea rajusti vuoteen 2030 mennessä.

4. Kahvi

Suosittu piristävä juoma ei ole sekään turvassa. New York Timesin raportin vuodelta 2014 mukaan kahvipapuja kohtaa sienitartunnan vaara lämpötilan noustessa.

5. Viini

Pariisin ilmastokokouksessa allekirjoitettiin lupaus pitää lämpötilan nousu alle kahdessa asteessa. Mikäli nousua on enemmän, rypäletuotanto voi olla vaarassa.

Edellisvuonna Spiegel kertoi Ranskan viinikulttuurin olevan vaarassa ilmaston lämpenemisen vuoksi.

6. Ranskalaiset

Perunasta valmistetut ranskalaiset ja sipsit ovat ympäri maailmaa suosittua ruokaa. Vice kirjoitti perunoiden synkästä tulevaisuudesta viime vuonna.

Vicen mukaan ilmastonmuutos voidaan nähdä suurimpana riskinä perunoille 8000 vuoteen.

Lämpenevä ilmasto ajaa maanviljelijät muuttamaan peltonsa yhä korkeammille leveysasteille. Lämpimässä taudit ja hyönteiset uhkaavat satoa.

7. Maapähkinävoi

Climate.gov-sivusto raportoi, että kuivuus ja tulvat voivat uhata maapähkinäviljelmiä ilmastonmuutoksen myötä.

Kasvihuonepäästöjen lisääntyminen vaikutukset lämpötilaan voivat vaikuttaa maapähkinöiden viljelemiseen, kuten myös lisääntyvät sateet kesällä.

8. Avokado

Todelliseksi hittiruoaksi nousseen avokaadon tuotanto voi laskea kolmessa vuodessa 40 prosenttia 30 vuodessa, kertoo Eureka.

Lähde: Mirror

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja