Nyt se on todistettu! Kalorittomat makeutusaineet saavat ahmimaan
Keinotekoisten makeutusaineiden on sanottu jo pitkään lisäävän ruokahalua. Sydneyn yliopiston tutkimus selvitti syyt ilmiön taustalla.
Kalorittomat makeutusaineet voivat lisätä näläntunnetta ja saada sinut syömään enemmän, sanovat Sydneyn yliopiston tutkijat.
Tutkimuksen mukaan makeutusaine saa aivot uskomaan, ettei keho ole vastaanottanut riittävästi energiaa. Keho aistii sekä makeuden että saadun energiamäärän, ja makeutusaineita nauttiessa elimistön saamat kalorit eivät vastaa makeutta. Keho reagoi epätasapainoon näläntunteella, jotta ihminen söisi lisää ja mahdollisimman energiapitoista ruokaa.
Tutkimusta johtanut Greg Neely totesi keinotekoisten makeutusaineiden voivan aiheuttaa myös hyperaktiivisuutta ja univaikeuksia.
Tutkimus tehtiin sukraloosin ja hedelmäkärpästen avulla. Se julkaistiin Cell Metabolism -julkaisussa.
Lähde: ABC
Kannattaako sokeriakaan käyttää? MTV.fi kysyi asiaa ravitsemusterapeutti Hanna Partaselta.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti