Luonnonvarakeskuksessa tehdyissä tutkimuksissa on saatu entistä tarkempaa tietoa oluen sisältämistä terveysvaikutteisista yhdisteistä.
Ohran ja oluen tiedetään sisältävän positiivisesti terveyteen vaikuttavia fenolisia yhdisteitä, kuten hordatiineja. Luonnonvarakeskus tutki tarkemmin 200 eri oluen fenolipitoisuuksia ja sai selville, että tietyissä olutlaaduissa terveysvaikutteisia fenoleita on erityisen paljon.
Hordatiineilla on jo aiemmin todettu olevan fysiologisia vaikutuksia. Ne muun muassa lisäävät suoliston liikkuvuutta eli voivat estää ummetusta. Hordatiinit voivat myös vaikuttaa oluen astringoivaan jälkimakuun, joka aiheuttaa suuta kutistavan tai kuivaavan tunteen.
− Halusimme selvittää, onko näiden yhdisteiden pitoisuuksissa eroja eri oluttyyppien välillä. Oluet ryhmiteltiin lagereihin, ale-oluisiin, vehnäoluisiin, stoutteihin tai porttereihin sekä alkoholittomiin tai vähäalkoholisiin oluisiin, Pihlava kertoo.
"Mitä enemmän alkoholia, sitä enemmän hordatiineja"
Tutkimus painottui kotimaisiin lagereihin, mutta mukana oli myös suuri määrä ulkomaisia oluita. Kaikissa muissa kuin vehnäoluissa ja alkoholittomissa tai vähäalkoholisissa oluissa hordatiinipitoisuus oli verrannollinen alkoholipitoisuuteen. Tutkimusten perusteella voidaan karkeasti arvioida, että mitä enemmän oluessa on alkoholia, sitä enemmän oluessa on myös hordatiineja.
