Nyt on kuumaa! Terveellinen superjuoma korvaa kahvin ja antaa energiaa koko päiväksi

juoma kahvi tee
Kuumat juomat tuovat lämmikettä paukkupakkasiin! Shutterstock

Tämä kuuma juoma lämmittää taatusti! Arvostetun amerikkalaiskokin loihtima lämmin terveysjuoma on täydellinen herkku talvipakkasille.

"Kysy keholtasi, mitä se tarvitsee ja opi tunnistamaan, milloin se on tyytyväinen."

Näin neuvoo Los Angelesissa sijaitsevan, huippusuositun Sqirl-ravintolan omistaja ja keittiömestari Jessica Koslow. Koslow otti käyttöön tämä mantran murtaessaan nilkkansa muutama vuosi sitten. Hän kertoo kokeilleensa mitä ihmeellisempiä parannuskikkoja vaivaansa, jotta pystyi seisomaan koko päivän keittiössä.

Maustekurkumasta apua moneen vaivaan

Lopulta Koslow löysi maustekurkuman, joka tunnetaan sen tulehdusta ehkäisevistä vaikutuksista. Koslow tuunasi mausteesta parantavan eliksiirin.

– Nautin siitä niin paljon, että kehittelin reseptin, jota voisin hyödyntää päivittäin ravintolassani, Koslow kertoo New York Timesille.

Koslow loihti uuden vuoden kunniaksi lämpimän tonic-juoman, joka on tuunattu versio perinteisestä "hot toddy" -juomasta. Kokin luoma Toddy Tonic on paitsi superterveellinen myös herkullinen juoma, joka voi Koslowin mukaan auttaa muun muassa ruoansulatus- ja uniongelmissa. Lämmin juoma talvisilla mausteilla – toimii varmasti näillä paukkupakkasilla!

Lämmin Toddy Tonic

Koslow suosittelee lisämään juomaan kardemumma-gheeta. Ghee tarkoittaa kirkastettua voita, jota käytetään yleisesti esimerkiksi intialaisessa keittiössä. Gheeta pidetään terveyttä edistävänä ruoka-aineena, joka antaa energia sekä buustaa aineenvaihduntaa ja aivojen toimintaa.

Näin valmistuu ghee eli kirkastettu voi:
Ghee valmistetaan sulattamalla voi ensin kattilassa, jonka jälkeen sen annetaan seisoa muutaman minuutin. Tämän jälkeen sulan voin pinnalta kuoritaan vaahto pois ja kirkas voi kaadetaan erilliseen astiaan. Kattilan pohjalle jää sakkaa, joka sekin poistetaan. Laita kirkas voisula vielä kertaalleen hiljalleen kiehumaan 5-10 minuutiksi ja toista vaahdon sekä sakan poisto. Lopputuloksena saat kirkastettua voita, eli gheeta. Voit säilyttää sitä jääkaapissa tiiviissä astiassa.

6 neilikkaa
5 dl omenamehua
0,5 tl inkiväärijauhetta
1/4 tl jauhettua mustapippuria
0,5 tl maustekurkumajauhetta
0,5 tl kanelijauhetta
(0,5 tl kardemumma-gheeta)

1. Esilämmitä uuni 175-asteiseksi.
2. Laita neilikat leivinpaperin päälle pellille ja paista uunissa 5-7 minuuttia, jotta maustee eteeriset aromit vapautuvat. Laita sivuun odottamaan.
3. Lämmitä kattilassa omenamehua keskilämmöllä.
4. Lisää joukkoon neilikat ja loput mausteet. Lisää lämpöä, anna juoman kiehahtaa ja alenna sitten taas lämpö alhaiseksi. Anna seoksen tekeentyä 5 minuuttia.
5. Siivilöi juomasta mahdolliset maustejäämät. Sekoita joukkoon kardemumma-ghee, jos olet sitä valmistanut. Nauti!

Kardemumma-ghee:
Hieman yli 0,5dl kirkastettua voita
0,5 tl jauhettua kardemummaa

1. Lämmitä aiemmin valmistettu ghee pannulla tai kattilassa.
2. Kun ghee on täysin sulaa voita, lisää joukkoon kardemumma. Alenna levyn lämpötila matalalle ja anna seoksen muhia 3-5 minuuttia.
3. Kaada seos siivilän läpi.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja