Katuruokien parista nousee myös tämän hetken suurin arkisuosikkini, japanilainen okonomiyaki. Ruokalajilla riittää valttikortteja. Se on helppo, nopea, supermaukas ja siihen voi käyttää melkein mitä vaan jääkaapin sisältöjä - siten myös täydellinen tähderuoka. En ole perehtynyt japanilaiseen keittiöön erityisen tiiviisti ja tutustuin okonomiyakiin vasta viime syksynä Turussa Karu Izakaya -ravintolassa (yläkuva). Tuolloin Food Fun -tapahtumassa rafla sai vierailevaksi kokikseen washingtonilaisen Kazuhiro Okozin. Miehen tarjoilema uusi tuttavuus hämmensi, mutta pelkästään positiivisesti. Vaikutti simppeliltä, mutta mitä siinä oli? Päätimme ottaa välittömästi selvää ja yrittää samaa kotikeittiössä.
Okonomiyaki on tavallaan japanilainen munakas, mutta jotenkin se tuo enemmän mieleen pizzan. Näin, vaikka raaka-aineet täysin erilaiset ovatkin. Käytännössä se on vehnäjauhoista, kananmunista ja silputusta kaalista tehty paistos, jonka päälle voi kasata mitä huvittaa, ainakin kastiketta. Japanissa mukaan laitetaan myös raastettua jamssia, mutta itse olen toistaiseksi pärjännyt ilmankin. Okonomiyaki-nimi tarkoittaa suomeksi ”se mitä haluat kypsennettynä” ja se kuvaa ruokaa mainiosti. Ei ole niin tarkkaa.
Japanissa okonomiyakia tarjoillaan lukemattomissa ruokalajille pyhitetyissä ravintoloissa (okonomiyaki-ya) ja osassa ruokailija valitsee itse mieleisensä täytteet ja paistaa lättynsä itse (via Wikipedia).
OLEN TESTANNUT muutamaa okonomiyaki-reseptiä ja ylivoimaisesti paras on ollut tämä Mikko Takalan Kauppalehti Optioon kirjoittama versio Osakasta. Tämän koulukunnan kilpailija tulee Hiroshimasta, jossa herkkuun lisätään yakisoba-nuudeleita. Hiroshimalaisen okonomiyakin ainekset usein kypsennetään erikseen ja pinotaan taidokkaasti päällekäin. Tällöin nimi muuttuu tosin modanyakiksi.


