Oletko syönyt Lakumattoja ja Vanhoja Autoja? Näin makeisyritys Halva sai oikeasti alkunsa

halva
Halvan perustajat Jean ja Michael Karavokyros sekä Halvan lakritsia. Halva

Suomalainen makeistehdas ja perheyritys Halva täyttää tänä vuonna jo 90 vuotta. Laku- ja salmiakkimakeisistaan tunnettu yritys ei kuitenkaan aloittanut toimintaansa makeisvalmistuksella. 

Moni muistaa varmasti televisiosta mainossävelmän, jossa lauletaan "Halvan maukkaasta lakritsasta". Suomalainen perheyritys Halva täyttää tänä vuonna jo 90 vuotta ja sen historiaan mahtuu paljon muutakin kuin lakua.

Kaikki alkoi kreikkalaisveljesten halvasta

Halvan tarina alkoi, kun kreikkalaiset veljekset Jean ja Michael Karavokyros saapuivat Suomeen töihin. He aloittivat isoäidiltään saamansa ohjeen mukaan halvan valmistamisen, ja suomalaiset ihastuivat herkkuun. Yhä edelleen Halva valmistaa Pitäjänmäen-tehtaassaan klassista, seesamtahnasta valmistettua makeaa herkkua tällä samalla reseptillä.

Tänä päivänä suomalaisen perheyrityksen johdossa toimii jo kolmannen polven yrittäjä, Jean Karavokyros. Hän jatkoi tehtävässä isänsä Fokionin jälkeen.

Lakutuotantoa 1970-luvulta

Suomalainen laku kiinnostaa myös ulkomailla, sillä lakritsin tuotannosta yli 50 prosenttia menee vientiin.

1970-luvulta asti soinut mainossävelmä “Tänään ostetaan Halvan maukasta lakritsaa” on edelleen monelle tuttu, mutta yrityksen lakritsilla on pidempi historia.

Halvan lakritsireseptiä kehiteltiin jo 1940-luvun lopussa, ja 1950-luvun alussa markkinoille tuli uutuustuote Lakumatto. Sekä itse herkku että sen muoto on tavaramerkillä suojattu. Lakumatto on edelleen yksi Halvan suosikkituotteista.

Vanhat tuotteet mahdollistavat uusien kehittelyn

Jean Karavokyroksen mukaan Halvan klassikkotuotteet – kuten Lakumatto ja Vanhat Autot – toimivat liiketoiminnan mahdollistajina, joiden ansiosta kuluttajien kaipaamia uutuustuotteita voidaan kehittää.

– Uusia makuja halutaan ja odotetaan. Halva voi pienenä ja ketteränä organisaationa löytää uusia trendejä ja tuotteistaa niitä muita nopeammin. Samaan aikaan kuluttajat haluavat herkutella myös tutuilla mauilla. Olenkin sanonut, että olemme Suomen suurin vanhojen autojen kauppias.

Lähde: Halva

1:29


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja