Nyt se on todistettu! Kalorittomat makeutusaineet saavat ahmimaan

teekuppi
Shutterstock

Keinotekoisten makeutusaineiden on sanottu jo pitkään lisäävän ruokahalua. Sydneyn yliopiston tutkimus selvitti syyt ilmiön taustalla. 

Kalorittomat makeutusaineet voivat lisätä näläntunnetta ja saada sinut syömään enemmän, sanovat Sydneyn yliopiston tutkijat.

Tutkimuksen mukaan makeutusaine saa aivot uskomaan, ettei keho ole vastaanottanut riittävästi energiaa. Keho aistii sekä makeuden että saadun energiamäärän, ja makeutusaineita nauttiessa elimistön saamat kalorit eivät vastaa makeutta. Keho reagoi epätasapainoon näläntunteella, jotta ihminen söisi lisää ja mahdollisimman energiapitoista ruokaa.

Tutkimusta johtanut Greg Neely totesi keinotekoisten makeutusaineiden voivan aiheuttaa myös hyperaktiivisuutta ja univaikeuksia. 

Tutkimus tehtiin sukraloosin ja hedelmäkärpästen avulla. Se julkaistiin Cell Metabolism -julkaisussa.

Lähde: ABC

Kannattaako sokeriakaan käyttää? MTV.fi kysyi asiaa ravitsemusterapeutti Hanna Partaselta. 

Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen? 1:44

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!