Nyhtökauralle kilpailija! Uusi härkäpapuinnovaatio tarjoaa kasvisvaihtoehdon jauhelihalle

härkis
Verso Food

Suomalainen härkäpapuosaaja Verso Food on kehittänyt suomalaisesta härkäpavusta tuoreen tuoteinnovaation Härkiksen.

Paljon kohuttu nyhtökaura saa kilpailijan uudesta kasviproteiinituotteesta, Härkiksestä. Härkis soveltuu käytettäväksi niin arki- kuin viikonloppuruoissa jauhelihan tapaan. Kypsä härkäpapuvalmiste on saatavilla syyskuun alusta ruokakauppojen kylmäaltaista kautta maan.

– Yhä useampi kuluttaja aikoo vähentää punaisen lihan syöntiä, mutta moni meistä ei halua siirtyä ulkomaisen soijan käyttöön. Tähän tarpeeseen ryhdyimme kehittämään ekologista kotimaista vaihtoehtoa. Löysimme ratkaisun suomalaisesta härkäpavusta, jota on vielä varsin vähän hyödynnetty elintarvikkeissa, Verso Food Oy:n toimitusjohtaja Tarja Ollila kertoo.

Härkiksen kehittämiseen kului Verso Food Oy:ssä kolme vuotta, ja siihen osallistui elintarvikealan ammattilaisten lisäksi myös joukko kuluttajia.

– Halusimme Härkiksestä terveellisen, nopeakäyttöisen ja ennen kaikkea hyvänmakuisen vaihtoehdon lihalle ja soijalle. Tuotteen oikeanlainen purutuntuma ja maun täyteläisyys ovat meille erittäin tärkeitä. Nyt olemme koko joukko sen verran tyytyväisiä lopputulokseen, että uskalsimme tuoda tuotteen kaikkien maisteltavaksi, Ollila jatkaa.

Arjen ruuat valmistuvat härkiksestä nopeasti, sillä tuote on valmiiksi kypsä. Raa’asta jauhelihasta poiketen härkis vaatii vain lämmityksen, ja esimerkiksi kastikkeisiin se lisätään vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa.

Härkäpapu on kotimainen superfood

Härkiksen pääraaka-aine härkäpapu on Ollilan mukaan todellista kotimaista voimaruokaa.

– Härkäpapu on monelle suomalaiselle varsin tuntematon, vaikka sitä onkin viljelty Suomessa jo 1200-luvulta alkaen. Monelle tulee yllätyksenä, että härkäpapu sisältää enemmän proteiinia kuin naudanliha eli 30 prosenttia. Siinä on myös runsaasti kuituja ja B-ryhmän vitamiineja, Ollila sanoo.

Härkiksessä on runsaasti proteiinia, jopa 17 prosenttia. Soijattomassa ja laktoosittomassa tuotteessa on lisäksi reilusti kuitua. Rasvaa härkiksessä on 9 g/100 g, josta 8,3 g on niin sanottua hyvää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Suolaa tuotteessa on 0,6 prosenttia. Tuotteen yhtenä raaka-aineena käytettävä herneproteiini sisältää kuitenkin luontaisesti natriumia, joka lisää tuotteen suolapitoisuutta.

Härkis sopii myös vegaaniseen ruokavalioon.

Härkis myydään 250 gramman rasioissa, ja se on tulossa syyskuun alussa ruokakauppojen valikoimiin kautta maan. Tuote valmistetaan Suomessa.

– Kasviproteiinivalmisteiden kysyntä on kasvanut tänä vuonna Suomessa kaksinumeroisia lukuja. Olemme varautuneet suureen kysyntään ja satsanneet tuotteen hyvään saatavuuteen, Ollila lupaa.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja