Okonomiyaki - japanilainen munakas. Vai pizza?

MTV Oy, All rights reserved

Katuruokien parista nousee myös tämän hetken suurin arkisuosikkini, japanilainen okonomiyaki. Ruokalajilla riittää valttikortteja. Se on helppo, nopea, supermaukas ja siihen voi käyttää melkein mitä vaan jääkaapin sisältöjä - siten myös täydellinen tähderuoka. En ole perehtynyt japanilaiseen keittiöön erityisen tiiviisti ja tutustuin okonomiyakiin vasta viime syksynä Turussa Karu Izakaya -ravintolassa (yläkuva). Tuolloin Food Fun -tapahtumassa rafla sai vierailevaksi kokikseen washingtonilaisen Kazuhiro Okozin. Miehen tarjoilema uusi tuttavuus hämmensi, mutta pelkästään positiivisesti. Vaikutti simppeliltä, mutta mitä siinä oli? Päätimme ottaa välittömästi selvää ja yrittää samaa kotikeittiössä. 

Okonomiyaki on tavallaan japanilainen munakas, mutta jotenkin se tuo enemmän mieleen pizzan. Näin, vaikka raaka-aineet täysin erilaiset ovatkin. Käytännössä se on vehnäjauhoista, kananmunista ja silputusta kaalista tehty paistos, jonka päälle voi kasata mitä huvittaa, ainakin kastiketta. Japanissa mukaan laitetaan myös raastettua jamssia, mutta itse olen toistaiseksi pärjännyt ilmankin. Okonomiyaki-nimi tarkoittaa suomeksi ”se mitä haluat kypsennettynä” ja se kuvaa ruokaa mainiosti. Ei ole niin tarkkaa.

Japanissa okonomiyakia tarjoillaan lukemattomissa ruokalajille pyhitetyissä ravintoloissa (okonomiyaki-ya) ja osassa ruokailija valitsee itse mieleisensä täytteet ja paistaa lättynsä itse (via Wikipedia).

OLEN TESTANNUT muutamaa okonomiyaki-reseptiä ja ylivoimaisesti paras on ollut tämä Mikko Takalan Kauppalehti Optioon kirjoittama versio Osakasta. Tämän koulukunnan kilpailija tulee Hiroshimasta, jossa herkkuun lisätään yakisoba-nuudeleita. Hiroshimalaisen okonomiyakin ainekset usein kypsennetään erikseen ja pinotaan taidokkaasti päällekäin. Tällöin nimi muuttuu tosin modanyakiksi.

Tässä reseptissä parasta on taikina, mutta kastike toimii myös erinomaisesti. Kostukkeena toimii myös majoneesi ja (kenties epäpyhästi) Sriracha-kastike. Ihan hätätapuksessa HP-kastike.

VINKKI!Okonomiyakin paistaminen toimii hyvin blinipannulla. Silloin saat toki hivenen ohjetta pienempiä lättyjä.

VINKKI 2!Kastikkeella saa ristikkäin pursotettuna ruoasta helposti kauniin näköisen. Päälle vielä aasialaisia yrttejä ja nopea, kaunis annos on valmis. Itsellä kastike tuli tällä kertaa melkoisina töräyksinä eikä lopputulos ollut hienoin mahdollinen (alakuvat). :)

Okonomiyaki

3-6 hlölle lätyn koosta riippuen

5 dl vehnäjauhoja

2,5 dl vettä tai dashi-lientä

1 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

2 tl sokeria

500 g karkeasti raastettua kaalia

4 kananmunaa

1 tl seesamiöljyä

150 g ohueksi siivutettua possunkylkeä tai katkarapuja

Sekoita jauhot, vesi tai dashi-liemi, suola, leivinjauhe ja sokeri isossa kulhossa. Lissä joukkoon kaaliraaste ja sekoita huolellisesti niin, että kaikki kaali saa taikinaa pintaansa. Lisää munat ja sekoita varoen.

Esilämmitä pinnoitettua paistinpannua pari minuuttia keskilämmöllä. Levitä pannulle tasaisesti seesamiöljy. Lusikoi pannulle kaali-taikinasekoitusta noin 15 cm leveäksi ja 2-3 cm paksuksi lätyksi. Asettele neljännes lihasiivuista tai katkaravuista lätyn päälle.

Käännä 3-4 minuutin paistamisen jälkeen lättyä isolla lastalla, paina varovasti ja paista vielä 5 min. Käännä vielä kerran liha- tai katkarapupuoli ylöspäin ja paista yhä noin 2 min.

Okonomiyaki-kastike

1,5 dl ketsuppia

1 dl worchestershire-kastiketta

1 dl sakea

1 dl miriniä

3 cm pala inkivääriä raastettuna

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 rkl sokeria

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä kasaan.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!