Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ohraletut ja mätikastike

Julkaistu 02.07.2017 18:18

Harvoin keittokirja yllättää niin positiivisesti kuin Satokausikalenterin perustajan, Samuli Karjulan, ideoima ja Juuli Hakkaraisen ja Kaisu Juopin kehittämä Modernia maakuntaruokaa.

Kuvittelin kirjan olevan mukava kulttuuriteko, jolla palautettaisiin mieliin suomalaisen ruokakulttuurin peruspilareita ja luotaisiin katse kunkin maakunnan erikoispiirteisiin ruokapöydässä. Kirja on sitäkin, mutta modernilla otteella on vahva jalansija resepteissä. Ruoissa on kunnioitettu perinteitä, mutta päivitetty makuja nykyaikaista raaka-ainetarjontaa hyödyntäväksi. Mukana on maustajana chiliä ja currya, pastista ja pähkinöitä, mutta kivijalat on valettu kotimaiseen tuotantoon.

Varsin monet ruoat vaikuttivat ensi silmäyksellä parhaiten loppukesän ja syksyn satoa hyödyntäväksi, mutta löytyi sieltä ainekset loistavaan keskikesän ateriaankin. Ohraletut ja mätikastike on erinomainen ruoka läpi vuoden, mutta tähän aikaan se tuntuu kuin kesään sovitetulta bliniltä. Kevyempi ja raikkaampi. Toimii niin alkuruokana kuin yhtenä osana pääruokaakin. Lipstikka antaa kastikkeelle hienon säväyksen. Tein kylkeen samaisesta kirjasta herkullisen punakaalisalaatin korvaten punakaalin varhaiskaalilla. Siitä enemmän seuraavassa blogipostauksessa.

Modernia maakuntaruokaa -kirja on loistava tuliainen vaikkapa mökkivierailuille. Sieltä löytää toimivat reseptit aloitteleva ja kokenutkin kokkaaja.

Ohraletut ja mätikastike

Letut:
1,5 dl ohrajauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl hienoa merisuolaa
2 tl sokeria
2,5 dl piimää
1,5 dl kuohukermaa
2 kananmunaa

Lisäksi:
Voita paistamiseen

Mätikastike:
300 g créme fraîches
1 salottisipuli hienonnettuna
200 g lohenmätiä
2 tl sokeria
Mustapippuria myllystä
1 dl (n. 0,5 ruukkua) tuoretta lipstikkaa hienonnettuna
suolaa riippuen mädin suolauksesta

OHJE: Sekoita lettutaikinan kuivat ainekset kulhossa ja lisää seokseen loput ainesosat. Anna turvota huoneenlämmössä puolen tunnin ajan. Yhdistä mätikastikkeen ainekset kulhossa ja sekoita. Tarkista, tarvitaanko suolaa mädin suolan lisäksi, ja nosta jääkaappiin maustumaan. Paista taikinasta pieniä lettuja ja tarjoile lämpimänä mätikastikkeen kera.

Lisää aiheesta:

Mehevä maissi-kanapannuCrêpes Prins Bertil - ehtaa retroruokaaSuomalaiskokin vinkki: Meheviä lihapullia saakin aikaiseksi näin helposti – unohda kokonaan paistaminenMusakhan - kanaa karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla + KIRJA-ARVONTAKatkarapukasari - retrojuhlaaMausteista karitsaa paahdetulla bataatilla - nopeaa lohturuokaa
reseptimätiletutkeittokirjakotimainensuomalainen ruoka

Tuoreimmat aiheesta

resepti
  • 17.12.201910:53
    äyriäiset

    Sydänsimpukat papujen ja fenkolin kera

  • 13.12.201913:32
    lammasresepti

    Karitsaa kahdella tapaa, kyljyksenä ja krokettina maa-artisokkapyreen kera

  • 11.12.201914:31
    vegeruoka

    Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksilla

  • 05.12.201909:43
    juhlaruoka

    Vegaaninen maqluba-riisipaistos – arabialainen näyttävä juhlaruoka

  • 29.11.201909:11
    pasta

    Italialainen makaronilaatikko – maistuu tämäkin koko perheelle