Nyt se on varmaa! Kinkkukieltoa ei tule ja suomalaista savukalaa saa jatkossakin – ministeri Jari Leppä: "Taattu pysyvällä poikkeusluvalla"

1:55 EU haluaa kieltää saunapalvikinkun

Maa- ja metsätalousministeriöstä tiedotetaan Euroopan komission asetuksesta, joka sallii perinteisten savustettujen tai palvattujen liha- ja kalatuotteiden myynnin jatkossakin Suomessa. 

Videolla uutisklippi vuodelta 2017 EU:n kaavailemasta kinkkukiellosta

Euroopan komissio on antanut asetuksen, joka sallii pysyvästi tavallista korkeammat enimmäisrajat PAH-yhdisteiden pitoisuudelle meillä perinteisin menetelmin savustetuille liha- ja kalatuotteille, kertoo Maa- ja metsätalousministeriö. 

Komission päätös tarkoittaa sitä, että Suomessa voidaan myydä perinteisesti savustettuja tai palvattuja liha- ja kalatuotteita myös jatkossa. Vuonna 2017 väläyteltiin jo "kinkkukieltoa", kun uutisoitiin ensimmäisen kerran EU:n säädöksistä. 

– Savustus on perinteisenä valmistusmenetelmänä osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen jatkuminen Suomessa on nyt taattu pysyvällä poikkeusluvalla. Olen vakuuttunut, että terveellisyys ja perinteet mahtuvat samaan ruokapöytään jatkossakin, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Määräaikaisesta poikkeuksesta pysyväksi poikkeukseksi

Suomessa ja useissa muissa jäsenvaltioissa on ollut voimassa määräaikainen poikkeus perinteisesti savustettujen lihan ja kalan sekä näistä valmistettujen tuotteiden PAH-pitoisuuksille. Suomi haki kolme vuotta sitten pysyvää poikkeusta sallittuihin PAH-yhdisteiden pitoisuuksiin perinteisesti savustetulle lihalle ja lihatuotteille sekä perinteisesti savustetuille pienille kaloille ja niistä valmistetuille tuotteille.

PAH-yhdisteitä syntyy erityisesti suorasavustuksella eli menetelmällä, jossa liha on samassa tilassa poltettavan puun kanssa. PAH-yhdisteiden eli polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen on tutkimuksissa todettu aiheuttavan syöpää, ja niiden pitoisuutta elintarvikkeissa säännellään EU-tasolla komission vierasaineasetuksella.

Poikkeusta haettiin, koska perinteisin savustusmenetelmin valmistetut tuotteet eivät olisi mahtuneet EU:n aikaisempaa tiukempiin raja-arvoihin. Pysyvä komitea hyväksyi asetusmuutoksen helmikuussa 2020 ja tarkasteluajan nyt umpeuduttua päätös tulee voimaan.

Pysyvällä poikkeuksella sallitaan tavallista korkeammat enimmäismäärät perinteisesti savustettujen lihan ja kalan sekä näistä valmistettujen tuotteiden PAH-pitoisuuksille Viranomaisten ja savustavien toimijoiden on valvottava tuotteiden PAH-pitoisuuksia ja varmistettava, että toimijat noudattavat hyviä savustuskäytäntöjä. Perinteisesti savustetuilla tuotteilla ei ole erillisiä merkintävaatimuksia, ja poikkeuksen saaneita tuotteita saa käyttää vain kansallisesti.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja