Ohraletut ja mätikastike

Harvoin keittokirja yllättää niin positiivisesti kuin Satokausikalenterin perustajan, Samuli Karjulan, ideoima ja Juuli Hakkaraisen ja Kaisu Juopin kehittämä Modernia maakuntaruokaa.

Kuvittelin kirjan olevan mukava kulttuuriteko, jolla palautettaisiin mieliin suomalaisen ruokakulttuurin peruspilareita ja luotaisiin katse kunkin maakunnan erikoispiirteisiin ruokapöydässä. Kirja on sitäkin, mutta modernilla otteella on vahva jalansija resepteissä. Ruoissa on kunnioitettu perinteitä, mutta päivitetty makuja nykyaikaista raaka-ainetarjontaa hyödyntäväksi. Mukana on maustajana chiliä ja currya, pastista ja pähkinöitä, mutta kivijalat on valettu kotimaiseen tuotantoon.

Varsin monet ruoat vaikuttivat ensi silmäyksellä parhaiten loppukesän ja syksyn satoa hyödyntäväksi, mutta löytyi sieltä ainekset loistavaan keskikesän ateriaankin. Ohraletut ja mätikastike on erinomainen ruoka läpi vuoden, mutta tähän aikaan se tuntuu kuin kesään sovitetulta bliniltä. Kevyempi ja raikkaampi. Toimii niin alkuruokana kuin yhtenä osana pääruokaakin. Lipstikka antaa kastikkeelle hienon säväyksen. Tein kylkeen samaisesta kirjasta herkullisen punakaalisalaatin korvaten punakaalin varhaiskaalilla. Siitä enemmän seuraavassa blogipostauksessa.

Modernia maakuntaruokaa -kirja on loistava tuliainen vaikkapa mökkivierailuille. Sieltä löytää toimivat reseptit aloitteleva ja kokenutkin kokkaaja.

Ohraletut ja mätikastike

Letut:
1,5 dl ohrajauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl hienoa merisuolaa
2 tl sokeria
2,5 dl piimää
1,5 dl kuohukermaa
2 kananmunaa

Lisäksi:
Voita paistamiseen

Mätikastike:
300 g créme fraîches
1 salottisipuli hienonnettuna
200 g lohenmätiä
2 tl sokeria
Mustapippuria myllystä
1 dl (n. 0,5 ruukkua) tuoretta lipstikkaa hienonnettuna
suolaa riippuen mädin suolauksesta

OHJE: Sekoita lettutaikinan kuivat ainekset kulhossa ja lisää seokseen loput ainesosat. Anna turvota huoneenlämmössä puolen tunnin ajan. Yhdistä mätikastikkeen ainekset kulhossa ja sekoita. Tarkista, tarvitaanko suolaa mädin suolan lisäksi, ja nosta jääkaappiin maustumaan. Paista taikinasta pieniä lettuja ja tarjoile lämpimänä mätikastikkeen kera.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.