Oliiviöljy on herkkä elintarvike – ota huomioon 7 asiaa
Kylmäpuristetulla oliiviöljyllä on paljon terveysvaikutuksia ja sitä suositellaan käytettävän osana terveellistä ruokavaliota. Herkkänä elintarvikkeena sen kohdalla on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon seitsemän tärkeää seikkaa.
Women's Health -lehti listasi seitsemän virhettä, joihin on helppo sortua oliiviöljyn valinnan ja käytön kanssa.
Älä osta läpinäkyvää oliiviöljypulloa
Kun kylmäpuristettua oliiviöljyä valitsee, ei kannata ostaa laatua, jota myydään läpinäkyvässä muovi- tai lasipullossa. Öljy on erityisen herkkää hapelle ja auringonvalolle, ja pysyy siksi parempana tummassa pullossa.
Älä säilytä kuumassa
Kylmäpuristettu oliiviöljy sisältää pljon antioksidantteja, joihin kuumuus voi vaikuttaa haitallisesti. Oliiviöljyn säilyttäminen esimerkiksi lieden lähettyvillä voi myös heikentää sen makua.
Älä tuomitse öljyä värin perusteella
Oliiviöljyn väri ei kerro sen laadusta, sillä öljyn lopulliseen väriin vaikuttaa sekä se hetki, milloin oliivi on poimittu että hetki, jolloin se on puristettu öljyksi. Laadukkaista oliiveista saadaan aikaan monenväristä öljyä vihreästä keltaiseen.
Valitse oliiviöljy tilanteen mukaan
Kylmäpuristettua oliiviöljyä on myynnissä useammassa hintaluokassa. Sopivan öljyn valinnassa kannattaa ottaa huomioon se, kuinka tärkeä rooli öljyllä on valitussa ruokalajissa. Jos oliiviöljyn maku on avainasemassa, kannattaa valita erityisen laadukas öljy.
Älä kuumenna liikaa
Liian korkea lämpötila voi vaikuttaa negatiivisesti kylmäpuristetun oliiviöljyn antioksidanttipitoisuuteen. Tästä syystä öljyä ei kannata kuumentaa enempää kuin todella on tarpeen.
Kunnioita öljyn makua
Erityisen hienostuneen makuisia oliiviöljyjä ei kannata kuumentaa lainkaan, sillä kuumentaminen heikentää sen aromeja.
Älä käytä liian pitkään
Vaikka oliiviöljy ei vaikuta juurikaan muuttuneen useammassakaan vuodessa, kannattaa oliiviöljyvarastot päivittää vähintään kahden vuoden välein. Vanhentuessaan oliiviöljy kadottaa terveysvaikutuksiaan ja sen maku muuttuu.
Lähde: Women's Health Mag
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan