Oletko huomannut pienen yksityiskohdan valkosipulinkynnestä? Oleellinen vaikutus!

valkosipuli
Shutterstock

Oletko huomannut valkosipulinkynnen sisällä olevan pienen, vihertävän idun? Sillä on oleellinen vaikutus makuun. 

Olet ehkä havainnut valkosipulia pilkkoessasi kynnen sisällä olevan pienen vihertävän idun eli alkion. Tuoreessa valkosipulissa itu on vaalea ja miedon makuinen. Valkosipulin vanhetessa siitä tulee kuitenkin vihertävä, se kasvaa hieman ja muuttuu maultaan kitkeräksi. Osa kokeista suositteleekin poistamaan sen ennen valkosipulin käyttöä. Mitä idulle siis pitäisi tehdä?

Jos haluat kitkeryyttä ruokaan, pilko itu ruoan mukaan

Ranskalainen kokki Jacques Pépin suosittelee jättämään idun sisään, jos ruokaan tarvitaan kitkerää makua. Samaa suosittelee kokki David Lebovitz. Lebovitz testasi majoneesin ja pastan valmistusta kahdella tapaa: ensimmäinen versio sisälsi valkosipulin vihreän idun, toinen ei. Pastaan valkosipuli päätyi kypsennettynä, majoneesiin raakana. Kokki tuli siihen tulokseen, että kypsennettynä makueroa ei huomaa, mutta raakana majoneesissa maku muuttuu.

Mikä siis on lopputulos? Ruoka-alan ammattilaiset suosittelevat poistamaan vihreän idun, jos et pidä kitkerästä mausta. Jos käytät valkosipulia kypsennettynä, maussa ei ole niin suurta eroa, että vihreän osan poistaminen välttämättä kannattaisi.

Lähde: Food52

***

Valkosipuli-kinkkupasta 3:16

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat