Ole tarkkana! Nämä ruokamokat voivat pilata juhlat

shutterstock_106951994 (1)
Shutterstock

Kokki Teresa Välimäki vinkkaa, millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon juhlien ruokatarjoilun suunnittelemisessa ja itse herkkujen valmistamisessa, jotta vältytään ikäviltä ruokamokilta.

Makuja.fi haastatteli tuoreen Lomaruokaa-kirjan (Cozy Publishing 2015) julkistamistilaisuudessa kokki Teresa Välimäkeä, joka kertoi vinkkinsä siihen, kuinka pahimmat ruokamokat juhlapöydässä on mahdollista välttää.

Testaa reseptit etukäteen

Yksi tärkeimmistä nyrkkisääännöistä juhlatarjoilun loihtimisessa on se, että jokaista juhlaruokaa kannattaa valmistaa ainakin kerran jo ennen juhlia. Täten voidaan välttää ikävät yllätykset juhlapöydässä.

– Olen aina sanonut ohjeeksi, että tee tuttuja ruokia. Jos haluat kokeilla jotain uusia reseptejä, niin testaa ne ensin, Välimäki toteaa.

– Kun ruokia tekee stressillä ja paineessa juhlapäivää vasten, niin silloin ei kannata ehkä ruveta kokeilemaan ainakaan mitään kauhean vaikeaa. Jos se tarjoilut menevät pieleen, niin siitä tulee hirveä stressi, Välimäki varoittaa.

Panosta muutamaan muutamaan ruokalajiin

Välimäki kannustaa panostamaan isommissakin juhlissa vain muutamaan eri ruokalajiin. Tällöin tarvittavan ruoan määräkin on helpompi laskea.

– Jos tekee kymmentä eri sorttia, joista pitää riittää jokaiselle, niin yleensä käy niin, että jotain jää tosi paljon yli. Usein ei myöskään pystytäkään ennustamaan, että ihmiset tykkäävätkin eniten jostain tietystä ruokalajista ja sitten se loppuu kesken, Välimäki toteaa.

Suosi salaatteja

Suuriin kulhoihin tehdyt salaatit ovat oivallista juhlaherkkua, josta voi tehdä vaikkapa pari vaihtoehtoa, jotta salaatti olisi mahdollisimman moneen makuun. Välimäki suosittelee kokeilemaan myös ruokaisan perunasalaatin valmista, johon hän keittämisen sijaan mieluiten paahtaa perunat uunissa.

– Se on tosi ruokaisaa ja siinä on ihanaa se, että paahtaminen tuo perunoihin tosi hyvän maun ja aromin. Perunoiden paistamista uunissa on myös helpompi hallita kuin perunoiden keittämistä, Välimäki vinkkaa.

Modernia voileipäkakkua

Voileipäkakku ei todellakaan ole menneen talven lumia, mitä juhlaruokatrendeihin tulee.

– Voileipäkakku on tulossa ihan selkeästi takaisin, mutta siihen kannattaa laittaa freesit, raikkaat täytteet. Sen ei enää tarvitse olla sitä majoneesia ja keittokinkkua, Välimäki kertoo.

Perinteisen reseptin lisäksi klassikkohekkua voi myös tuunata juhlapöytään esimerkiksi tsatsikilla, fetajuustolla, hummuksella tai avokadolla.

– Ne toimivat tosi hyvin. Ne tuovat sen voileipäkakun tälle vuosituhannelle, Välimäki toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja