Oliko ruoka ennen oikeasti halvempaa? Vertailussa 1970-luvun hinnat
![Copyright: Shutterstock. groceries](https://im.mtvuutiset.fi/image/4706608/landscape16_9/1600/900/f84f18bb966a6afe2e1d98992ae96e68/nO/groceries.jpg)
S-ryhmä ilmoitti sunnuntaina tuntuvista hinnanalennuksista ruokaketjun Prisma-myymälöissä. Elintarvikkeiden hinnanalennukset ovat herättäneet paljon analysointia kansan keskuudessa ja mediassa.
Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, että elintarvikkeet ovat Suomessa ylipäätään liian kalliita.
Ruoan hinnan kallistuminen ei kuitenkaan ole aivan mustavalkoinen asia. Moni saattaa ajatella, että ruoka oli ”silloin ennen” huomattavasti halvempaa kuin mitä se nykyään on.
Suomalaisen keskipalkalla saa vuonna 2015 kuitenkin paljon enemmän ruokaa kuin esimerkiksi 1970-luvulla, vaikka ruoan hinta on luonnollisesti noussut. Eräs mittari ruoan hinnan arvioimiseksi onkin verrata, kuinka suuri osa työssäkäyvän kuukausipalkasta kuluu elintarvikkeisiin. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisilla kului 1970-luvulla noin 23 prosenttia kuukausipalkasta elintarvikkeisiin. Nykypäivänä vastaava luku on karkeasti arvioituna 12-15 prosenttia.
Vertailun vuoksi kokosimme taulukkoon esimerkkihintoja vuosilta 1970 ja 2015.
Elintarvikkeiden hintoja vuodelta 1970
Maito | 0,78 mk |
Voi | 4,28 mk/0,5 kg |
Juusto | 7,77 mk/kg |
Munat | 4,01 mk/pkt |
Ruisleipä | 0,93 mk/800g |
Kaurahiutaleet | 1,52 mk/pkt |
Lenkkimakkara | 5,26 mk/pkt |
Sianlihakyljys | 9,26 mk/pkt |
Kahvipaketti (halvin) | 2,95 mk/250 grammaa |
Lähde: Tilastokeskus
Elintarvikkeiden hintoja vuodelta 2015
Taulukossa on tummennetuilla numeroilla ne hinnat, jotka astuivat voimaan S-ryhmän hinnanalennuksien jälkeen.
Maito | 0,72 € |
Voi | 1,99 €/0,5 kg |
Juusto | 3,29 € |
Munat | 1,39 € /10kpl |
Ruisleipä | 1,69 €/660 grammaa |
Kaurahiutaleet | 0,85 €/kg |
Lenkkimakkara | 2,95 € |
Sika-nauta-jauheliha | 1,99 €/400 grammaa |
Kahvipaketti (halvin) | 2,49 €/0,5 kg |
Lähde: Foodie.fi -palvelu, Prisma
Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka