Nyt se on varmaa! Kinkkukieltoa ei tule ja suomalaista savukalaa saa jatkossakin – ministeri Jari Leppä: "Taattu pysyvällä poikkeusluvalla"

EU haluaa kieltää saunapalvikinkun 1:55 EU haluaa kieltää saunapalvikinkun

Maa- ja metsätalousministeriöstä tiedotetaan Euroopan komission asetuksesta, joka sallii perinteisten savustettujen tai palvattujen liha- ja kalatuotteiden myynnin jatkossakin Suomessa. 

Videolla uutisklippi vuodelta 2017 EU:n kaavailemasta kinkkukiellosta

Euroopan komissio on antanut asetuksen, joka sallii pysyvästi tavallista korkeammat enimmäisrajat PAH-yhdisteiden pitoisuudelle meillä perinteisin menetelmin savustetuille liha- ja kalatuotteille, kertoo Maa- ja metsätalousministeriö. 

Komission päätös tarkoittaa sitä, että Suomessa voidaan myydä perinteisesti savustettuja tai palvattuja liha- ja kalatuotteita myös jatkossa. Vuonna 2017 väläyteltiin jo "kinkkukieltoa", kun uutisoitiin ensimmäisen kerran EU:n säädöksistä. 

– Savustus on perinteisenä valmistusmenetelmänä osa suomalaista ruokakulttuuria. Sen jatkuminen Suomessa on nyt taattu pysyvällä poikkeusluvalla. Olen vakuuttunut, että terveellisyys ja perinteet mahtuvat samaan ruokapöytään jatkossakin, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Määräaikaisesta poikkeuksesta pysyväksi poikkeukseksi

Suomessa ja useissa muissa jäsenvaltioissa on ollut voimassa määräaikainen poikkeus perinteisesti savustettujen lihan ja kalan sekä näistä valmistettujen tuotteiden PAH-pitoisuuksille. Suomi haki kolme vuotta sitten pysyvää poikkeusta sallittuihin PAH-yhdisteiden pitoisuuksiin perinteisesti savustetulle lihalle ja lihatuotteille sekä perinteisesti savustetuille pienille kaloille ja niistä valmistetuille tuotteille.

PAH-yhdisteitä syntyy erityisesti suorasavustuksella eli menetelmällä, jossa liha on samassa tilassa poltettavan puun kanssa. PAH-yhdisteiden eli polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen on tutkimuksissa todettu aiheuttavan syöpää, ja niiden pitoisuutta elintarvikkeissa säännellään EU-tasolla komission vierasaineasetuksella.

Poikkeusta haettiin, koska perinteisin savustusmenetelmin valmistetut tuotteet eivät olisi mahtuneet EU:n aikaisempaa tiukempiin raja-arvoihin. Pysyvä komitea hyväksyi asetusmuutoksen helmikuussa 2020 ja tarkasteluajan nyt umpeuduttua päätös tulee voimaan.

Pysyvällä poikkeuksella sallitaan tavallista korkeammat enimmäismäärät perinteisesti savustettujen lihan ja kalan sekä näistä valmistettujen tuotteiden PAH-pitoisuuksille Viranomaisten ja savustavien toimijoiden on valvottava tuotteiden PAH-pitoisuuksia ja varmistettava, että toimijat noudattavat hyviä savustuskäytäntöjä. Perinteisesti savustetuilla tuotteilla ei ole erillisiä merkintävaatimuksia, ja poikkeuksen saaneita tuotteita saa käyttää vain kansallisesti.

Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.