Oliko ruoka ennen oikeasti halvempaa? Vertailussa 1970-luvun hinnat
S-ryhmä ilmoitti sunnuntaina tuntuvista hinnanalennuksista ruokaketjun Prisma-myymälöissä. Elintarvikkeiden hinnanalennukset ovat herättäneet paljon analysointia kansan keskuudessa ja mediassa.
Monet tuntuvat olevan sitä mieltä, että elintarvikkeet ovat Suomessa ylipäätään liian kalliita.
Ruoan hinnan kallistuminen ei kuitenkaan ole aivan mustavalkoinen asia. Moni saattaa ajatella, että ruoka oli ”silloin ennen” huomattavasti halvempaa kuin mitä se nykyään on.
Suomalaisen keskipalkalla saa vuonna 2015 kuitenkin paljon enemmän ruokaa kuin esimerkiksi 1970-luvulla, vaikka ruoan hinta on luonnollisesti noussut. Eräs mittari ruoan hinnan arvioimiseksi onkin verrata, kuinka suuri osa työssäkäyvän kuukausipalkasta kuluu elintarvikkeisiin. Tilastokeskuksen mukaan suomalaisilla kului 1970-luvulla noin 23 prosenttia kuukausipalkasta elintarvikkeisiin. Nykypäivänä vastaava luku on karkeasti arvioituna 12-15 prosenttia.
Vertailun vuoksi kokosimme taulukkoon esimerkkihintoja vuosilta 1970 ja 2015.
Elintarvikkeiden hintoja vuodelta 1970
Maito | 0,78 mk |
Voi | 4,28 mk/0,5 kg |
Juusto | 7,77 mk/kg |
Munat | 4,01 mk/pkt |
Ruisleipä | 0,93 mk/800g |
Kaurahiutaleet | 1,52 mk/pkt |
Lenkkimakkara | 5,26 mk/pkt |
Sianlihakyljys | 9,26 mk/pkt |
Kahvipaketti (halvin) | 2,95 mk/250 grammaa |
Lähde: Tilastokeskus
Elintarvikkeiden hintoja vuodelta 2015
Taulukossa on tummennetuilla numeroilla ne hinnat, jotka astuivat voimaan S-ryhmän hinnanalennuksien jälkeen.
Maito | 0,72 € |
Voi | 1,99 €/0,5 kg |
Juusto | 3,29 € |
Munat | 1,39 € /10kpl |
Ruisleipä | 1,69 €/660 grammaa |
Kaurahiutaleet | 0,85 €/kg |
Lenkkimakkara | 2,95 € |
Sika-nauta-jauheliha | 1,99 €/400 grammaa |
Kahvipaketti (halvin) | 2,49 €/0,5 kg |
Lähde: Foodie.fi -palvelu, Prisma
Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan