Oletko edes maistanut? Henri Alén ylistää suomalaista traumaruokalajia: "Törkeän hyvää, kun se on hyvin tehty"

Menu Finnjävel: Miten läskisoosi taipuu fine dining -ravintolan tarjontaan? 8:41 Menu Finnjävel: Miten läskisoosi taipuu fine dining -ravintolan tarjontaan?

Ravintoloitsijat ja kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen vierailivat maanantaina MTV:n Uutisaamussa kertomassa uudesta Menu Finnjävel -ohjelmastaan. Kaksikon kanssa pureuduttiin samalla myös suomalaisiin ruokaklassikoihin, kuten läskisoosiin. 

Muun muassa ravintola Finnjäveliä Helsingissä pyörittävät kokit Henri Alén ja Tommi Tuominen sukeltavat uutuusohjelmassaan suomalaisten perinneruokien maailmaan. Kaksikko kävi maanantaina MTV:n Uutisaamussa haastateltavana ja kertoi juontaja Ivan Puopololle mietteitään suomalaisista klassikkoruoista. Puopolo muun muassa pohti, onko moni suomalainen edes maistanut perinteistä läskisoosia, vaikka varmasti ovat kuulleet sen nimen. 

Uusi, kuusiosainen Menu Finnjävel -ohjelma sukeltaa Henri Alénin ja Tommi Tuomisen johdolla suomalaisen perinneruuan alkulähteille. Ohjelmassa mennään fine dining -ravintolan kulisseihin katsomaan, miten syntyy Finnjävelin uusi viiden ruokalajin menu.

– Läskisoosi on tuote, jonka nimen kaikki tietävät, mutta se on läskikauhuisille suomalaisille niin karmeaa. Porukalla on ehkä vähän traumoja ennen kuin ovat edes maistaneet sitä, Alén totesi.

Menu Finnjävel -ohjelman ensimmäisessä jaksossa selvitetäänkin Juvalla nimenomaan läskisoosin syvin olemus.

– Perehdytään pääosin läskisoosin tekoon, aina raaka-aineen alkulähteelle asti, eli miten tehdään perinteinen läskisoosi, Tuominen kertoi Uutisaamussa.

Alén kertasi vielä katsojille, mitä perinteinen läskisoosi oikeastaan on.

– Se on lyhyesti sanottuna sianlihakastike. Hyvästä kylkipalasta ja ruskistetusta rasvasta tehty kastike. Ei ole kyllä (läskisoosin) voittajaa oikeasti. Se on ihan törkeän hyvää, kun se on hyvin tehty, Alén ylisti. 

Alén ja Tuominen raottivat Uutisaamussa myös salaisuuden verhoa ravintoloiden menusuunnittelun taustalta. Miten ruokalistat ja ruokalajit oikeastaan suunnitellaan? Katso videolta Henri Alénin ja Tommi Tuomisen haastattelu.

Menu Finnjävel alkaa MTV3-kanavalla ma 25.5. klo 21

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.