Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ole tarkkana – ostamasi balsamico voi olla värjättyä viinietikkaa

Aito balsamico kypsyy puutynnyreissä.
Aito balsamico kypsyy puutynnyreissä. Shutterstock
Julkaistu 24.04.2015 17:34
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Balsamico on monille tuttu salaatinkastike. Kaupassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä monet balsamicot ovat lähinnä värjättyä viinietikkaa.

Balsamicoa kutsutaan virheellisesti balsamiviinietikaksi, vaikka tällä tuotteella ei ole mitään tekemistä etikan kanssa. Ne eroavat toisistaan niin raaka-aineiden kuin valmistusprosessinkin suhteen. 

Maku syntyy tynnyreissä 

Aito balsamico valmistetaan tuoreena puristetuista Lambrusco- tai Sangiovese-viinirypäleistä. Viinietikka valmistetaan puolestaan käyttämällä viiniä, kunnes se happamoituu. 

Balsamico valmistetaan aina keitetyistä rypäleistä. Rypälemehua keitetään noin vuorokauden ajan, jonka aikana neste haihtuu puoleen, ja rypäleiden luontainen hiiva aloittaa käymisprosessin. Balsamicon valmistustapa muistuttaa portviinien valmistustapaa.

Kypsytys tapahtuu puutynnyreissä, joiden laatua vaihdellaan säännöllisin väliajoin. Joka vuosi balsamico siirretään uuteen pienempään, eri puulajia olevaan tynnyriin. Eri puulajit antavat balsamicolle sen ainutlaatuisen maun. Kypsytyksen aikana balsamico tiivistyy vähintään puoleen.

Aito balsamico valmistetaan Modenassa

Aitoa balsamicoa valmistetaan Italian Modenassa. Euroopan Unioni myönsi vuonna 2000 tuotteelle suojatun alkuperänimityksen.

Modenalaista balsamicoa kypsytetään vähintään 10 vuotta. Jokaisen pullotettavan tuotteen maistelee arvostettu viisihenkinen tuomaristo, joka hyväksyy tuotteen laadun. 

Niin sanottuja tavallisia, missä päin maailmaa tahansa valmistettuja balsamicoja kypsytetään kahdesta kuukaudesta kolmeen vuoteen. Yli kolme vuotta kypsytettyjä balsamicoja voidaan kutsua ikääntyneiksi. 

Aidon balsamicon tunnistaa mausta

Aidon balsamicon tunnistaa parhaiten mausta. Monet kaupassa balsamiviinietikka-nimikkeellä myytävät tuotteet ovat hyvin etikkapitoisia, ja siksi maultaan happamia. Balsamicon tulisi olla maultaan ennemminkin täyteläinen kuin hapan. Mausta tulisi erottua lisäksi marjaisia aromeja.

Suurin osa balsamicona myytävistä tuotteista koostuu lähinnä tavallisesta viinietikasta, johon on lisätty rypälemehua tai jopa väriainetta. Toisin kuin aidot balsamicot, kaikki kaupan tuotteet eivät aina ole gluteenittomia.

Se, mikä parhaiten erottaa aidon balsamicon väärennöksestä, on hinta. Parhaimpien balsamicojen litrahinta saattaa kivuta moneen sataan euroon. 

Lähteet: Huffingtonpost, Versatilevinegar

Lisää aiheesta:

Mitä eroa on cavalla, proseccolla, crémantilla ja samppanjalla?Yllättävä viini nousemassa suosioon SuomessaOletko maistanut legendaarista drinkkiä? Juomamestari Mauricion takuuvarma margaritavinkki: "Mielestäni se on parempi versio"Tiedätkö, mitä eroa on tequilalla ja mezcalilla? Toinen sopii erityisen hyvin juuri suomalaiseen makumaailmaanTumman tertun yksi rypäle olikin vihreä – miksi? Tätä et tiennyt viinirypäleistä: "Kuluttajat haluavat ostaa vain..."Mitä kryptiset merkinnät samppanjapullon kyljessä oikein tarkoittavat ja tarvitseeko niistä välittää? Asiantuntija vastaa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 09:34
    Ruoka

    Marcus, 27, söi neljä pannupihviä lounasbuffetissa – valtava kohu

  • 08:19
    Ruoka

    Sikke Sumari vinkkaa uskomattoman herkun edellispäivän leivästä

  • Eilen17:22
    Ruoka

    Palkitulta kokilta yllättävä vinkki: "Myrkyksi" tuomittu raaka-aine onkin erinomainen mauste

  • Eilen13:39
    Takaisinvedot

    Tukehtumisvaara! Lasten suosikkinaksuja vedetään myynnistä

  • Eilen09:42
    Ruoka

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja