Oletko kuullut "espanjalaisesta samppanjasta"? Lue faktat kuuluisasta kuohujuomasta

kuohuviini, samppanja
Kuohuviiniä nautitaan Suomessa perinteisesti uutenavuotena. Shutterstock

Tunnetko kuuluisan espanjalaisen kuohujuoman, cavan, taustat?

Cava on kuohujuomaa, joka on valmistettu samppanjamenetelmällä. Aiemmin kuohujuoma kantoi nimeä samppanja, mutta sittemmin EU-säännökset kielsivät samppanja-nimen käytön espanjalaiselta juomalta.

Cava tarkoittaa viinikellaria

Cava-kuohujuoman nimi on peräisin 1970-luvulta. Tuolloin Kataloniassa, Alt Penedesin alueella valmistetusta kuohuviinistä ryhdyttiin käyttämään nimeä cava, joka tarkoittaa viinikellaria katalaanissa.

Valmistetaan samppanja-metodilla

Samppanja-nimeä kantavia kuohujuomia pidetään erityisessä arvossa, mutta cava on aikojen saatossa kärsinyt huonommasta maineesta kuin samppanja. Cava on kuitenkin valmistettu samanlaisella metodilla kuin samppanja, eli sen kuplat syntyvät vasta pullossa.

Espanjalaista samppanjaa

Cavasta puhuttiin aluksi espanjalaisena samppanjana. Siitä alettiin käyttää nimitystä cava sen jälkeen, kun EU-säännökset kielsivät samppanja-nimityksen.

Myynti kasvanut hurjasti

Vuonna 1980 cavaa myytiin ulkomaille vain noin 10 miljoonaa pulloa. Viime vuonna viiniä vietiin ulkomaille jo yli 150 miljoonaa pulloa.

Suomessa nautitaan paljon espanjalaisia kuohuviinejä

Kuohuviinien myynti kasvoi Suomessa 3,3 prosenttia viime vuonna. Espanjalaisten kuohuviinien osuus kokonaismyynnistä oli suurin, lähes 38 prosenttia. Toiseksi eniten myytiin ranskalaisia kuohuviinejä.

Lähteet: STT, AFP, Alkon vuosikertomus

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja