Odotatko jo rapujuhlia? Tänä vuonna luvassa runsaat saaliit
Kohta herkutellaan taas ravuilla!
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen seurannan perusteella parhaat rapusaaliit ovat tänä vuonna odotettavissa loppukaudesta. Tutkimuslaitoksen mukaan kannat jäivät vuoden 2013 ravustuskaudelta edellisvuotta vahvemmiksi, mikä voi ennakoida hyvää täplä- ja jokirapusaalista vuodelle 2014. Heinäkuun lämpimät kelit voivat saada ravut liikkeelle ja vauhdittaa viileän kesäkuun viivästyttämää kuorenvaihtoa.
Ravustuskauden 2013 päätyttyä vesiin jäi jonkin verran huippuvuosia harvemmat, mutta vuotta 2012 vahvemmat joki- ja täplärapukannat. Kantojen rakenne oli hyvä, ja nuoria rapuja oli runsaasti kasvamassa kauden 2014 saaliiksi. Heinäkuun alun koeravustusten perusteella täplärapujen talvehtiminen onnistui, ja lämpimän toukokuun ansiosta kuorenvaihdot ja poikasten kuoriutuminen ovat aikataulussa. Saaliit voivat olla paikoin hyviä jo kauden alussa.
Ravustuskausi nurkan takana
Täplärapukantojen runsaudenvaihteluun vaikuttavat syksyn ja talven lämpötilaolot: Mitä kylmempi ja aikaisempi syksy ja talvi sitä heikompi seuraavana kesänä kuoriutuva täplärapuvuosiluokka. Jokiravuilla kantojen vaihtelu ei ole niin suurta kuin täpläravulla.
Ravustuskausi alkaa 21.7. kello 12 ja päättyy lokakuun lopussa. Ravustukseen osallistuu yli satatuhatta suomalaista. Vuosien 2006–2010 keskimääräinen saalis on ollut 7 miljoonaa rapua, joka on yli kaksinkertainen määrä verrattuna vuosituhannen vaihteeseen.
Lähde: Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
(MTV LIFESTYLE)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Brie-parsataskut
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti