Nuudelien syömisen vaiettu kääntöpuoli – tiesitkö tästä riskistä?

shutterstock_242149891
Nuudelit ovat helppoa pikaruokaa myös monelle suomalaiselle. Shutterstock

Tiesitkö, että nuudeleilla voi olla hyvinkin negatiivisia vaikutuksia terveyteen?

Baylorin yliopistossa, Teksasissa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin sitä, millaisia terveysvaikutuksia pikanuudelien suurkulutuksella voi olla terveyteen.

TIESITKÖ? Metabolisella oireyhtymällä eli aineenvaihduntaan liittyvällä oireyhtymällä tarkoitetaan oireyhtymää, jossa samalla henkilöllä on useita terveyttä uhkaavia häiriöitä yhtä aikaa. Sen aiheuttaa keskivartalolihavuus perinnöllisesti alttiille henkilöille.

Tohtori Hyun Joon Shinin johtamassa tutkimuksessa selvisi, että prosessoitujen nuudelien syöminen kahdesti tai useammin viikossa nostaa riskiä sairastua metaboliseen oireyhtymään.

Tutkimuksessa havaittiin myös eroja sen välillä, kuinka paljon nuudelien syöminen kasvatti negatiivisia terveysriskejä eri sukupuolten välillä. Riski oli naisilla miehiä korkeampi. Tätä tietoa perustellaan muun muassa sillä, että miesten ja naisten hormonitoiminnassa sekä ruoansulatuksessa on tiettyjä eroja.

Koska nuudeleita syödään Etelä-Koreassa kaikkein eniten maailmassa henkeä kohden, ovat nuudelien negatiiviset terveysvaikutukset nousseet viime vuosina keskustelunaiheiksi etenkin Aasiassa.

– Tutkimus on merkittävä, sillä monet syövät pikanuudeleita tuntematta niiden terveysriskejä, tohtori Shin summaa.

Lähde: Terveyskirjasto, The Journal of Nutrition, News Wise 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.