Nerokas tapa nauttia hampurilainen: Burgeripiirakka Kirsin tapaan on todellakin kokeilun arvoinen!

burgerpiirakka rajattu
Jos se näyttää hampurilaiselta ja maistuu hampurilaiselta, sen on pakko olla – piirakka. Kirsi Paukkonen

Facebookin Kotiruokaryhmän jäseniä valloittaa suussa sulava, suuri suolainen – burgerpiirakka.

Kyllä, kuulit oikein. Kun kerroshampurilainen tuntuu liian pieneltä tai hampurilaisensa haluaisi jakaa pöytäseurueensa kanssa, on syytä pukea essu päälleen ja kastaa kätensä jauhoihin. Burgerpiirakka on helppo tehdä, ja jättimäinen purilainen nostaa ulkonäöllään hymyn herkkusuiden huulille sekä veden kielelle.

Kun Kirsi Paukkonen huomasi Facebookin Kotiruokaryhmä-yhteisössä julkaisun burgerpiirakasta, hänelle tuli väistämätön halu kokeilla reseptiä samoin tein. Hampurilaispiirakan nimellä kulkeneen leivonnaisen ohje on alun perin Kinuskikissan kirjasta, mutta koska Paukkoselta ei kyseistä opusta löytynyt, hän muunteli Facebookissa jaettua reseptipohjaa omaan suuhunsa sopivaksi. Kokeneen kotikokin käsissä muodostuikin superherkullinen ja asemansa samoin tein keittiössä vakiinnuttanut burgerpiirakka.

– Maku on hyvin lähellä hampurilaista luultavasti pelkistetyn jauhelihan maustamisen, cheddarin sekä hampurilaisista tuttujen raaka-aineiden vuoksi, kertoo Paukkonen.

Illanistujaisissa burgerpiirakka on ollut erittäin pidetty vieras. Vaikka leivonnainen on herkullisimmillaan heti, se säilyy myös jääkaapissa.

– Jos syöjämäärät eivät ole piirakan kokoa vastaavat, salaattia ei kannata levitellä koko piirakan päälle vaan vain annospaloihin. Salaatti nuutuu ikävästi jääkaapissa, vinkkaa Paukkonen.

Burgeripiirakka Kirsin tapaan

(24 cm irtopohjavuokaan)

Pohja:

2,5 teelusikallista kuivahiivaa
reilu 1,5 desilitraa maitoa
0,5 teelusikallista suolaa
1 ruokalusikallinen sokeria
1 ruokalusikallinen öljyä
1 iso kananmuna
¼ desilitraa ruisjauhoja
noin 5 desilitraa vehnäjauhoja

Täyte:

400 grammaa jauhelihaa
1 teelusikallinen suolaa
mustapippuria
1 kananmuna

Reunoille:

maitoa
seesaminsiemeniä

Paiston loppuvaiheessa pinnalle:

Felixin amerikkalaisia suolakurkkuviipaleita
2 isoa tomaattia
½ punasipuli viipaleina
ketsuppia
sinappia
cheddar-sulatejuustoviipaleita

Lisäksi:

jäävuorisalaattia
hampurilaiskastiketta

Valmistus:

1. Lämmitä maito 42-asteiseksi, ja lisää sen joukkoon hiiva, sokeri, suola sekä öljy. Anna hiivan herätä viitisen minuuttia. Lisää sen jälkeen kananmuna ja jauhot vähitellen sekoittaen. Vaivaa taikina kimmoisaksi ja anna kohota vesihauteessa reilu puoli tuntia.

2. Ruskista jauheliha ja mausta se suolalla sekä mustapippurilla. Jauhelihan jäähdyttyä sekoita sen joukkoon kananmuna täytettä sitomaan.

3. Kauli kohonnut taikina pyöreäksi ja asettele öljyttyyn irtopohjavuokaan. Muista jättää taikinaa reunoillekin. Pyöräytä reunat ”pyöreäksi” kaksin kerroin. Levitä jauheliha pohjan päälle. Peitä vuoka ja anna kohota puoli tuntia.

4. Aseta uuni kuumenemaan 200-asteeseen. Valele piirakan reunat kädenlämpöisellä maidolla ja ripottele reunoille seesaminsiemeniä. Paista piirakkaa pelkällä jauhelihatäytteellä uunin keskitasolla 15 minuuttia. Viipaloi valmiiksi tomaatit sekä punasipuli.

5. Ota piirakka pois uunista ja lisää sen päälle ketsuppia, sinappia, suolakurkkuviipaleita, tomaattia, punasipulia sekä cheddaria. Juustoa voi laittaa piirakan päälle vain osittain tai kokonaan. Paista komeutta uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juusto alkaa sulaa.

6. Anna burgerpiirakan jäähtyä hetki ja lisää päälle pilkottua jäävuorisalaattia. Lorauta päälle hampurilaiskastiketta ja tarjoile heti.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat