Oliiviöljy on herkkä elintarvike – ota huomioon 7 asiaa

Oliiviöljy on elintarvike, jonka käytön ja säilytyksen kanssa on syytä olla tarkkana. Shutterstock

Kylmäpuristetulla oliiviöljyllä on paljon terveysvaikutuksia ja sitä suositellaan käytettävän osana terveellistä ruokavaliota. Herkkänä elintarvikkeena sen kohdalla on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon seitsemän tärkeää seikkaa.

Women's Health -lehti listasi seitsemän virhettä, joihin on helppo sortua oliiviöljyn valinnan ja käytön kanssa.

Älä osta läpinäkyvää oliiviöljypulloa

Kun kylmäpuristettua oliiviöljyä valitsee, ei kannata ostaa laatua, jota myydään läpinäkyvässä muovi- tai lasipullossa. Öljy on erityisen herkkää hapelle ja auringonvalolle, ja pysyy siksi parempana tummassa pullossa.

Älä säilytä kuumassa

Kylmäpuristettu oliiviöljy sisältää pljon antioksidantteja, joihin kuumuus voi vaikuttaa haitallisesti. Oliiviöljyn säilyttäminen esimerkiksi lieden lähettyvillä voi myös heikentää sen makua.

Älä tuomitse öljyä värin perusteella

Oliiviöljyn väri ei kerro sen laadusta, sillä öljyn lopulliseen väriin vaikuttaa sekä se hetki, milloin oliivi on poimittu että hetki, jolloin se on puristettu öljyksi. Laadukkaista oliiveista saadaan aikaan monenväristä öljyä vihreästä keltaiseen.

Valitse oliiviöljy tilanteen mukaan

Kylmäpuristettua oliiviöljyä on myynnissä useammassa hintaluokassa. Sopivan öljyn valinnassa kannattaa ottaa huomioon se, kuinka tärkeä rooli öljyllä on valitussa ruokalajissa. Jos oliiviöljyn maku on avainasemassa, kannattaa valita erityisen laadukas öljy.

Älä kuumenna liikaa

Liian korkea lämpötila voi vaikuttaa negatiivisesti kylmäpuristetun oliiviöljyn antioksidanttipitoisuuteen. Tästä syystä öljyä ei kannata kuumentaa enempää kuin todella on tarpeen.

Kunnioita öljyn makua

Erityisen hienostuneen makuisia oliiviöljyjä ei kannata kuumentaa lainkaan, sillä kuumentaminen heikentää sen aromeja.

Älä käytä liian pitkään

Vaikka oliiviöljy ei vaikuta juurikaan muuttuneen useammassakaan vuodessa, kannattaa oliiviöljyvarastot päivittää vähintään kahden vuoden välein. Vanhentuessaan oliiviöljy kadottaa terveysvaikutuksiaan ja sen maku muuttuu.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja